AİHM Demirtaş'ın davasını yeniden görecek

AİHM Demirtaş'ın davasını yeniden görecek
AİHM, Selahattin Demirtaş’la ilgili temyiz başvurusunu kabul etti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’la ilgili temyiz başvurusunu kabul etti.

4 Kasım 2016'dan bu yana Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın davası AİHM Büyük Dairesi'nde yeniden görülecek.

Adalet Bakanlığı, AİHM'in Türkiye'nin temyiz başvurusunu kabul ettiğini duyururken Demirtaş'ın avukatlarından Ramazan Demir, bakanlığın eksik bilgi paylaştığını söyleyerek, mahkemenin davanın yeniden görülmesini Demirtaş'ın da talepleri doğrultusunda kabul ettiğini duyurdu.

Adalet Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden karara ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

DAVANIN GEÇMİŞİ

AİHM, 20 Kasım 2018'de verdiği kararla, 4 Kasım 2016'dan beri Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Demirtaş'ın "siyasi nedenlerle" tutuklandığını tespiti yapmış ve Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 5. ve 18. maddelerinin ihlal edildiğini belirtmişti. 

AİHM, ilk kez Türkiye’yle ilgili olarak 18. maddenin ihlal edildiğine yani AİHS’teki hak ve özgürlüklerin amaçlarından saptırılarak uygulandığına hükmetmişti.

Türkiye’nin 10 bin euro manevi tazminat ile 15 bin euro yargılama gideri ödemesine de hükmeden AİHM, Demirtaş’ın serbest bırakılması yönünde karar vermişti.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi ise AİHM kararının ardından Demirtaş’ın avukatları tarafından yapılan tahliye başvurusunu geçen cuma reddetmişti. 

Mahkeme, "CMK’nın 100. ve devam maddeleri gereği tutukluluk halinin devamına" ve ayrıca "AİHM’in 20 Kasım tarihli kararının AİHS'in 46. Maddesi kapsamında nihai karar olup olmadığının ve sözleşmenin 44/2 Maddesi gereğince kesinleşip kesinleşmediğinin T.C. Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Daire Başkanlığı’na sorulmasına" karar vermişti. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar