ÖSO mensubuna savaş suçundan ömür boyu hapis

ÖSO mensubuna savaş suçundan ömür boyu hapis
Almanya'da mahkeme, Suriye'de Türkiye'nin desteğiyle hareket eden ÖSO adlı grubun mensubunu savaş suçu işlediği gerekçesiyle ömür boyu hapse mahkum etti.

Almanya'da yargılanan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensubu bir Suriyeli (43) savaş suçu işlediği gerekçesiyle ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Düsseldorf'ta yargılandığı mahkemenin başkanı Frank Schreiber, suçlunun işkence, cinayet ve adam kaçırma gibi savaş suçlarından sorumlu olduğunun tespit edildiğini belirtti. Mahkeme başkanı ÖSO mensubunun ağır derecede suçlu olduğuna dikkat çekti.

DW'nin haberine göre adı açıklanmayan ÖSO'lu Halep'te faaliyet gösteriyordu. Mahkeme zanlının Halep kentinde tutulan esirlere, kimi zaman emri altındaki kişiler aracılığıyla, kimi zaman da bizzat kendisi tarafından işkence edildiğinin veya kötü muamelede bulunduğunun sabit olduğuna karar kıldı.

MÜNSTER'DE TUTUKLANDI

ÖSO mensubu daha sonra mülteci olarak Almanya'ya gelip iltica başvurusunda bulundu. Münster'deki bir mülteci kabul merkezinde kurbanlardan biriyle karşılaşan ÖSO mensubu, Nisan 2016'da tutuklanmadan önce soruşturmayı yürüten makamlar tarafından aylarca izlendi.

ÖSO'NUN ADI SAHADA TÜRKİYE İLE BİRLİKTE GEÇİYOR

Resmi kaynaklara göre ÖSO, 29 Temmuz 2011’de, Suriye Ordusu’ndan ayrılıp Türkiye’ye giden ilk kişilerden biri olarak adı geçen General Riyad Esad, Albay Hüsyenin Mustafa Harmuş ve Suriye Baas ordusundan ayrılan bazı eski komutanlar tarafından kuruldu. ÖSO ilk kuruluşunda Suriye Ulusal Konseyi (SUK) adlı Türkiye ve Batı destekli ülkelerin oluşturduğu grubun askeri örgütüydü.

Zamanla Türkiye ile ABD’nin eğitip donattığı ÖSO grupları birbirlerinden ayrışarak farklı adlar altında Suriye’de faaliyet yürüttüler. Bu grupların önemli kısmının SUK ile bağı da kesildi. IŞİD ve El Nusra gibi daha radikal gruplara katılan ÖSO’cular da oldu.

Çoğu cihatçı radikal unsurların oluşturduğu bu grupları, Türkiye 2014’ten sonra bir araya getirerek yeniden ÖSO adı altında örgütlemeye başladı ancak grupların ortak adına ÖSO dense de her biri sahada artık kendi öznel gruplarının adıyla anılıyor.

Türkiye, Cerablus’a IŞİD’e karşı başlattığını iddia ettiği harekatta bu gruplara destek verdi, TSK’ye bağlı olarak hareket etmelerini sağladı. Ardından 2018’in 20 Ocak gününde başlayan Afrin harekatında Türkiye yine bu gruplarla birlikte hareket etti.

ÖSO’nun adı en son bu yılın Eylül ayında yayınlanan Birleşmiş Milletler raporunda Afrin’de insan kaçırma, işkence, cinsel saldırı ve halkın mal ile mülklerine el koydukları ve suç işledikleri iddiasıyla geçiyordu. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar