Altı antik kent, üstü AVM

Altı antik kent, üstü AVM
Bursa’nın Mudanya ilçesinde 2 bin 700 yıllık antik kent üzerine yapılan AVM bugün törenle açıldı.

Myrleia Antik Kenti, 2010’da üçüncü derece SİT alanı ilan edilerek imara açılmıştı. İki yıl sonra AVM inşaatına başlandığında eski bir duvar ve heykeller bulunmuştu.

Yapılmaması için dava açılan AVM’yi inşa eden şirket, ‘imar barışı’na başvurarak Mudanya Belediyesi’nden ruhsat almıştı. Yasa gereği ruhsat vermek zorunda kalan Mudanya Belediyesi ise alan için kamulaştırma kararı almak istiyor.

‘Yapı Kullanma Ruhsatı’ karşılığı olan izin belgesinin Mudanya Belediyesi’nden alınmasının ardından firma, AVM’yi bugün açtı. Açılış törenine  Mudanya Kaymakamı Faik Oktay Sözer, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve vatandaşlar katıldı.

AVM’yi işletmeye açan firmanın yönetim kurulu Bbaşkanı Hüseyin Özdilek, merkezin 2012 yılında yasalar çerçevesinde SİT alanı üzerine inşa edildiğini söyledi.

Özdilek şunları kaydetti: "Bina bitmiş, anahtar teslim hale gelmişti. Daha sonra mahkeme süreçleri devam etmiş ve 2018 yılında devlet, ‘Benim vatandaşım mahkemelerle uğraşmasın. Yıkım cezası bile olsa, para cezası bile olsa hepsini affediyorum, gelin ruhsatını vereyim’ demiş ve ruhsatını vermiş. Bu alışveriş merkezi de bugün yasalara dayanarak Mudanya Belediyesi’nden alınan ruhsatla açılmıştır."

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek AVM’nin açılışı yapıldı.

DOĞASEVERLER PROTESTO ETTİ

Tören sırasında DOĞADER üyeleri ise AVM’ye protesto etti. AVM önündeki otoparkta toplanan grup, ellerinde dövizlerle tepkilerini gösterdi.

Basın açıklamasını okuyan dernek üyesi Caner Gökbayrak, şunları söyledi: "Dört beş yıldır mücadele yürütüyoruz. Davalar açtık. Ne yazık ki çeşitli adaletsizlikler sonucu bu market tamamlandı. Davamız devam ediyordu ancak ‘imar affı’ rezaletinden yararlandılar. Şu an antik kent üzerine kurduğu AVM’nin açılışını yapıyor. Bu durumdan habersiz olan vatandaşlar çok fazla. 2 bin 700 yıllık bir tarihe sahip olan bu alanın korunmasını talep ediyoruz."

DOĞADER üyeleri daha önce de vatandaşlara AVM'yi boykot etmeleri için çağrı yapmıştı. (DHA) 

Öne Çıkanlar