ABD'nin F-35 kararı sonrası dolar 5.70'te

ABD'nin F-35 kararı sonrası dolar 5.70'te
S-400 teslimatının başlamasının ardından ABD beklendiği üzere Türkiye'yi F-35 savaş uçağı programından çıkaracağını açıkladı, dolar yatay seyrini sürdürdü.

ARTI GERÇEK - ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), dün akşam saatlerinde Türkiye'nin, S-400 alımından dolayı F-35 projesinden çıkarılması için sürecin başlatıldığını kaydederek, "Bununla beraber ABD, Türkiye'nin stratejik ortaklığına halen çok değer vermektedir" açıklamasını yaptı.

Pentagon'da düzenlenen basın brifinginde konuşan ABD Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ellen Lord ile Müsteşar Yardımcısı David Trachtenberg, Türkiye'nin S-400 alımına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Lord, Türkiye'nin F-35 projesinden çıkarılması kararının ardından ortaya çıkacak boşluğu diğer üye ülkeler ve bu ülkelerde üretim yapan firmalarla dolduracaklarını, bu konuda bugüne kadar gerekli görüşmeleri yaptıklarını dile getirdi. Türkiye'nin projede kalması durumunda proje boyunca gelecek yıllarda toplamda 9 milyar dolarlık bir gelirden mahrum olabileceğini ifade eden Lord, Türkiye'nin toplamda 900 civarında parça ürettiğini, bu parçaların artık Türk firmalarından alınmayacağını belirtti.

Analistler kısa vadede piyasa için en önemli riskin TCMB’den beklenen faizi indiriminin miktarına yönelik belirsizlik olduğuna dikkat çekerken, yabancı yatırımcıların artık fazla işlem yapmaması ve son dönemde yoğun alım yapan yerli bireysel yatırımcının dolar talebinin azalmasının, Fed’den faiz indirim beklentisinin küresel risk iştahını desteklediği bir ortamda kurda fiyatlamaların sınırlı kalmasına neden olduğunu belirtiyor.

Türkiye’nin Rusya’dan aldığı ve NATO’nun savunma sistemiyle uyumlu olmadığı ve F-35’in güvenliğini tehlikeye attığı gerekçesiyle ABD’nin karşı çıktığı S-400 füze sistemine ait parçaların Cuma günü itibarıyla Türkiye’ye gelmeye başlamasının ardından ABD’nin bu adımı bekleniyordu.

Dolar, açıklamaların ardından tepki vermezken, dün 5.69 - 5.71 bandında sakin seyir izleyen dolar/TL, bu sabah saatlerinde 5.68'den işlem görmeye başladı. Daha sonra 5.70 seviyesinden işlem görmeye başladı. Sepet kur 6.03'te, euro ise 6.42'de seyrediyor.

Pentagon dün Türkiye'nin F35 programından çıkarılacağını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı da ABD'nin F-35'lere ilişkin kararına ilişkin, "ABD’yi ilişkilerimizde onarılmaz yaralar açacak bu hatadan geri dönmeye davet ediyoruz" açıklamasında bulundu.

PİYASA BEKLE GÖR KONUMUNDA KALMAYA DEVAM EDİYOR

Söz konusu haber akışına karşı Türk Lirası'nın dirençli durduğunu kaydeden GCM Yatırım Ekonomisti Enver Erkan, "ABD'den yaptırım gelse bile bu şirket bazında mı makro bazda mı olacak, yoksa askeri konularla sınırlı mı olacak, bu önemli ve piyasa bu anlamda bekle gör durumunda kalmaya devam ediyor" şeklinde yorum yaptı.

Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek ise "Sadece F35'le kalacaksa, finansal anlamda bizi zorlayacak bir durum olmayacaksa bu haberle Türk Lirası varlıklar üzerinde ciddi etki beklemem çünkü sürpriz değil" yorumunu yaptı.

F-35 ALIMINA KAPIYI TAM KAPATMIŞ DEĞİLLER

Atlas Portföy Genel Müdür Yardımcısı Cem Şekerci de, Bloomberg HT'ye bu haber akışının fiyatlara önceden yansıdığını belirterek, doların 5.70'in altında tutunma sebebine dair şunları söyledi:

"Genel olarak Türkiye'nin F-35 alımına kapıyı tam kapatmış değiller. Hala masaya oturulup görüşülebilir. O yüzden piyasa fiyatlamasında çok negatif birşey görmüyoruz. Dolar sakin, borsa tekrar 100 bine yaklaştı. CDS de yeniden 380 seviyelerine doğru indi. Dolar cinsi 10 yıllıklarda da düşüş söz konusu" diye konuştu.

Şekerci, merkez bankalarının mayıstan itibaren güvercin tarafa yaklaşmasıyla küresel piyasalarda rüzgarın gelişen piyasaların lehine döndüğünü, AB'den ve ABD'den gelecek olası yaptırımların yumuşak şekilde fiyatlandığını kaydetti.

ABD'DEN GELEN AÇIKLAMA TL VARLIKLAR İÇİN POZİTİF

TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte, ABD’den gelen açıklamayı TL varlıklar için "pozitif" olarak nitelendirerek, "Önümüzdeki dönemde ABD’den CAATSA yaptırımları uygulanacağına kesin gözüyle bakılıyor ancak Pentagon’dan çok daha sert bir açıklama yapılabilirdi. Oysa olumlu bir dil kullanılarak, ilişkilerin devam edeceği ve açıkça Türkiye’nin Rusya’ya daha da yakınlaşmasına izin verilmeyeceği belirtiliyor. Bunu pozitif gördüm" dedi ve şöyle devam etti:

"Açıklamalar iki ülke arasında savunma sektöründe işbirliğinin devam edeceğini ve NATO üyeliğine yönelik bir tehlikenin bulunmadığını göstermesi açısından kritik. Diğer taraftan yaptırım uygulanması halinde Trump’ın Osaka açıklamaları sonrası en hafif beş tanesini seçmesini bekliyorum. Temerrüt risk primimiz Cuma gününden 35 baz puan iyileşiyor ve herkes olumlu. Bu noktada beni rahatsız edecek tek şey TCMB’nin 400 baz puanın üzerinde faiz indirimi yapması olur. Piyasa tamamen PPK toplantısına odaklandı."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar