97 yaşındaki hasta tutuklu yaşamını yitirdi

97 yaşındaki hasta tutuklu yaşamını yitirdi
Cinayet iddiasıyla yargılanan hasta tutuklu Musa Gülbeyaz, ailesinin ve avukatlarının tüm girişimlerine rağmen tahliye edilmemişti.

ARTI GERÇEK - Hasta tutuklu Musa Gülbeyaz, Menemen R Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda yaşamını yitirdi. Ailesinin ve avukatlarının tüm başvurularına rağmen cezasının ertelenerek tahliye edilmesi reddedilerek cezaevinde tutulan Gülbeyaz’ın ölümüne tepki gösteren ailesi, "Gülbeyaz’ın ölümü cinayettir" dedi.

İskenderun 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davası sonrasında hakkında cinayet iddiasıyla mahkumiyet kararı verilen ancak cezası Yargıtay’da henüz görülmediği için tutuklu statüsünde bulunan Musa Gülbeyaz, 31 Ocak 2014 tarihinden beri cezaevinde tutuluyordu. Cezaevinde durumu giderek ağırlaşan Gülbeyaz son aylarını hareket edemeden, yatağa bağlı yaşayarak geçirmesine rağmen tahliye edilmiyordu. Ailesi ile avukatların hastalığını gerekçe ederek tahliye talebinde bulunmalarına rağmen cezaevinde tutulan, durumunun ağırlaşması sonrasında ise yaşamını yitiren Musa Gülbeyaz’ın ölümüne ailesi tepki gösterdi. Gülbeyaz’ın ölümünden Adalet Bakanlığı’nın ve soruna duyarsız davranan hükümetin sorumlu olduğunu belirten aile, "Ayağa kalkmak ya da oturmak şöyle dursun, başını bile hareket ettirmeyi beceremeyecek halde olan, sadece yatağa ve sedyeye bağımlı yaşayan birinin kasıtlı bir biçimde cezaevinde tutulması, ailesinin yanında, kendi yatağında ölmesine müsade edilmemesi, bir cinayettir" dedi. Gülbeyaz’ın tahliyesi ya da cezasının ertelenmesi için tüm adli mercilere başvuru yaptıklarını belirten oğlu Abdurrahman Gülbeyaz "Tüm hasta tutuklu vakalarında olduğu gibi, biz de babamızın ölümüne, bilerek öldürülmesine, adeta bir cinayete kurban gitmesine ne yazık ki çaresiz bir şekilde seyirci kaldık" dedi.

Son 7 aydır hareket edemeyen, yatağa bağlı yaşayan, ancak sedye ile taşınabilen Gülbeyaz'ın nüfus cüzdanında resmi doğum tarihi 1931 yılı olarak görünmesine rağmen Artı Gerçek'e konuşan oğlu Abdurrahman Gülbeyaz, babasının doğum tarihinin nüfusa geç kaydedilmesi nedeniyle 1931 olarak yazıldığını, 10 yıl geç işlendiğini belirtti. Gülbeyaz, basasına verilen cezayı da değerlendirdi. Yaşanan olayın nefsi müdafa olmasına rağmen babasının mahkeme sürecindeki tutumu nedeniyle hakimlerin en ağır cezayı verdiğini belirten Gülbeyaz, "Adil yargılama durumunda babam böyle bir cezaya maruz kalmayacaktı" dedi.

16 Eylül günü tutuklu bulunduğu Menemen R Tipi Cezaevinde yaşamını yitiren Gülbeyaz’ın cenazesinin otopsi işleminden sonra ailesine teslim edileceği açıklandı. Gülbeyaz’ın cenazesi 23 Eylül günü Datça Pir Sultan Cemevi’nde yapılacak törenden sonra toprağa verilecek.

Öne Çıkanlar