Cihatçı örgütten İdlib mutabakatına ret

Cihatçı örgütten İdlib mutabakatına ret
'Hurras el Din' Türkiye ile Rusya arasında varılan silahsızlandırılmış bölge anlaşmasını reddetti.

İdlib'de Tahrir El Şam'dan ayrılarak kurulan Hurras el Din isimli cihatçı örgüt, Türkiye ile Rusya arasında varılan silahsızlandırılmış bölge anlaşmasını reddetti. Örgüt, silahsızlandırılmış bölgeden çekilmeyeceğini açıklayıp yeni saldırı düzenleme çağrısı yaptı.

İLGİLİ HABER: TÜRKİYE - RUSYA ANLAŞMASINA SÜRECİN MUHATAPLARI NASIL BAKIYOR?

İdlib’de Türkiye ile Rusya arasında varılan silahsızlandırılmış bölge anlaşması uyarınca silah bırakması öngörülen radikal gruplardan biri anlaşmayı reddetti. Hurras el Din (Dinin Koruyucuları) isimli örgüt, silahsızlandırılmış bölgeden çekilmeyeceğini açıklayıp silahlı isyancılara yeni saldırı düzenleme çağrısı yaptı. Hurras el Din bu yılın başlarında, Tahrir el Şam’dan ayrılan militanlar tarafından kurulmuştu. Bu kişilerin arasında yabancı savaşçıların da bulunduğu belirtiliyor.

"REUTERS: TAHRİR EL ŞAM TAVRINI HALA AÇIKLAMADI"

Reuters'ın haberine göre, "Hurras el Din İdlib’deki ana İslamcı militan grup olmamakla beraber, yaptığı açıklama geçen hafta Rusya ve Türkiye tarafından kotarılan anlaşmayı zora sokacak itirazlara işaret ediyor" ifadelerini kullandı. Haberde, İdlib’deki en güçlü cihatçı grup olan Tahrir el Şam’ın (eski adıyla El Nusra Cephesi) henüz anlaşmaya dair tavrını açıklamadığına da dikkat çekildi. Anlaşma uyarınca, isyancıların 15 Ekim itibarıyla silahsızlandırılmış bölgeden ağır silahlarını bırakarak çekilmesi öngörülüyor.

"ÖSO BAĞLANTILI ULUSAL KURTULUŞ CEPHESİ: SİLAH BIRAKMAYIZ"

Öte yandan, Türkiye ile bağlantılı olduğu belirtilen ve ÖSO gruplarından oluşan Ulusal Kurtuluş Cephesi de ‘Türkiye’nin çabalarıyla tam işbirliği’ni ilan etti ancak çekilmeyi veya silahsızlanmayı reddetti. Açıklamada "Türk müttefikimiz ile sivillerin korunması yönündeki çabalarının başarılı olması için tam işbirliğimizi ilan ediyoruz" denilse de, Rusya ve İran’ın anlaşmaya ‘ihanet edebileceği’ belirtilerek "Elimiz tetikte kalacak ve silahlarımızı, toprağımızı veya devrimimizi bırakmayacağız" ifadeleri yer aldı. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar