Barbaros Şansal Hamburg'da tehdit eşliğinde sahne aldı

Barbaros Şansal Hamburg'da tehdit eşliğinde sahne aldı
Modacı Barbaros Şansal’ın Almanya’nın Hamburg kentindeki programından önce bir grup tarafından tehdit edildiği öğrenildi.

Süheyla KAPLAN


ARTI GERÇEK - Hükümete eleştirel görüşleri ile bilinen modacı Barbaros Şansal’ın Almanya’nın Hamburg kentindeki programından önce bir grup tarafından tehdit edildiği ve Altona Müzesi’nde program yapmaması için müze idaresinin aranarak programın iptal edilmesi yönünde baskılar yapıldığı öğrenildi.

Hamburg’da ‘Altona Kültür Festivali’ çerçevesinde ‘İnterkültürel Denkfabrik-Düşünce Derneği’ tarafından organize edilen etkinlikte Şansal ‘Moda politiktir’ konusunda Hamburg Müzesi’nde sahne alarak izleyicilere hikayeler anlattı.

Altona Müzesi’nde aynı zamanda ‘Mahalla’ adı altında Müslümanların kendi hikayelerini anlattığı eserlerin sunulduğu sergi yer alırken, Şansal’ın aynı müzede sahne almak istemesi İslamcıları kızdırdı. Bir grup  İslamcı çevrenin  Altona Müze yönetimini arayarak "İslam düşmanı bir kişinin burada sahne almasına izin vermeyin" yönünde  baskı yaptığı öğrenilirken, Şansal aynı müzede yer alan ‘Mahalla’ adında islami sergiyi  ziyaret ederek izleyici defterine şu notu bıraktı: "Her canlı eşit yaşam hakkına sahiptir. Her inanç da birbirine eşit mesafede durmadıkça, hoşgörü ve saygının olmadığı yerde sevgi de yeşermez. Etkileyici bir sunum tebrikler."

Tehdit ve baskıya rağmen programını gerçekleştiren Şansal daha sonra Hamburg Altona Müzesi’nde Türkiye’deki siyasi gelişmeleri kendi yaşam öyküsüyle birleştiren hikayeler ile izleyicileri hem düşündürdü, hem güldürdü.

DEMİRTAŞ SERBEST BIRAKILMALI

Şansal daha sonra verdiği demecinde Hamburg seyircisinden çok memnun kaldığını ifade ederek "İlk kez Hamburg’da sahne aldım. Hamburg çok farklı kültürü, milleti içinde barındıran bir kent. Farklılıklar hayatın güzelliği ve çeşitliliğidir" dedi.

Selahattin Demirtaş, Osman Kavala başta olmak üzere tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması gerektiğini ifade eden Şansal, İstanbul seçimlerine ilişkin ne düşünüyorsunuz sorusuna şöyle yanıt verdi: "Sonuçta İstanbul seçimleri sadece belediye seçimleri. Yani belediye seçimleri ile çok şey değişeceğine inanmıyorum. Sonuçta çöplerim temizlenecek. Ancak bu ülkeye barış gelirse demokrasi gelir. Barış olmadan ne ekonomik ne de siyasi sorunları çözebiliriz."

MUHALİF KESİMDE HOMOFOBİ KORKUSU VAR

Muhalif kesimden yeterince destek görebiliyor musunuz şeklindeki soruya da Şansal "Maalesef hayır. Onlarda da  homofobi kültürü var. Muhalif kesimden tek tek destek var ancak onlar da homofobi kültürünü ve korkusunu bir türlü aşamıyor. Kendi içinde bölünmüşlük var" şeklinde yanıt verdi.

 TÜRKİYE’NİN ZEKA SORUNU VAR

AKP hükümetinin yurtdışında da "uzun kolu" olduğunu düşünen Şansal "Son yıllarda özellikle AKP’li troller kendisi gibi düşünmeyenleri ilgili birimlere şikayet etmekte, onları korkutmakta ve tahrik etmektedir. Hamburg’da bunu bir kez daha yaşadık. Programım engellenmek ve iptal edilmek istendi. Oysa şikayet eden insan kendi insanını başka bir yere şikayet ediyor. Silivri’den ben büyük bir cesaret ile çıktım. Türkiye’nin bekaa sorunu yok, zeka zorunu var" dedi.

Şansal kamuoyuna şu mesajı verdi:

"Düşündüğünüz dilde sevişin, düşmanınızın dilinde savaşın."
 

Öne Çıkanlar