Şimşek: Kısa vadede en büyük zorluk yüksek enflasyon

Şimşek: Kısa vadede en büyük zorluk yüksek enflasyon
Merkez Bankası Başkanı Karahan ile birlikte gittiği ABD'de açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önlerindeki en büyük zorluğun enflasyon olduğunu söyledi. Şimşek, halkı enflasyonun düşeceğine ikna etmeleri gerektiğini belirtti.

Artı Gerçek - Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası tarafından her yıl düzenlenen ve küresel ekonomideki sorunlar ile fırsatların ele alındığı Bahar Toplantıları başladı. Bir hafta sürecek toplantılarda ana gündem maddeleri jeopolitik gerilimler ve enflasyon. Toplantılara Türkiye'yi temsilen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek katılıyor. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan da Şimşek'e eşlik ediyor.

OVP'Yİ ANLATTI

Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin "güçlü ve güvenilir" bir çerçeveye sahip olduğunu öne sürdü.

Şimşek, "Program, fiyat istikrarını ve kamu maliyesi disiplinini yeniden sağlamayı aynı zamanda cari açığın azaltılması gibi diğer bazı makroekonomik zorlukları da ele almayı amaçlıyor. Nihai hedef sürdürülebilir yüksek büyüme oranı ve herkes için refah sağlamak." dedi. Kısa vade en önemli zorluğun yüksek enflasyon olduğunu belirten Şimşek "Maliye politikasıyla merkez bankasının enflasyonla mücadele çabalarını desteklemeye devam edeceğiz. Halkı enfasyonun düşeceğine ikna etmemiz lazım" diye konuştu.

Şimşek, aylık enflasyonun yavaşladığını ve yıllık enflasyonun ise bu yılın ikinci yarısından itibaren düşmeye başlayacağını anlattı.

Kamu maliyesi alanında Merkez Bankası'nı destekleme konusunda kararlı olduklarını vurgulayan Şimşek, "Programı güçlendireceğiz, ileriye dönük yapısal reformları hızlandıracağız." dedi.

'TÜRKİYE EKONOMİSİNİ KARBONDAN ARINDIRMAYA KARARLIYIZ'

Yeşil dönüşümün Türkiye'nin en büyük önceliklerinden biri olduğunu öne süren Şimşek, geçen yıl itibarıyla kurulu güç kapasitesinin yüzde 55'inin rüzgar, güneş ve hidroelektrik enerjiye dayandığını, inşaatı devam eden nükleer santralin de devreye gireceğini anlattı.
Şimşek, dolayısıyla fosil yakıtlara bağımlılığın giderek azaldığını söyleyerek, "Yeşil dönüşüm ile rekabet gücü ve üretkenliği artırmaya yardımcı olacak yatırımlar yoluyla Türk ekonomisini karbondan arındırmaya kararlıyız" diye konuştu. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar