‘ABD kurallara uyarken İsrail gizemli işler yapıyor’

‘ABD kurallara uyarken İsrail gizemli işler yapıyor’
Rus askeri uzman Murahovskiy, İsrail uçaklarının Rus uçağını Suriye hava savunma sisteminin hedefi haline getirmesinin ardından yaşanan krize ilişkin konuştu.

Rus askeri uzman Viktor Murahovskiy, 18 Eylül'de İl-20 uçağının İsrail uçaklarının Suriye füze savunma sistemlerinin hedefi haline getirmesi sonucu düşürülmesi konusunda değerlendirmelerde bulundu. Sputnik’e konuşan Rus askeri uzman, "Rusya’nın olaya yönelik tutumu, Rus lider Vladimir Putin tarafından dile getirildi. Putin, kazaya bir dizi trajik tesadüfün neden olduğunu söyledi. Ancak, bunun 'Ne yapmalı? Bu tür şeyler olabiliyor, şikayetçi değiliz' anlamına geldiğini düşünmek büyük hata" dedi. Yaşanan vakanın Sovyetler Birliği dönemindeki Komünist Parti yöneticilerinden L. M. Kaganoviç’in "Her kazanın adı, soyadı ve unvanı vardır" ifadesinin son derece geçerli olduğu bir durum olarak tanımlanması gerektiğini belirten Murahovskiy, değerlendirmelerine şöyle devam etti:

"SURİYE SAVAŞI EN KURALLARA GÖRE YÜRÜTÜLEN BİR SAVAŞ"

"Zira birincisi, burada hayatını kaybeden 15 askerimiz söz konusu. İkincisi, tesadüfler zinciri hangi şartlarda ve niçin gerçekleşti? Üçüncüsü de, bu tür kaza olasılıklarının ileriye dönük olarak sonsuza dek önlenmesi söz konusu. Tam da bu nedenle İsrail'in 'Suriyeliler rastgele ateş etti ve hava savunma sistemleriyle nasıl çalışılması gerektiğini bilmiyorlar, tüm suçlamalar onlara yöneltilsin' tezini savunması, sadece Rusya için değil İsrail için de kabul edilemeyecek bir açıklama. Burada mesele şu ki Suriye savaşında gezegenimizin en güçlü askeri makinelerinden birkaçı doğrudan yer alıyor ve bunların her biri tamamen zıt hedefler peşinde. Bununla birlikte bu askeri güçlerde hayatını kaybeden asker sayısı düşük. Bu duruma nasıl gelindiğini herkes bilir. Rusya'nın moderatörü olduğu titiz ve acımasız bir koordinasyon ve karşılıklı anlaşmalar sistemi sayesinde. Suriye savaşı aslında yeni tarihin en kurallara göre yürütülen savaşı."

"RUSYA İSRAİL ÇIKARLARINI DA KORUYOR"

Rusya’nın bölgede ABD gibi taraflar arasında hakemliğe soyunmadığını belirten Rus askeri uzman, "ABD’den farklı olarak Rusya, tarafların egemenliğini ve çıkarlarını göz önünde bulunduruyor" dedi. Rusya’nın İsrail’in çıkarlarını da koruduğunu savunan Murahovskiy, bu durumu ise şu sözlerle açıkladı:

"Rusya'nın İsrail’in yanında olduğu durumların listesi son günlerde defalarca ortaya koyuldu, bunların arasında İran yanlısı güçlerin İsrail sınırına yakın bölgelerden çekilmesi için yaptığı arabuluculuk, Suriye’yle yapılan S-300 anlaşmasından, sistemin tüm İsrail topraklarını menziline aldığı için vazgeçmiş olması gibi yardımlar var. Liste uzun. Rusya uygulamada sonuna kadar İsrail’le olan ilişkilere önem verdiğini ve içinde bulunduğu durumu anlayışla karşıladığını gösterdi. Fakat bu saygı ve çıkarlara gösterilen anlayış prensipte tek taraflı olamaz. Tek taraflı olması durumunda bunu ihlal eden tarafa zarar vermesi sadece biraz zaman alır."

"ABD KURALLARA KATI BİR ŞEKİLDE UYUYOR"

ABD Silahlı Kuvvetleri’ni Rusya’nın küresel rakibi ve resmi düşmanı olarak tanımlayan Rus askeri uzman, ABD’nin Suriye’deki savaşın kurallarına oldukça katı bir şekilde uyduğunu ve eylemlerini Rusya ile koordineli şekilde yürüttüğünü belirtti. Rus askeri uzman, "Rusya’ya düşman olmayan ve onunla iyi ve yapıcı ilişkiler içerisinde olan İsrail’in ordusu ise gizemli bazı nedenlerle şimdiye kadar nükleer bir süper gücün dahi yapmaya kalkışmadığı şeyleri yaptı: Suriye topraklarında düzenlenen her 10 operasyondan yalnızca biri hakkında Rus tarafına bilgi vermek ya da Lazkiye'ye yapılan talihsiz saldırı olayında olduğu gibi, operasyonun başlamasına 1 dakika kala bilgi vermek gibi. Sonuç, Rus askerlerinin öldüğü trajik olaylar zinciri oldu" dedi.

"İSRAİL KENDİ ASKERLERİNE RUSLARIN HAYATLARININ KORUNMASI GEREKTİĞİNİ İZAH ETMELİ"

Rus askeri uzman Sputnik’e yaptığı açıklamada şu görüşleri dile getirdi:

"Burada 'doğru ateş etmeyen Suriyelilerin her şeyin suçlusu olduğunu' kanıtlamak da uygun bir hareket değil. Çünkü askeri diplomasinin amacı, baştan beri bölgede varlık gösteren ülkelere ait askerlerin güvenliklerinin sağlanmasıydı, söz konusu güvenliği diplomasiye katılan tüm ülkelerin sağlayacağı varsayılıyordu.

İsrail fiilen iki sade alternatifin arasından bir seçim yapmalı: Ya ileride düzenleyeceği operasyonlarda Rus uçaklarının trajik tesadüflerin kurbanı olmaması için yükümlülük ve sorumluluklarını üstlenir ya da sorumluluk üstlenmeyi reddeder ve ortada bir anlaşma olmaksızın askerlerinin güvenliğini sağlama yükümlülüğünü Rusya’ya aktarmış olur.

Rusya'nın bunu hangi yöntemlerle yapacağı kısmen ortada: Örneğin Suriyeli müttefiklerimizin elindeki hava savunma sistemlerinin yeterince gelişmemiş olması hakkında birçok şey okuduk. Bu Rusya'nın kesinlikle yardım edebileceği bir durum.

Böyle bir gelişmenin İsrail için pek de hoş olmayacağı yönünde bir görüş mevcut. Bu nedenle İsrail için, kendi askerlerine Rusların hayatlarının korunması ve kendilerine tehdit oluşturabilecek kombinasyonlardan -sosyal ağlarda çok sayıda beğeni toplayacak olsa da- kaçınması gerektiğini izah etmek kritik bir önem taşıyor." (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar