Çerkes Soykırımı 155.yılında

Çerkes Soykırımı 155.yılında
Çerkesler, 21 Mayıs'ın 'Çerkes Soykırımı ve Sürgünü' olarak tanınmasını istiyor. Rusya'dan da resmi özür bekliyorlar.

Resmi olmayan rakamlara göre 400 bin ila 500 bin kişi yaşamını yitirdi. 1 buçuk milyon kişi anayurtlarından sürgün edildi. Çerkesler, soykırımın 155'inci yılında yaşamını yitirenleri anıyor. Dünya genelinde Çerkes Soykırımı'nı tanıyan tek ülke ise Gürcistan. Türkiye'de 21 Mayıs, 'yas günü' olarak anılıyor. Türkiye'deki Çerkes dernekleri, Türkiye'nin soykırımı kabul etmemesini eleştiriyor.

Halkların Demokratik Kongresi Halklar ve İnançlar Komisyonu, soykırımın yıl dönümünde Çerkesklere "sürgün ulus statüsü" verilmesi çağrısı yaptı. Hem Rusya Federasyonu hem de yaşadıkları ülke vatandaşlığı hakkı verilmesini istedi. Çerkes halkının tarihsel vatanlarına dönebilme garantisinin verilmesi talebinde bulundu.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Beyaz Tülbentli annelerle birlikte basın açıklaması yaptı. Rusya'nın Çerkes soykırımını kabul etmesini istedi.

21 Mayıs 1864'te dönemin Çarlık Rusyası, Kafkasları ele geçirmek için saldırı başlattı. Çerkesler ve Çeçenler ise saldırıları direnişle karşıladı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar