Charles Aznavour hayata veda etti

Charles Aznavour hayata veda etti
Fransa’nın Frank Sinatra’sı olarak bilinen Aznavour, Ermenistan’ın İsviçre Büyükelçisi olarak da görev yapmıştı.

Ermeni asıllı Fransız şarkıcı Charles Aznavour 94 yaşında hayatını kaybetti. Aznavour'un Fransa'nın güneyindeki evinde yaşamını yitirdiği belirtildi. Ölüm sebebiyse henüz açıklanmadı. Yakın zamanda Japonya'da bir turneye katılan Aznavour, bir kaza sonucu elini kırmış ve konserlerini iptal etmek zorunda kalmıştı.

Efsanevi müzisyen Charles Aznavour, 70 yıllık kariyeri boyunca farklı dillerde 1300’ün üzerinde şarkı besteledi ve 180 milyonun üzerinde albüm sattı.

FRANSA'NIN FRANK SİNATRA'SI OLARAK BİLİNİYORDU

Charles Aznavour, 24 Mayıs 1924 tarihinde Ermeni bir ailenin oğlu olarak Paris’te doğdu. Esas adı Şahnur Varinag Aznavuryan'dır. Annesi Knar Baghdasarian Adapazarı’ndan göç eden bir oyuncu, babası Mişa Aznavuryan Gürcistan’dan Fransa’ya göç eden şarkıcıydı.

Sanatçı bir ailesi olduğundan henüz dokuz yaşındayken oyunlarda rol alıp şarkı söylemeye başladı. Fransız şarkıcı Edith Piaf’la tanışınca şansı açıldı, Piaf’la birlikte Amerika’ya ve Avrupa’nın çeşitli kentlerine düzenledikleri turneler sonucu dünyaca ünlü bir şarkıcı haline geldi.

Ermenistan’ın UNESCO nezdindeki daimi temsilcisidir. Fransa’nın Frank Sinatra’sı olarak da lanse edilen Aznavour’un hemen hemen bütün parçaları aşkla ilgilidir. Yüzden fazla şarkı yaptı, yaklaşık 60 filmde rol aldı. Altı dilde (Fransızca, İngilizce, İtalyanca, İspanyolca, Almanca ve Rusça) şarkı söyleyebilmesi de ilginç bir yönüydü. 1970’lerde "Dance in the Old Fashioned Way" ve "She" parçalarıyla İngiltere’de büyük başarı elde etti.

Filmlerinden birkaçı şöyledir: Piyaniste Ateş (1960), Tobruk’a Bir Taksi (1961), Postacı Savaşa Gidiyor (1966) ve Şapkacının Hayaletleri (1982).

1988’de Ermenistan depreminden sonra ülke için birçok yardımda bulundu. Bu çabaları nedeniyle Ermenistan Hükümeti 2004 yılında ülkenin en yüksek mertebesi olan "Ermenistan Ulusal Kahramanı" ödülüne layık görüldü. 2008 yılında da Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyanın imzaladığı kararname ile Aznavour’a Ermenistan vatandaşlığı verildi. 2009 yılında Ermenistan’ın İsviçre Büyükelçisi olarak atandı. (KÜLTÜR-SANAT SERVİSİ)
 

 

Öne Çıkanlar