Çatışmalarda ölenlerin cenazeleri gömülmüyor

Çatışmalarda ölenlerin cenazeleri gömülmüyor
Malatya Adli Tıp Kurumu’na son bir buçuk yılda 350'ye yakın cenaze getirildi. Hala morgda bekletilen 30 cenazeden 8’i bir aydır ailelerine verilmiyor.

Son bir buçuk yılda vücut bütünlüğü bozulmuş 350’ye yakın cenazenin getirildiği Malatya Adli Tıp Kurumu’nda hala 30’un üzerinde cenaze bekletiliyor.

15 gün içinde alınmayan cenazelerin kimsesizler mezarlığına defnedildiği kurumun dışında bir aydan fazladır mezarlık morgunda bekletilen 8 cenazenin ise çürüdüğü ifade edildi.

BİR BUÇUK YILDA 350 CENAZE GELDİ

Mezopotamya Ajansı'ndan Erdoğan Alayumat'ın aktardığı bilgilere göre, çoğunun çatışmalı alanlardan getirildiği iddia edilen cenazelerde vücut bütünlüğünün bozulduğu ve çoğunun hava bombardımanında yaşamını yitirdiği kaydedildi. ATK’ye getirilen cenazelerin çoğunun, Dersim ve Bingöl kırsalında yaşanan çatışmalarda yaşamını yitirenlere ait olduğu öğrenildi. 

UZUVLAR EKSİK VE PARÇALI

Savaş uçakları ve Silahlı İnsansız Hava Araçları'nın (SİHA) saldırıları sonucu ölümlerin meydana geldiği, vücutların parçalandığı ve uzuvların eksik olduğu, çatışmalarda hayatını kaybedenlerin cenazelerine ise işkence yapıldığı ileri sürüldü.

8 CENAZE BİR AYDIR BEKLETİLİYOR 

ATK ve asri mezarlığının morglarında şuanda 30’un üzerinde cenaze bekletilirken, alınan DNA sonuçları gelmeden hiçbir cenaze ailelere teslim edilmiyor. ATK morgunda 10 cenazenin olduğunu belirten teşhise giren aileler, diğer cenazelerin asri mezarlığı morgunda bekletildiğini söyledi. Aileler, mezarlık morgunda bekletilen 8 cenazesinin ise bir aydan fazla süredir bekletildiği için tamamen çürüdüğünü aktardı.

AİLELERE ZORLUK YAŞATILIYOR

Cenazelerde vücut bütünlüğü bırakılmadığı için teşhis etmekte zorlandıklarını dile getiren aileler, vücutlarındaki işaretlerden çocuklarını tanımaya çalıştıklarını ifade etti. Cenazelerin nereden getirildiği ve ne zaman getirildiği gibi kayıtlar söküldüğü için tüm cenazelere teker teker bakarak çocuklarını teşhis etmeye çalıştıklarını anlatan aileler, bu yöntemle ağır psikolojik baskıya uğradıklarını vurguluyor. 

KİMSESİZLER MEZARLIĞINA GÖMÜLÜYOR 

ATK’den 15 gün içinde alınmayan cenazeler kimsesizler mezarlığına defnedildiği bilgisini veren aileler, mezarlıkta 100’ün üzerinde cenazenin olduğunu kaydetti. Bazı aileler, cenazelerini teşhis etmelerine rağmen memleketlerindeki baskılardan kaynaklı (İran ve Suriyeli) cenazelerini alamadıkları öğrenildi. Cenazelerini götüremeyen bazı aileler ise mezarların etrafını yapıyor.

TAŞIMAYA ARAÇ YOK

Cenazelerini teşhis eden ailelerin başvurdukları il ve ilçe belediyelerince verilmesi gereken cenaze nakil aracının da verilmediğini belirten aileler, kendi çabaları ile kiraladıkları nakil araçlarının sahiplerinin ise polis tarafından tehdit edildiğini söylüyor. İranlı olan aileler, cenazelerin Van'da gömülmesine izin verilmediği, Kuzey Doğu Suriyelilerin ise alınmasına izin verilmediği ifade edildi. (MEZOPOTAMYA AJANSI)

Öne Çıkanlar