Bakırköy'de Newroz: Yöresel kıyafetlerle meydan rengarenk

Bakırköy'de Newroz: Yöresel kıyafetlerle meydan rengarenk
Newroz ateşi atılan sloganlar eşliğinde açlık grevindeki tutukluların aileleri tarafından yakıldı.

Binlerce kişi, Newroz'u kutlamak için "Bijî berxwadana zindanan" ve "Leyla Güven onurumuzdur" sloganlarıyla Bakırköy Meydanı’na akın ediyor. 

"Mutlaka kazanacağız, tecridi kıracağız" sloganıyla Bakırköy Pazar alanında kutlanacak Newroz için saatler öncesinden alana giriş yapmak üzere bekleyen halk, bomba aramasından sonra alana zılgıtlar ve alkışlar eşliğinde giriş yaptı. Bakırköy İncirli metrobüs ve metro güzergahını kullanan yurttaşlar, "Jin jiyan azadî", "Bijî berxwadana zindanan" ve "Leyla Güven onurumuzdur" sloganlarını atarak, arama noktalarından geçti. 

ZÜLKÜF GEZEN TİŞÖRTÜNE GÖZALTI 

Polis üç noktada yapılan aramadan sonra alana, çok sayıda pankart ve dövizin alınmasına izin vermedi. PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek için cezaevinde yaşamına son veren Zülküf Gezen’in fotoğrafının üzerine "Tecridi kıracağım Zülküf Gezen" yazılı tişörtü giyen bir genç gözaltına alındı. 

MEYDAN RENGARENK 

Engellere rağmen alana akan binlerce kişi, yöresel kıyafetleriyle rengarenk bir görüntü oluştururken, Newroz’a 7’den 70’e her yaştan insan katıldı. Coşkunun şimdiden kapladığı Newroz alanına, bazı yurttaşların ellerindeki bayraklarla koşarak girmesi renkli görüntülere neden oldu. 

Sahnenin kurulduğu platforma, "Newroz pîroz be" pankartı asılırken, alan çok sayıda sarı kırmızı yeşil bayraklarla süslendi. Çalan davul zurnalar eşliğinde yurttaşlar ilk dakikalardan itibaren halaya durdu.

GEBZE CEZAEVİNDE YAŞAMINA SON VEREN BEÇET'İN MEKTUBU OKUNDU

Newroz programında, Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek için Gebze Kadın Kapalı Cezaevi'nde yaşamına son veren Ayten Beçet'in geride bıraktığı mektubu okundu. 

Beçet’in mektubu şöyle:

"Sürece doğru nasıl cevap olunur diye arayışa girdiğim günlerde 17 Mart 2019'da Heval Zülküf Gezen bana ne olursa olsun nasıl doğru temelde sürece cevap olunabileceğini ve özgürleşmek isteyen insanın özgürleşmek ve tecridi kırmak için hiç bir şey önüne engel olamayacağını gösterdi. Önderliğe verdiğim sözle ve bunun farkındalığıyla bu hamleye katılım yaptım. Şahsımda tüm Kürt halkını, Botan ve metropol halkını daha güçlü ve bilinçli bu hamleye kattım. Heval Zülküf şahsında arınıp tecridi kırmak için seslerini daha da yükseltmeliler. Bir adım atmak için ilk defa kendimi bu kadar özgür hissediyorum. Beynim ve ruhumla önderlik ile buluşmanın heyecanıyla daha anlamlı ve onurlu bir yaşamla komutanım Heval Zülküf Gezen'in bize miras bıraktığı bu direniş çemberini büyüterek sürece cevap olmanın inancıyla.  

Bijî berxedana zindana
Kahrolsun uluslararası komplo ve tecrit 
Devrimci selam ve saygılar…"

‘ÖLÜMDEN KORKTUĞUMU MU SANIYOR CELLAT?’
 
Tevgera Jinen Azad’nın (TJA) 137 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven için kaleme aldığı şiir Rewşen Alpaydın tarafından okundu.
 
Kadınların Leyla Güven için yazdığı şiir ise şöyle:
 
"Ben Leyla,
 Üç kibritin kıvılcımı,
 Dörtlerin ateşiyim,
 Sakine Cansız’ın iradesiyim,
 İmralı’da ateş çemberi olan Viyan’ım
 Ben Leyla’yım Leyla,
 Celladına boyun eğmeyen
 Leyla Qasım’ın adaşı, yoldaşıyım
 Yani halkımın umudu,
 İmralı’da doğan güneşin sevdalısıyım,
 Yaşamı uğruna ölecek kadar sevenlerin ardılıyım ben,
 Ölürsem mezarına ‘halkına borçlu öldü’ diyen Hayri’nin yoldaşıyım
 Bu beden, bu yürek neler gördü neler?
 Ölümden korktuğumu mu sanıyor cellat?
 Ölümden korktuğumu mu sanıyor cellat?"
 
NEWROZ ATEŞİ AİLELER TARAFINDAN  YAKILDI

Binlerce kişinin katıldığı Newroz kutlaması tecridi protesto etmek üzere yaşamına son veren Zülküf Gezen, Ayten Becet, Uğur Şakar şahsında bu mücadelede yaşamını yitirenler adına yapılan saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşu ardından Newroz ateşi atılan sloganlar eşliğinde açlık grevindeki tutukluların aileleri tarafından yakıldı. Barış anneleri zılgıtlarıyla Newroz ateşini selamladı.

Yakılan ateşin ardından İstanbul Tertip Komitesi Koordinasyonu tarafından hazırlanan ortak metin Türkçe ve Kürtçe olarak okundu. 

‘ÇOCUKLARIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ’ 

Okunan ortak metin ardından Barış Anneleri İstanbul İnisiyatifi kitleyi selamladı. Burada konuşan Barış Annesi Türkiye Bozkurt, "Zindanlarda direnen ve açlık grevinde olan Leyla Güven şahsında herkesin Newroz’unu kutluyorum. Her daim barışı savunmaya devam eden barış annesi olarak açlık grevindeki yoldaşlarımızı selamlıyorum. Kürt halkı kaç yıldır PKK Lideri Abdullah Öcalan’dan haber alamıyor. Buradan yetkililere sesleniyorum. Biz çocuklarımıza ve barışa sahip çıkmaya devam edeceğiz.  Değerlerinize sahip çıkın. Tecrit bir an önce sonlandırılmalıdır. Tecrit sonlanmadan da çocuklarımızın açlık grevin sonlandırmayacağını bilin. Direnmeye devam edeceğiz" dedi.

(M:A)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar