Yargıtay'ın tahliyesine karar verdiği Berberoğlu cezaevinden çıktı

Yargıtay'ın tahliyesine karar verdiği Berberoğlu cezaevinden çıktı
Cezaevinden çıkan Berberoğlu, 'Birkaç gün aileme, partime danışayım, bundan sonraki hareket tarzımı anlayayım. 16 aydır tecritte yaşıyorum az konuşmaya alıştım ' dedi.

Esra KOÇAK MAYDA


ARTI GERÇEK - Yargıtay, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'na, MİT TIR'ları görüntülerini Can Dündar'a ilettiği gerekçesiyle yerel mahkeme tarafından verilen 5 yıl 10 ay hapis cezasını onadı. Cezayı onayan Yargıtay, milletvekilliği sona erinceye kadar Enis Berberoğlu'nun cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine karar verdi. Berberoğlu, akşam saatlerinde Maltepe Cezaevi'nden çıktı.

Cezaevi önünde bekleyen gazetecilere açıklama yapan Berberoğlu, "CHP milletvekili olarak Maltepe Cezaevi’ne girdim, yine bir milletvekili olarak çıkıyorum. Yaşadığım aşağı yukarı 16 aylık süreç, üzerinde düşünülecek, Türkiye’nin karar vermesini gerektirecek bir süreç. Beni mazur görün birkaç gün aileme, partime danışayım, bundan sonraki hareket tarzımı anlayayım. İlginize çok teşekkür ederim, eski meslektaşlarım. Medyanın beni Maltepe Cezaevi’nde hiç yalnız bırakmadığının farkındayım" dedi.

"AZ KONUŞMAYA ALIŞTIM!"

Gazetecilerin ısrarlı soruları üzerine ise Berberoğlu, "16 aydır tecritte yaşıyorum az konuşmaya alıştım, artık siz de alışın biraz" yanıtını verdi. Berberoğlu daha sonra cezaevi önünden ayrılarak bir çay bahçesinde partililerle bir araya geldi."

"YATTIĞI SÜRE GÖZ ÖNÜNE ALINARAK TAHLİYE EDİLDİ"

Berberoğlu hakkında verilen cezasının ertelenmesi kararını değerlendiren avukatı Murat Ergün "Yattığı süre göz önüne alınarak tahliye edildi" dedi.

Ergün şunları söyledi: Yargıtay, savcılığın müebbet hapis cezasını itirazı reddetti, hapis cezasını onadı. Enis Berberoğlu, 5 yıl 10 aylık hapis cezasına onama geldiğinden yattığı süre göz önüne alınarak tahliye edildi. Karara henüz ulaşamadık ancak birkaç saat içersinde tahliye bekliyoruz.

"GECİKMELİ DE OLSA YARGI DOĞRU BİR ADIM ATMIŞTIR"

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ise şunları dile getirdi: Gecikmeli de olsa yargı doğru bir adım atmıştır. Berberoğlu; gereksiz, lüzumsuz yere tutuklu olmuştur. Siyaset onu tutsak tutmuştur. Türkiye’de yolsuzlar, arsızlar dışarda gezerken insanların düşüncelerinden dolayı hapiste tutulması büyük bir demokrasi ayıbıdır. Siyasi düşüncelerinden dolayı hapis yatan herkes serbest bırakılmalıdr. Keşke Türkiye’de yargının söyleyeceği sözlerden önce siyasiler konuşmasaydı da, böylesi yargı krizleri yaşanmasaydı. Tam bağımsız yargı istiyoruz. Tıpkı Berberoğlu davası Brunson davası da Türkiye’de iç siyasetin malzemesi olmuştur, yargıçlar yerine siyasiler konuşmuştur.

"MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLEBİLİR"

Berberoğlunun cezasının onaylanmasına tepki gösteren CHP Milletvekili Bülent Tezcan ise şunları söyledi: "Kararın tek sevinilecek yanı derhal serbest bırakılacak olması. Ancak yanlış bir karar. Yargıtay’ın temyiz incelemesini tamamlayıp dosyayı bitirmesi anayasaya aykırı. Yapması gereken Anayasa 83’üncü madde gereği, ‘Milletvekilliği dokunulmazlığını kazandı. Ben bu davaya bakamam’ diyerek yargılamayı durdurması, tahliye etmesi gerekirdi. Şimdi anayasaya aykırı olarak dokunulmazlığı olan bir milletvekili ile ilgili yargılama yaptı, mahkum etti, kararı kesinleştirdi. İnfaz durdurulunca 5 yıl hapse girmeyecek gibi algılamak doğru değil. Meclis Genel Kurulu’nda bu karar okunduğu an milletvekilliği düşer. Düştüğü zaman da infaza devam edilir. Ekim ya da kasım ayında milletvekilliği düşürülebilir. Yargıtay anaaysaya aykırı olarak dokunulmazlığı olan bir milletvekilini mahkum etmiştir. Çok açık hukuka aykırılık var. Anayasa Mahkemesine iş düşüyor. AYM’nin bu hak ihlalini ortadan kaldırması gerekir. Kaldırmazsa Türkiye uluslararası hukuk alanında çok ciddi handikabın içine girer. Olmazsa AİHM çözer."

DAVANIN GEÇMİŞİ

Enis Berberoğlu, durdurulan MİT TIR'larına ilişkin görüntüleri Cumhuriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a ileterek yayınlattığı gerekçesi ile, "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak" suçlamasıyla yargılandığı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 14 Haziran 2017'te 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Tutuksuz yargılanan Berberoğlu bu karar ile birlikte tutuklanmıştı. 

14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı İstinaf Mahkemesi'ne gönderildi. Davaya bakan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, 13 Şubat 2018 tarihinde İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını kaldırarak yeni hüküm kurdu. 2. Ceza Dairesi, Berberoğlu'nu 5 yıl 10 ay hapis cezası ile cezalandırdı. Berberoğlu'nun avukatları bu cezayı Yargıtay'a taşımışlardı. 

(FOTOĞRAFLAR: DHA) 

Öne Çıkanlar