Ağbaba: Cumhur İttifakı küçülüyor

Ağbaba: Cumhur İttifakı küçülüyor
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, AKP-MHP’nin oy kaybettiği için ittifakı genişlettiğini söyledi.

Derya OKATAN

ARTI GERÇEK - CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, AKP-MHP ittifakının yeni illeri kapsayacak şekilde genişletilmesi kararını ittifakın yaşadığı oy kaybına bağladı.

Ağbaba, CHP Emek Büroları’nın düzenlediği Sokak Ekonomisi ve Güvencesizler Çalıştayı’nın ardından hem çalıştay hem de seçimlere dair Artı Gerçek’e konuştu. 

SİVEREK ADAYI YENİDEN DEĞERLENDİRİLECEK

Tartışmaların sürdüğü Urfa Siverek adayı Mehmet Fatih Bucak konusunda "Bizim partililerin içine sinen bir aday değil" diyen Ağbaba, Bucak’ın genel merkez kararıyla değil yerel aktörlerin talebiyle aday yapıldığını söyledi. Ağbaba, "Siverek adayı bizim tek başımıza belirlediğimiz bir aday değil. İçinde olduğumuz bir ittifak var. Adayın geçmişte söylemiş oldukları doğru, ama bunun başka illere yansımaması lazım. Genel merkezin talebiyle değil yerel aktörlerin talebiyle yapılmıştır" dedi.

Ağbaba, Bucak’ın adaylığının yeniden değerlendirileceğini söyledi.

İYİ Parti ile ittifaka yeni illerin dahil olup olmayacağı sorusuna da Ağbaba şöyle yanıt verdi: "Bizim ittifakımız her gün genişliyor. Cumhur İttifakı ise genişlerken küçülen bir ittifak. Onlar oyları küçüldüğü için ittifakı genişletiyor, bizim oyumuz arttıkça genişlemeye devam ediyor."

KAPİTALİZME KURBAN EDİLMEMELİ

Çalıştay konusunda da değerlendirmelerde bulunan Ağbaba, sokak ekonomisinin hem Türkiye hem de kendileri için yeni bir konu olduğunu söyledi.

Ağbaba, şöyle konuştu: "Biz de yeni öğreniyoruz, katılan insanlarla birlikte. Bilinirliği ve görünürlüğünü arttırmaya çalışıyoruz. Önemli bir çalıştay oldu. 6 milyon insanın sokak ekonomisine katkıda bulunduğu bir gerçek. 200 milyar civarında katkısı olduğu söyleniyor. Biz yerel yönetimlerde de bunları uygulayacağız. Mesela sokak sanatçısı konuşurken CHP’li belediyeye eleştirilerde bulundu, şu saatte izin veriliyor diye. Bunlarla ilgili gerekenleri yapacağız, bildirgemize de koyacağız. Mesela her CHP’li belediye sokak sanatçısını destekler, diyeceğiz. Sanat sokağı yapar diyeceğiz. Bunlar geliştirilmesi gereken şeyler. Demokrasinin gelişmesi açısından da önemli. Tabi çok geniş bir alan. Bozacısından işportacısına, sokak sanatçısından kağıt toplayıcısına kadar çok geniş bir sektör. Hepsi için çeşitli düzenlemeler yapılmalı."

Sokak emekçilerinin örgütlenmesi konusunda da çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Ağbaba, sokak emekçilerinin kapitalizme kurban edilmemesi gerektiğini ifade etti. Ağbaba, bunların aynı zamanda bir kültür olduğuna işaret ederken, "Mesela bakkal diye bir şey kalmadı, çok uluslu zincir marketlere kurban edildi. Bu kültürün korunması ve güvenceye bağlanması lazım. Ayakkabı boyacısı karda kışta 30 yıl çalışıyor, hiçbir güvencesi yok. Zurnacı davulcu hiçbir güvencesi yok. Nihai hedef sosyal güvenceye kavuşmaları. Çalışmalarımıza daha yeni başlıyoruz, devam edeceğiz" dedi.

Öne Çıkanlar