Akademisyenlerden açlık grevi kararı

Akademisyenlerden açlık grevi kararı
Kanun Hükmünde Kararname ile görevinden edilen akademisyenler eylemlerini açlık grevine çevirmeye karar verdi. GÜNCEL – KHK ile mesleğinden ihraç edildikten...

Kanun Hükmünde Kararname ile görevinden edilen akademisyenler eylemlerini açlık grevine çevirmeye karar verdi.

GÜNCEL – KHK ile mesleğinden ihraç edildikten sonra Ankara Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde "İşimi geri istiyorum" diyerek oturma eylemi başlatan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça, 11 Mart’tan itibaren açlık grevine gireceklerini duyurdu. Gülmen’in "İşimi geri istiyorum" diyerek başlattığı eylem 117. gününe girdi. Gülmen, defalarca gözaltına alınıp serbest bırakıldı, darp edildi, vazgeçmedi.

Cumhuriyet gazetesindeki haberde öğretmen Semih Özakça ve Acun Karadağ, "Hayata Dönüş" operasyonuda Burdur Cezaevinde dozerin kepçe darbesiyle kolu kopan sosyolog Veli Saçılık da ona katıldı. Öğretmen Özakça ile aynı anıtın önünde 11 Mart’ta süresiz başlayacağı açlık grevi öncesinde, Cumhuriyet’e konuşan Gülmen, "İktidar ve eylemimizin muhataplarının da eylemden haberdar olduklarından eminiz. Polisler defalarca canımıza kast ederek saldırdılar.Burnum kırıldı, bacağımda küçük kırıklar oluştu. Semih’in vücudunda da benzer hasarlar oluştu. Acun Karadağ, 100. gündeki saldırıda ölümden döndü. Veli Saçılık, yine son saldırıda yerlerde sürüklenerek, kıyafetleri parçalanarak gözaltına alındı."

"Eylemi daha fazla duyurmak için" imzalar topladıklarını, mahallelere giderek tek tek kapıları çaldıklarını, okullarda bildiriler dağıttıklarını söyleyen Gülmen, "Açlık grevi kararını niçin aldınız" sorumuzu "Direndiğimiz için çok mutluyuz, umutluyuz da. Ama sonsuza kadar burada oturamayız. Diğer yandan, ülkede öyle şeyler yaşanıyor ki, adalet talebini yükseltmek bizim için çok daha elzem olmaya başladı" diyerek yanıtlıyor. Gülmen, günlerdir kararlılıkla sürdürdükleri eylemin amacının, sadece işlerine dönmek olmadığının ve KHK’leri durdurmak istediklerinin altını çiziyor.

OHAL’in eylem yasaklarına rağmen alanda oturma hakkından pankart asma hakkına kadar birçok kazanımları olduğuna dikkat çeken Gülmen, "OHAL’de bir şey yapılamaz düşüncesini kıran bir eylem olduğunu düşünüyorum. Beyinlerdeki teslimiyeti kıran bir etkisi oldu. Şu anda Malatya, İstanbul, Düzce, Bodrum ve Aydın olmak üzere kamu emekçileri benzer bir direniş sürdürüyorlar" diyor.

Öne Çıkanlar