Aydınlardan Almanya'ya çağrı: Türkiye ile kirli pazarlığa son verilsin

Aydınlardan Almanya'ya çağrı: Türkiye ile kirli pazarlığa son verilsin
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti öncesi 40’tan fazla aydın Almanya Hükümeti'ne çağrıda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya ziyareti öncesi 40’tan fazla barış örgütü temsilcisi, akademisyen, gazeteci ve yazar ortak bir açıklama yaparak Alman hükümetine 'Türkiye ile kirli pazarlığa son verilsin' çağrısı yaptı. Açıklamada, Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin iyi olmasından yana olduklarını ancak Türkiye’de temel hak ve özgürlükler ayaklar altına alındığı sürece Erdoğan yönetimiyle normal bir ilişki sürdürülmesinin "ikiyüzlüce" olduğu vurgulandı.

"ERDOĞAN'IN GÖREVE GELMESİNDEN BU YANA İNSAN HAKLARI İHLALLERİ LİSTESİ UZADI"

Yapılan ortak açıklamada "Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in daveti üzerine Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28 Eylül’de Berlin’e geliyor. Erdoğan, askeri törenle karşılandıktan sonra Savaş ve Şiddet Mağdurları Anıtı ziyaret edilecek. Nasıl bir ikiyüzlülük!" ifadeleri kullanıldı.

Erdoğan’ın izlediği politikalarda "diktatörlüğe doğru gitmeye devam ettiğinin" ifade edildiği açıklamada, "Erdoğan göreve başladıktan bu yana Türkiye’de insan hakları ihlallerinin listesi sürekli uzadı. Aralarında Alman vatandaşlarının da olduğu pek çok kişi gözaltına alındı ve tutuklandı, medyaya yönelik baskılar yoğunlaştı, Kürt halkına karşı yerinden etme ve politik karşıtların görevden alınması gibi baskılar belgeleriyle ortaya konuldu" denildi.

"Bizler Türk-Alman ilişkilerinin iyi olmasından yanayız" denilen açıklamada, "Erdoğan, Türkiye ve bölgeyi kaosa sürüklüyor. Bu koşullarda ilişkilerin normalleştirilmesini kabul etmiyoruz" ifadelerine yer verildi.

"ERDOĞAN ALMANYA ZİYARETİNİ ÇIKARLARI İÇİN KULLANIRSA BU BİR FELAKET OLUR"

Ortak açıklamaya imza atan aydınlar, Almanya hükümetinin bugüne kadarki politikasının Erdoğan’ı demokratik bir çizgiye çekmeye yaramadığına dikkat çekerek şunları ifade etti:

"Tersine özellikle Alman silahlarının verilmesi, Türkiye’de daha olumsuz gelişmelerin yaşanmasına neden oldu. Şimdi bu tersine dönmeli ve silah satışı derhal durdurulmalı. Genel olarak şu geçerli olmalı: Federal Hükümet, Erdoğan’la görüşmesinde, bugükü yönetimi güçlendirecek şekilde destek vermemelidir. Baskıcı, başkasına söz hakkı tanımayan ve ayrımcı rejim destek almamalı. Eğer Erdoğan, Almanya ziyaretini kendi çıkarları için kullanırsa, bu tam anlamıyla bir felaket olur. Bu nedenle her iki devlet arasında kirli pazarlığa karşı çıkıyoruz ve Türkiye‘deki demokrasi güçleriyle tam dayanışma içerisindeyiz."

İMZACILAR

Çağrı metninde imzası bulunanlar şöyle:

Konstantin Wecker (Müzisyen, Bestekar), Rolf Becker (Oyuncu) Ester Bejarano (Auschwitz Toplama Kampından Kurtuldu) Nirit Sommerfeld (Şarkıcı) Doğan Akhanli (Yazar) Prof. Werner Ruf, Dr. Burak Copur(Duisburg-Essen Üniversitesi Öğretim Üyesi, Siyaset Bilimci) Memet Kilic (Eski Milletvekili) Susann Witt-Stahl (Yazar- Melodi&Ritmus Yayın Yönetmeni) Reiner Brauen (Uluslararası Barış Bürosu Başkan Yardımcısı), Willi von Ooyen (Friedens und Zukunftwerkstat), Birgitt Koch(Eğitim ve Bilim Sendakasi Hessen Eyalet Başkanı) Zeynep Sefariye Eksi (DIDF Genel Başkanı) Stefan Huth (Junge Welt Genel Yayın Yönetmeni), Pascal Beucker (Gazeteci), Yücel Özdemir (Gazeteci), Angelika Claussen (IPPNW- Avrupa Başkanı), Prof. Dr. Ursula Schumm- Garling, Dr. Rolf Gössner (Avukat/ Yayıncı, Uluslararası İnsan Hakları Ligası), Ralf Krämer (ver.di Yönetim Kurulu), Prof. Dr. Frank Deppe, Dr. Sabine Kebir, Prof. Dr. Kemal Bozay (Siyaset Bilimci), Elka Edelkott (just human e.V. Başkanı), Marcus Staiger (Yazar), Christa Hourani (Sol Sendikacılar İnisiyatifi), Holger Edmaier (Projekt 100% MENSCH Müdürü), Dr. Fredrik Dehnerdt (GEW Hamburg Başkan Yardımcısı), Michael Weber (Oyuncu), Prof. Dr. Bernd Overwien (Kassel Üniversitesi), Jürgen Grässlin, (Deutschen Friedensgesellschaft -Vereinigte KriegsdienstgegnerInnen -DFG-VK- Federal Sözcüsü), Heiko Sakurai (Karikaturist), Prof. Dr. Gazi Çağlar (Siyaset Bilimci), Berivan Aymaz (NRW Eyalet Milletvekili), Attilla Azrak (Gazeteci), Holger Vermeer (IG Bau Bölge Başkanı), Wolfgang Hübner (Neues Deutschland Genel Yayın Yönetmeni), Mehmet Cemal Başlangıç (Arti TV/ Artı Gerçek Yayın Yönetmeni) Jörg Detjen (Köln Belediye Meclisi Üyesi), Peter Trinogga (VVN/BdA Köln Başkanı). 

Öne Çıkanlar