Resmi açıklama: 3. Havalimanı'nda 52 işçi öldü

Resmi açıklama: 3. Havalimanı'nda 52 işçi öldü
CHP milletvekili Ali Şeker’in Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne yaptığı başvuruya yanıt geldi.

ARTI GERÇEK- Adını iş cinayetleri, çalışma şartlarının ağırlığı ve hak arayan işçilerin tutuklanmasıyla duyuran İstanbul 3. Havalimanı inşaatındaki iş cinayetlerine ilişkin ilk resmi açıklama, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'den (CİMER) geldi.

CHP'Lİ ŞEKER İŞ CİNAYETLERİNİ CİMER'E SORDU 

Ekim ayında inşaat alanında kimliği belirlenemeyen bir işçinin cansız bedeninin rögar içerisinde bulunmasının ardından konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Ali Şeker, bu kez konuyu CİMER'e taşıdı.

CİMER: 52 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

Şeker'in bilgi edinme başvurusuna yanıt veren Arnavutköy Sosyal Güvenlik Merkezi'ne göre, 2013-2018 yılları arasında İstanbul 3. Havalimanı inşaatında toplam 52 iş cinayeti meydana geldi.

CİMER'in yanıtlarını değerlendiren CHP’li Şeker, 3. Havalimanı inşaatında 'kölelik düzeni' olduğunu söyledi:

"İktidarın işçilerin hayatını dikkate almadığını, yayın yasaklarıyla işçilerin haklı taleplerini halkın gözünden kaçırdığını CİMER verileri de kanıtlıyor. Para kazanma hırsıyla, iktidarın oluşturduğu taşeronun taşeronunun taşeronu sistem işçiler için bir köle düzeni yarattı. Görülüyor ki, bugüne kadar en az 52 işçimiz 3. Havalimanı inşaatında hayatını kaybetti. Yüzlerce işçimiz de yaralanarak sakat kaldı. İktidarı defalarca uyardık. ‘Burada köle düzeni var. İşçiler iş sağlığı ve iş güvenliğinden yoksun bir şekilde çalışmaya zorlanıyor’ dedik. Ancak emeği ve insanı hiçe sayan bu düzen, hem işçilerin hem de bizlerin tüm uyarılarımıza gözlerini kapatıp kulaklarını tıkamayı yayın yasaklarını tercih etti."

BAKANLIK SORUMLULARA CEZA YERİNE ÖNERİ VERDİ

Şeker'in, CİMER başvurusuna Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı tarafından da yanıt verildi.

3. Havalimanı inşaatında 2’si programlı, 3’ü iş kazası, 17’si şikayet ve ihbarlar neticesinde toplam 22 teftiş yapıldığını; bu teftişler sonucunda 74 yüklenici firmaya toplam 2 milyon 733 bin 379 lira idari para cezası uygulanmasının önerildiğini belirtti. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar