Aile boyu işkence: Polise değil, mağdurlara dava

Aile boyu işkence: Polise değil, mağdurlara dava
4 günlük gözaltı süresince işkenceye maruz kaldıkları baro raporuna da yansıyan aile mensupları için hapis cezası isteniyor.

Van'ın merkez İpekyolu ilçesine bağlı Yalımelez Mahallesi'nde 14 Temmuz 2018 tarihinde yapılan ev baskınında Ayfer Şahin, Abdulbaki Şahin, Ayhan Şahin, F. Şahin, Şehriban Mamuk, Abdullah Şahin ve Dilan Görür gözaltına alınmış ve 4 gün boyunca Van TEM ile Çocuk Şube'de tutulmuştu. Ev baskınında ve gözaltında sistematik olarak işkence ve kötü muameleye maruz kaldıkları belirtilen Şahin ailesinden 5 kişi ise tutuklanmıştı.

Aile bireylerinin işkenceyle ilgili yaptıkları başvuru takipsizlikle sonuçlanırken, olaydan bir yıl sonra aile bireylerinin tamamı hakkında 'Örgüt üyesi olmak', 'Kamu görevlisine hakaret etmek' ve 'Görevi yaptırmamak için direnmek' suçlamalarıyla iddianame hazırlandı. 

Van Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan ve Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulan iddianamede, gözaltı ve ev baskınlarında işkence gören Şahin ailesinden Ayhan Şahin ve Fethullah Şahin'in 'kamu görevlilerine hakaret ettiği' iddia edildi.

İddianamede, şu ifadeler yer aldı:

"Şahısların saldırgan tavırlarının def edilmesi ve etkisiz hale getirilmesi için kademeli olarak zor kullanılmıştır. Kademeli olarak zor kullanıldığı esnada, Ayfer Şahin ve Şehriban Mamuk isimli kişilerin ise ellerinde bulunan sert bir cisimle görevlilere saldırmaya başladığı, bu sırada Abdulbaki Şahin isimli şahsın ise üst kata doğru çıkan merdivenlerden kaçmaya çalıştığı sırada dengesini kaybederek merdiven boşluğuna düştüğü, babalarının düşmesinin ardından ise Ayhan ve F. Şahin isimli kişilerin ise kurtulmaya ve saldırmaya çalışmış, bu esnada Şehriban Mamuk ve Ayfer Şahin isimli şahıslar saldırmaya devam ederek kaçmaya çalışmış, yine her iki kadın da kademeli olarak zor kullanılarak etkisiz hale getirilmiştir."

İddianamenin devamında Ayhan Şahin ve Abdulbaki Şahin'in ikamet ettiği eve giren polislere hakaret içerikli sözler söylediği, Ayfer Şahin ve Şehriban Mamuk'un ise ellerinde bulunan sert bir cisimle görevlilere saldırdıkları, yargı görevini yapan polis memurlarının görevlerini yapmalarını engellemek amacıyla birden fazla kişiyle silahtan sayılan sert bir cisimle cebir kullandıkları iddia edildi. Mamuk ve Şahin’in örgüt faaliyeti çerçevesinde işlediği suç kapsamında kamu görevlilerine direnme suçunu işledikleri, şüphelilerin aynı suçu birden fazla kişiye tek bir fiille işlediklerinden haklarında zincirleme suç hükümlerinin uygulanması talep edildi. Ayhan Şahin'in sosyal medya paylaşımlarına da yer verilen iddianamede, örgütün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini övmek niteliğinde paylaşımlar yaptığı belirtildi.

İŞKENCEYE 'TAKİPSİZLİK' VERİLDİ

İddianamede son olarak alt sınırdan uzaklaşılarak her birinin ayrı ayrı cezalandırılmalarına, ailenin tüm bireylerine 'örgüt üyeliği'nden 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası istenirken, ayrıca Abdulbaki Şahin ve Ayhan Şahin'e 'görevli memura hakaret' suçundan 1 yıldan 2'şer yıla, Şehriban Mamuk ve Ayfer Şahin'e ise 'görevli memura direnme'den 6 aydan 3'er yıla kadar hapis cezası istendi. Aile bireylerinin kendilerine yapılan işkence ve kötü muamele başvuruları ise 'takipsizlikle' sonuçlanmıştı. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar