ABD Taliban ile masada, yabancı güçlerin çekilmesi görüşülecek

ABD Taliban ile masada, yabancı güçlerin çekilmesi görüşülecek
ABD, Taliban’dan Afganistan’ı militan saldırıları için üs olarak kullanmayacağının garantisini istiyor.

Afganistan'da çatışmaların sona erdirilmesi için ABD ile radikal islamcı örgüt Taliban arasında yeniden görüşmeler gerçekleşecek. 

Görüşmenin tarihi 29 Haziran olarak açıklandı. Görüşmelerde ABD destekli birliklerin Afganistan’dan çekilme takvimi ve Taliban’ın Afgan topraklarında saldırı düzenlemeyecekleri garantisi vermesinin gündeme geleceği belirtiliyor.

Amerika'nın Sesi'nin bildirdiğine göre, Katar’ın başkenti Doha’da yapılacak toplantı taraflar arasındaki yedinci görüşme olacak. ABD’li müzakereciler Taliban’la, Afganistan’da 18 yıllık savaşı sona erdirmek için geçen Ekim ayından bu yana görüşüyor.

Taliban’ın Doha’daki siyasi büro sözcüsü Sohail Shaheen, yabancı güçlerin çekilme takvimi açıklandığında müzakerelerin bir sonraki aşamaya geçeceğini söyledi. Shaheen, ‘’Çekilmenin tamamlanmasını beklemeye ihtiyacımız yok. Hem çekilme hem de müzakereler eşzamanlı olarak sürdürülebilir’’ dedi. ABD de Taliban’ın Afganistan’ı militan saldırıları için üs olarak kullanmayacağının garantisini istiyor.

TALİBAN HÜKÜMET İLE GÖRÜŞMEYİ REDDEDİYOR

Görüşülmesi gereken diğer iki konu da Afganistan’da Batı destekli hükümet ile isyancılar arasında bir ateşkes ve müzakere sürecinin başlatılması. Ancak Taliban, yabancıların kuklası olarak tanımladığı Afgan hükümeti ile görüşmeyi reddediyor.

Görüşmelerle ilgili bilgi sahibi iki kaynak, Reuters’a, Mayıs ayında sona eren 6’ncı tur müzakerelerin iki taraf için de huzursuz bir biçimde sona erdiğini ancak sonrasında uzlaşılabilecek konularla ilgili resmi olmayan bir görüşme gerçekleştirildiğini açıkladı.

1996-2001 yılları arasında yönetimde olan Taliban, ABD destekli güçlerce devrilmesinin ardından hala Afgan topraklarının önemli bir bölümünü elinde bulunduruyor. Çoğu Amerikalı 20 bin yabancı asker, ABD liderliğindeki NATO eğitim gücünün bir parçası olarak Afgan güçlerine eğitim veriyor. Bazı ABD güçleri de "terörle mücadele" operasyonları yürütüyor.

AFGAN HÜKÜMETİ ENDİŞELİ

Geçen Mart ayında, Taliban’ın El Kaide ile bağlarını koparması sözüne karşılık yabancı birliklerin çekilmesi konusunda bir taslak anlaşma üzerinde uzlaşılmıştı. Reuters’a bilgi veren bir Taliban yetkilisi, Cumartesi günü başlayacak görüşmelerde daha fazla netlik ve sonuç beklendiğini belirtti. Ancak yetkili 7’nci tur görüşmelerde ateşkes ve Afgan hükümeti-Taliban görüşmelerinin tartışılmayacağını savundu.

Afgan hükümetinden bazı yetkililerse ABD ile Taliban anlaşmasıyla yabancı birliklerin çekilmesi, ABD birliklerinin ülkeden ayrılması ve hükümet güçlerinin savaş meydanında yalnız kalmasından endişeli. (Kaynak: Amerika'nın Sesi) 

Öne Çıkanlar