BDDK: Son düzenleme sadece gerçek kişileri kapsıyor

BDDK: Son düzenleme sadece gerçek kişileri kapsıyor
BDDK, 100 bin doların üzerinde döviz alımına getirilen bir gün bekleme kuralıyla ilgili, 'Düzenleme sadece gerçek kişilerin döviz alımlarını kapsıyor' açıklaması yaptı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) dün akşam saatlerinde bankaların döviz alım ve satım işlemlerine yeni kural getirdiği haberi kamuoyuna yansıdı. Bankalara iletilen yeni kural çerçevesinde, 100 bin dolar üzeri döviz alımı gerçekleştirmek isteyenler bir gün bekleyecek. Dövizin TL karşılığı bir gün önce yatırılacak, alınan döviz hesaba ertesi gün geçecek.

BDDK, bugün döviz alımlarına ilişkin yeni düzenleme ile ilgili açıklama yayımladı. Düzenlemenin sadece gerçek kişilerin döviz alımlarını kapsadığı belirtildi. 

Açıklamada, son dönemlerde manipülasyon amaçlı spekülatif işlemlerle döviz  piyasalarında istikrarsızlık oluşturulduğu ve beslendiği belirtildi. Bu durumun ekonominin temel dinamiklerinin yanı sıra, kredi sisteminin etkin çalışması ile bankacılık sistemi üzerinde olumsuz etkiler oluşturabildiği vurgulandı. Bu hamleyle döviz ihtiyacı olmadığı düşünülen gerçek kişilerin gün içinde birden çok kez döviz alım-satım yaparak piyasa yapısallarında meydana getirdiği haksız bozulmayı önlemeyi amaçladıkları ifade edildi. 

BDDK'nın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

"Ekonomik aktörlerin dönem dönem gözlenen oynaklıklardan olumsuz etkilenmemesi amacıyla piyasalar yakından  takip edilmekte olup, oynaklık dönemlerinde bir kısım hesap sahibinin gün içi yüksek frekanslı alım satım işlemleri gerçekleştirdikleri gözlemlenmiştir.

Dolayısıyla, piyasa verileri ve gelişmeleri dikkate alınarak yapılan değerlendirme sonucunda, kredi sisteminin etkin çalışmasını ve bankacılık sistemi üzerindeki olası olumsuz etkilerin minimize edilmesini teminen, söz konusu döviz  alım işlemlerinde dövizin ilgili gerçek kişinin hesabına aktarılmasının ve kullanıma açılmasının bir iş günü valörlü olarak gerçekleştirilmesi hususunda Kurulumuz 20/05/2019  tarihinde bir karar almıştır.

Bahse konu karar;

- Sadece gerçek kişilerin gün içinde satın alacağı 100 bin  dolar ve üzerinde (veya diğer döviz cinslerinde buna denk gelen tutar) döviz (efektif dahil) alım işlemlerini kapsamaktadır.

- Sadece dövizin ilgilinin hesabına aktarılmasının ve kullanıma açılmasının/fiziki teslimatının bir iş günü valörlü  olarak gerçekleştirilmesini gerektirmektedir.

- Sadece reel döviz ihtiyacı olmadığı düşünülen gerçek kişilerin gün içinde birden çok kez döviz  alım-satım yaparak piyasa yapısallarında meydana getirdiği gereksiz ve haksız bozulmayı önlemeyi amaçlamaktadır.

- Reel döviz talebi olan tüzel kişilere ve 100 bin dolardan (veya diğer döviz cinslerinde buna denk gelen tutar) az efektif dahil döviz talebi olan gerçek kişilere yönelik hiçbir kısıtlama içermemektedir.

- Ayrıca, Bankacılık Kanunu dahil ilgili hukuki metinlerimiz, yerli yabancı bütün tasarruf sahiplerinin hak  ve  menfaatlerini güçlü şekilde koruyacak uluslararası standartlara uyumlu düzenlemeler içermektedir." (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar