AİHM, Afrin başvurularını reddetti

AİHM, Afrin başvurularını reddetti
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Afrin operasyonu sırasında evlerinin yıkıldığını belirterek Türkiye aleyhine dava açanları 'iç hukuk yolları tüketilmediği' gerekçesiyle geri çevirdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Ocak ayında başlattığı ve iki ay süren Afrin operasyonu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'nin gündemine taşındı. Ancak AİHM'in "iç hukuk yolları tüketilmediği" gerekçesiyle dava başvurularını geri çevirdiği ortaya çıktı.

TSK ve Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından 20 Ocak 2018 tarihinde başlatılan operasyonda evlerinin yıkıldığını belirten çok sayıda kişi AİHM'e Türkiye'ye karşı dava açmak için yaz aylarından itibaren başvuruda bulundu. Harekât sırasında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) kapsamında güvence altına alınmış haklarının ihlal edildiğini savunan davacıların kimlikleri açıklanmadı.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, 21 başvuru dilekçesi 23 Temmuz-18 Eylül tarihleri arasında AİHM’nin Strasbourg’daki merkezine iletildi. Dilekçeleri Eylül içinde incelemeye başlayan AİHM, 20 Eylül, 4 Ekim ve 18 Ekim tarihlerinde aldığı kararlarla başvuruların tamamını "kabul edilemez" bularak reddetti.

KARARA İTİRAZ İMKANI YOK

Ret kararlarına gerekçe olarak, "iç hukuk yollarının tüketilmemiş" olması gösterildi. AİHM önünde bir ülkeye karşı dava açabilmek için öncelikle o ülkedeki iç hukuk yollarını tüketmiş olma şartı aranıyor. 

AİHM kaynakları, Afrin bölgesinden gelen dava başvurularının, AİHS’nin işkence ve kötü muameleyle ilgili 3’üncü, özel yaşamın korunmasıyla ilgili 8’inci ve mülkiyet hakkıyla ilgili sözleşmeye ek 1 no.lu protokolün 1’inci maddesinin ihlali gerekçelerine dayandırıldığını belirtti. AİHM tarafından alınan bu ret kararlarına itiraz imkânı bulunmuyor. Karar benzer dava başvuruları için örnek oluşturuyor. (HABER MERKEZİ) 

Öne Çıkanlar