ABD'den Çin'e S-400 yaptırımı

ABD'den Çin'e S-400 yaptırımı
ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Rusya’dan savaş uçağı ve füze savunma sistemi satın aldığı için Çin’e yaptırım uygulanacak.

ABD yönetimi Çin’e, Rusya’dan savaş uçağı ve füze savunma sistemi satın aldığı gerekçesiyle yaptırım uygulama kararı aldı. ABD Maliye Bakanlığı'nın iddiasına göre, Çin Rusya'dan S-400 füze savunma sistemini alarak, ABD'deki başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddiasıyla Rusya’ya uygulanan yaptırımları ihlal etmiş oluyor.

Yaptırımının hedefindeki kurum Çin’in savunma teknolojisinden sorumlu birimi olan Ekipman Geliştirme Departmanı. Kurumun direktörü Li Shangfu da Rus silahlarının ana ihracatçısı konumundaki şirket Rosoboronexport ile "önemli işlemler" yaptığı gerekçesiyle yaptırım listesine alındı.

Amerika'nın Sesi'nin aktardığına göre, Çin’e yönelik yeni yaptırımlar Rusya’dan 2017 yılında alınan 10 adet SU-35 savaş uçakları ve 2018’de satın alınan karadan havaya S-400 füze savunma sistemi ile ilgili.

S-400'lerin alımı ile ilgili Türkiye ile Rusya arasında da imzalanmış bir anlaşma bulunuyor. ABD'nin bu nedenle Tükiye'ye yeni yaptırımlar uygulayabileceği değerlendiriliyor

Yaptırım kapsamında Çin’in savunma teknolojisi kurumu ve direktörünün ihracat ruhsatı için başvurması ya da ABD'nin mali sistemi içinde yer alması yasak. Yeni yaptırım uyarınca bu kişi ve kurum Amerikalılarla iş yapması yasaklanan kişi listesine de eklendi.

33 KİŞİ DE LİSTEYE ALINDI

Trump yönetimi Çin’e yönelik yaptırımlar dışında, Rus ordusu ve istihbaratı ile bağlantılı 33 kişi ve kurumu da kara listeye aldı. Bu kişi ve kurumlarla ticaret yapanlar da Çin’e uygulanan yaptırımlar gibi ikinci yaptırımların hedefi olabilir.

Amerikalı bir yetkiliye göre kara listeye eklenen yeni isimlerden bazıları, 2016’daki başkanlık seçimlerine Rusya’nın müdahalesi soruşturmasında suçlanan kişiler.

"ASIL HEDEF MOSKOVA"

Amerikan yönetiminden bir yetkili Çin’e uygulanan yaptırımların hedefinin Amerika ve Çin arasında devam eden ticaret savaşına ragmen Pekin ya da Çin ordusunun olmadığını, asıl hedefin Moskova olduğunu vurguladı.

Trump yönetimi yetkilileri, Çin’e yönelik yaptırım adımının Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın almayı düşünen diğer ülkelere de bir mesaj göndermesini umduklarını söyledi. (Amerika'nın Sesi)

Öne Çıkanlar