Çetinkaya: Temel politika rezervleri güçlendirmek

Çetinkaya: Temel politika rezervleri güçlendirmek
Merkez Bankası'nın sabahki açıklamalarının sonrası bir açıklama da Başkan Çetinkaya'dan geldi, Çetinkaya, 'Temel politikamız rezervlerimizi güçlü tutmak' dedi.

Merkez Bankası'nın sabah saatlerinde yaptığı, para politikası ve likidite yönetimine ilişkin tüm araçların, fiyat istikrarını sağlamak ve finansal istikrarı desteklemek amacıyla kullanılmaya devam edileceği açıklamasının ardından bir de swap hamlesi geldi. Merkez Bankası, kurdaki hareketliliğin ardından bir adım daha attı. Swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırını yüzde 10'dan yüzde 20'ye çekti.

Bu gelişmelerin hemen ardından Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya da, bir açıklama yaparak, temel politikalarının rezervleri güçlendirmek olduğunu ifade etti.

DOLAR SEÇİM ÖNCESİ HAFTAYA DALGALI BAŞLADI

Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya, açıklamasında iktisadi faaliyet cephesinde dengelenmenin devam ettiğini, para politikası duruşunu enflasyonu en kısa sürede tek haneye düşürmeye odaklı olarak şekillendirdiklerini belirtti. 

MERKEZ BANKASI'NDAN SWAP HAMLESİ

MERKEZ BANKASI: OYNAKLIK YAKINDAN İZLENİYOR

Çetinkaya rezervlerdeki düşüşe ilişkin olarak, "Rezerv gelişmelerinin orta vadeli trendlerle takip edilmesi daha sağlıklı analizlere imkan tanır. Temel politikamız rezervlerimizi güçlü tutmak ve güçlendirmek" diye konuştu.

Çetinkaya, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Öncelikle, iktisadi faaliyet cephesinde dengelenmenin devam ettiğini söyleyebilirim. Öncü veriler, yurt içinde ilk çeyrekte ılımlı bir toparlanmaya işaret ediyor. Cari dengede de güçlü bir iyileşme trendi gözlemliyoruz.

Merkez Bankası elindeki tüm araçları fiyat istikrarını sağlamak ve finansal istikrarı desteklemek için kullanmaya devam ediyor. Para politikası duruşumuzu enflasyonu en kısa sürede tek haneye düşürmeye odaklı olarak şekillendiriyoruz.

Rezervlerle ilgili olarak şunu ifade etmek isterim. Temel politikamız rezervlerimizi güçlü tutmak ve güçlendirmek. Geçtiğimiz yıl finansal piyasa oynaklıklarını takiben rezervlerde bir miktar gerileme gözlenmişti. Ancak, o dönemden bu yana istikrarlı bir artış trendi söz konusu. Hedefimiz, bu trendi güçlü bir şekilde devam ettirmek. Bu konuda duruşumuz net.

Brüt rezervlerle ilgili dönem dönem dalgalanmalar yaşanması olağandır. Sıra dışı bir durum söz konusu değil. Rezerv gelişmelerinin orta vadeli trendlerle takip edilmesi daha sağlıklı analizlere imkan tanır." (EKONOMİ SERVİSİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar