'Cari fazlada rekor gelecek' dedi, ekonomistler eleştirdi

'Cari fazlada rekor gelecek' dedi, ekonomistler eleştirdi
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak'ın, 'Cari fazlada rekor gelebilir' açıklamasına ekonomistler, bunun 'ekonomide küçülme' anlamına geldiğini belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Uluslararası İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, cari fazlada ekim ayında tüm zamanların rekorunun görülebileceğini kaydetti. Albayrak, "Ekim ayında cari fazla vereceğimizi birçok ortamda ifade ettik. Belki tüm zamanların rekorunu kıracak bir rakam çıkabilir" dedi. 

Albayrak, "Adını dengelenme koyduğumuz bu süreçte beklentilerimiz dışında bir gelişme yaşamadık. 2019'a girerken makro ekonomik göstergeleri detaylı analiz ederek stratejilerimizi buna göre yaptık. Reel sektör ve bankacılık sektörümüzü güçlendiriyoruz. İkinci hedefimiz ise bütçemiz. Bütçe disiplininden taviz vermeden güçlü adımlarımızı atmaya devam edeceğiz. Yıl sonu bütçe hedeflerimiz planlanan şekliyle devam ediyor" dedi. değerlendirmesini yaptı.

Geçen hafta açıklanan verilere göre cari denge eylül ayında 1.83 milyar dolar fazla verdi. Ekonomik aktivitenin yavaşlaması ve kurdaki yükselişin ithalat maliyetlerini yukarı çekmesi sonucu ithalatta azalma ve dış ticaretteki daralmaya paralel cari dengenin 2 milyar dolar fazla vermesi bekleniyordu.

Ödemeler dengesinde ağustostaki 2.6 milyar dolarlık 'fazla' 1.86 milyar dolar olarak revize edildi.

Cari açık, ocak-eylül döneminde 29.92 milyar dolar açık verirken, eylül ayında 12 aylık açık 46.06 milyar dolar oldu. Net hata noksan kalemi eylülde 416 milyon dolar eksi verirken, ocak-eylül döneminde 17.3 milyar dolar kaynağı belirsiz para girişi yaşandı.

Albayrak'ın açıklaması sonrası cari fazla vermenin neden sevinilecek bir gelişme olmadığıyla ilgili ekonomistlerden tepkiler geldi.

Mustafa Sönmez, "10 Aralık’ta 3. çeyrek büyüme verisi açıklanınca, anlayacaksın neden cari fazla geldiğini.
Hızlı küçülme, daha az ithalat, cari fazla getiriyor" diye eleştirdi.

İktisatçı Ümit Akay ise "Meali: Ekonomik daralma rekoru gelebilir" diye yazdı.

(EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar