Danıştay, EGM’nin Ses ve Görüntü Genelgesini iptal etti: ‘Hukuk devleti açısından önemli’

Danıştay, EGM’nin Ses ve Görüntü Genelgesini iptal etti: ‘Hukuk devleti açısından önemli’
Danıştay, EGM'nin 'Ses ve Görüntü Kaydı Alınmasına İlişkin Genelgesi'ni iptal etti. Muş Barosu Başkanı Karaçelik, düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek bu kararın ise hukuk devleti açısından önemli olduğunu söyledi.

Ezgi YILDIZ


İSTANBUL - Danıştay 10. Dairesi, birçok baronun başvurusuyla İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 2021 yılında 'Ses ve Görüntü Kaydı Alınmasına İlişkin Genelgesi'nin iptaline karar verdi.

Davacı barolardan Muş Barosu Başkanı Kadir Karaçelik Genelgeyle yapılmak istenenleri ve Danıştay’ın iptal kararını değerlendirdi.

‘HAK ARAMA HÜRRİYETİNE SINIRLAMA ANLAMI TAŞIYORDU’

whatsapp-gorsel-2024-05-08-saat-18-23-31-da8741f0.jpg

Kadir Karaçelik, söz konusu genelgenin kişilerin hak arama hürriyetini, toplumsal olaylar sırasında veya kolluğun görev yaparken ses ve görüntü almasını sınırladığına dikkat çekti. Düzenlemenin basın özgürlüğüne tehdit oluşturduğunu ifade eden Karaçelik, şunları söyledi:

“Genelge yayımlandığı gün itibarıyla toplumun hak arama hürriyetine sınırlama getirme anlamını taşıyordu. Biz başındandır şunları savunduk; yurttaş, kendisine veya başka birine karşı suç işlendiği zaman elindeki cep telefonuyla görüntü alarak bunu delillendirebilir. Bu yönüyle hak arama hürriyetinin bir parçasıdır ve engellenmemelidir. Aynı zamanda basın özgürlüğüne tehdit oluşturan bir yönü vardı. Basın mensuplarının toplumsal bir olay esnasında görüntü almasına engel oluşturabilirdi veya müdahaleye maruz kalınacaktı. Bu yönleriyle tedirgin edici olduğunu ifade edip başvuru yapmıştık.”

‘GENELGE, ANAYASA’YA AYKIRI OLDUĞU İÇİN İPTAL EDİLDİ’

Danıştay 10’uncu Dairesi’nin söz konusu genelgeyi iptal etmesine dönük değerlendirmede bulunan Kadir Karaçelik, iptal nedenlerinin de Anayasa’nın birçok maddesine aykırılık taşıması nedeniyle olduğuna dikkat çekti.

Karaçelik, Danıştay kararının detaylarını ise şöyle paylaştı:

“Hayatımızdaki temel hak ve hürriyetlerimizi sınırlayacak işlemler ancak ve ancak kanunla yapılması gerekir. Genelgeye konu olamaz. Söz konusu bu genelgenin içeriği de temel hak ve hürriyetlerimize ilişkin sınırlama getirmektedir. Bu yönüyle yetki aşımı var. Bu ancak ve ancak kanunla yapılır. Kanunu da Anayasa'nın 7’nci maddesi uyarınca Türkiye Büyük Millet Meclisi yaparlar, buna işaret etti. Bir diğer husus da Anayasanın 13’üncü maddesi. Orada da temel hak ve hürriyetlerin kanunla sınırlanabileceğinin altını çizdi. Bu iki maddeyi referans alan Danıştay genelgeyi Anayasa’ya aykırı bulduğu için iptal etti. Hukuk devleti açısından sevindiricidir.” (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar