'Çalışmaları siyasi iktidarı rahatsız ettiği için tehlikeli görülüyor'

'Çalışmaları siyasi iktidarı rahatsız ettiği için tehlikeli görülüyor'
İnsan hakları savunucuları, 'Anadolu Kültür girişimi neden operasyonun odağına oturdu?' sorusunu yanıtladı.

Akademisyen ve sivil toplum üyelerinin gözaltına alındığı operasyonun odağındaki, Anadolu Kültür A.Ş'nin, iktidar tarafından 'Gezi Parkı olaylarını finanse ve organize etmek için Osman Kavala tarafından kurulan birer 'şer odağı' olarak ilan edildi.

Geçtiğimiz Cuma günü İstanbul'da düzenlenen operasyonda gözaltına alınan akademisyen ve sivil toplum üyesi 13 kişiden biri hariç tamamı serbest bırakıldı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi STK Eğitim ve Araştırma Birimi çalışanı Yiğit Aksakoğlu’nun, tartışma yaratacak gerekçelerle tutuklandığı öğrenildi.

Operasyonun ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada gözaltına alınma nedeni olarak ‘Gezi eylemlerinin organizasyonunu yaptıkları ve finanse ettikleri’ suçlaması gösterilirken Yiğit Aksakoğlu Gezi’den sonra yapılan bazı toplantılara katıldığı için, mahkeme tarafından, ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs’ suçlamasıyla tutukladı.

ANADOLU KÜLTÜR NEDEN OPERASYONLARIN ODAĞINDA?

Deutsche Welle Türkçe'den Burcu Karakaş, insan hakları savunucularına operasyonların odağındaki Anadolu Kültür'ün hedefe alınma nedenlerini sordu.

Kuruma yaptığı projelerde destek verenler arasında Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu, Alman Başkonsolosluğu, Açık Toplum Vakfı, İsveç Başkonsolosluğu, British Council ve Garanti Bankası gibi önemli kuruluşların olduğuna dikkat çeken Karakaş'ın sorusunu Anadolu Kültür'ün kuruluş aşamasında yer alan bir insan hakları aktivisti Zafer Kıraç yanıtlıyor:

'ÇALIŞMALARI TEHLİKELİ GÖRÜLÜYOR'

"İktidar Avrupa Birliği sürecindeyken yapılan çalışmalar o sürece destek olan çalışmalar olarak düşünüldü ama Türkiye'nin şu an gittiği yön açısından bundan hoşlanılmadığını ve eski gidişattan sapıldığı için de çalışmaların tehlike görüldüğünü düşünüyorum. Çok acı ki Kavala ve anlayışı bugün onarmaya çalıştığı adalet sisteminin kurbanı."

'SİYASİ İKTİDARI RAHATSIZ ETTİ'

Anadolu Kültür'ün çalışmaları, insan hakları savunucusu avukat Eren Keskin'e göre de sistemi ve siyasi iktidarı rahatsız etmiş durumda.

Keskin, Anadolu Kültür'ün geçmişle yüzleşme konusunda yaptığı çalışmalar olduğunu hatırlatıyor:

"Yapılan operasyonun yüzleşme talebine karşı bir operasyon olduğu fikrindeyim çünkü Anadolu Kültür çalışmaları ile geçmişteki devlet politikalarıyla yüzleşmeye davet ediyor. Osman Kavala da bunu yapmaya çalışıyor."

Anadolu Kültür'e yapılan operasyonu 'akıl almaz' bulduğunu söyleyen avukat Keskin, "Ancak bir taraftan da iktidarın cehaleti kutsadığı düşünüldüğünde saçma ve altı doldurulamaz olan iddialara şaşıramıyorum" diye ekliyor.

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar