Demirtaş'tan Erdoğan yanıtı: Erdoğan kim, çıkaramadım

Demirtaş'tan Erdoğan yanıtı: Erdoğan kim, çıkaramadım
Twitter kullanıcılarının sorularını yanıtlayan Demirtaş'ın yanıtlarında Erdoğan'a göndermeler de var.

ARTI GERÇEK - HDP cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Çarşamba günü takipçilerinin #DemirtaşaSoruyorum hasthagıyla sorduğu soruların yanıtını verdi.

Demirtaş'a sorulan sorular ve yanıtları şöyle:

Mücadeleyi bırakmayı düşündünüz mü ya da böyle düşünceniz hiç oldu mu? Bazı yaşadıklarınız, mücadelenizi sürdürmeniz açısından sizi etkiledi mi yani moral veya kararlılığınızı güçlendirdi mi?

HDP de siyasete başladığınızdan beri baskılar, tutuklamalar, hakaretler her şeyi hemen hemen yaşadınız. Hiç siyaseti bırakıp sadece hayatımın geri kalanını ailemle mutlu bir şekilde geçirmeyi düşündünüz mü?

Erdoğan Diyarbakır konuşmasında ‘hamd olsun Kürt sorununu çözdük’ dedi. Sizin ve arkadaşlarınızın tutuklanması bu ‘çözümü’ ne kadar kolaylaştırdı!?

Erdoğan Diyarbakır'da, partinizin Diyarbakır’daki ‘saat kulesini’ bile yıktığını söyledi. Siz bu yanlışı neden yaptınız? Saat kulesinden ne istediniz?

Nasıl bir kültür politikası izleyeceksiniz? Seçim bildirisinde bu konuda bir bilgi yok. 

Cumhurbaşkanlığı seçiminin sizin dışınızda bir isimle ikinci tura kalması durumunda muhalefet adayına destek konusunda yaklaşımınız ne olur?

Referandum öncesi idamı vaat ettiler, şimdi ise affı vaat ediyorlar. Sizce bizimle eğleniyorlar mı? Yoksa uzaya 4 şeritli yol yapacaklarına inanma ihtimalimiz olduğunu bildikleri için mi böyle yapıyorlar?

Dicle Fırat Kültür Derneği gibi kurumu kapatılmış müzisyen olarak soruyorum; kültür sanat politikanız ne olacak? Kapatılan kurumlarımız ile dağılan çocuklardan oluşan koromuz, öğrencilerimiz, mekanlarımız, emeğimiz ve en önemlisi kültürümüz?

Özel sektör ile alakalı olarak; patronların tamamen işçi sınıfı (özellikle beden işçileri) üzerinden, haftada 45saatten fazla mesailerle isçileri sömürerek, bu düzene mahkum edip sendikasız bırakarak elde ettiği haksız kazanç adaletsizligine karşı sözünüz ne olacak?

Dışarıdayken farkına varmadığınız fakat cezaevine girdikten sonra farkettiğiniz ve bunu nasıl düşünemedim dediğiniz bir durum oldu mu?

Bu haksız dumunuzda bile ülke meselelerinde en doğru, en tatmin edici ve hakkaniyetli çözümlerinizin olduğuna yürekten inanıyorum. Biraz kişisel bi mesele ama benimde bir sorunum var. Sevdiğim kız bana inanmıyor. Ne önerirsiniz Başkanım?

Çoğu röportajınızda "siyasete yeni bir dil getiriyoruz" derken kastettiğiniz dilin çerçevesini hangi ilke ve değerler oluşturuyor? Bu "yeni siyaset dili" toplumda ne gibi değişim ve oluşumlarda bulunur?

Sevgili eş başkan Erdoğan’ın insanlığa karşı işlediği suçlardan yargılanacağına, adalete hesap vereceğine inanıyor musunuz? Bir gün adaletin mazlumlar, yani sizin ve hepimiz için de işleyeceğine inanmamız için nasıl bir cümle kurardınız?

Serinlemen için barajları yıkacağız, yüzme biliyor musun Başkanım?

Erdoğan sizden bahsedince ne hissediyorsunuz?

Sayın cumhurbaşkanı adayı, Cumhur İttifakı önce seçim yasalarını değiştirdi, sonra baskın seçim kararı aldı, şimdi de seçimde Kadil'e operasyon yapacağım diyor, bundan sonrası için öngörüleriniz nelerdir?

Hapishanede okuyup sizi en çok etkileyen kitap hangisi?

Mevcut iktidar seçimi kaybedip gitmezse, gitmek istemezse tepkiniz ne olur?

 

Kasım 2016’dan beri tutuklusunuz. Hapishanede en çok neyi özlüyorsunuz?

Ben bir Atatürkçü olarak size neden oy vermeliyim?

 

 

Cezaevlerinde binlerce tutuklu öğrenci ve gençler için neler planlıyorsunuz?

7 Haziran 2015 seçim sonuçlarıyla şımarıp zamanda 6-7 Ekim 2014'e nasıl gittiniz? Bunun için kullandığınız bir zaman makinesi oldu mu? Sadece soruyorum.

Video aktivistler olarak sokakta en çok tanık olduğumuz şey hak arama eylemlerine yönelik polis şiddeti. Kadın, genç, yaşlı, çocuk demeden polis şiddeti her yerde. Polis şiddetini önlemeye yönelik ne gibi tedbirler düşünüyorsunuz?

 

Merkel hükümeti bu seçim öncesi oldukça sessiz. Bunun nedenini neye bağlıyorsunuz? Avrupa Erdoğan'ı eleştirdikçe AKP oyları yurtdışında artıyor, katılıyor musunuz buna?

Ankesörlü telefondan miting yapmak nasıl bir duygu? Yeni bir ketıl almayı düşünüyor musunuz?

Cumhurbaşkanı seçimi sizin dışınızda bir isimle 2. tura kalır, HDP ise %10 barajına takılıp Meclis'e giremezse; 8 Temmuz için seçmenlerinize nasıl bir mesaj vereceksiniz?

Başkanım seçim güvenliğiyle ilgili sorum. Diğer seçimde de gördük sandık başında sayım da izleyip itiraz edebiliyoruz ama asıl hile kısmı ysk da verilerin girişinde oluyor buna nasıl bir önlem alınabilir ya da bizim yapabileceğimiz bir şey varmı?

Üniversitelerin özerkliğini yeniden elde etmesi ile ilgili projeleriniz neler?

Bu seferlik Muharrem İnce'ye oy versek hakkınızı helal eder misiniz?

Cumhurbaşkanı seçilir iseniz Avrupa Birliği'ne katılım süreci için düşüncelerinizi aktarabilir misiniz?

Ülkedeki mağdur gazeteciler ile ilgili düşünceniz nedir? Eğer Cumhurbaşkanı olursanız mağdur gazeteciler ile ilgili ne gibi çalışmalarınız olacak?

Selocan kitabında geçen iki kuş hikayesi gerçekten cezaevinin bahçesinde mi geçti? Tek merak etigim bu saygılarımla. Haa bu arada kıymetini bil bütün dünya seni seviyor kendini yanlız hisetme orda, hele ki Esenyurt Meydanı'nda her gün olan mitingi görmen lazım.

Meclis üzerinden yapılacak müzakerelerle bir barış sürecinin yürütülebileceğine inanıyor musunuz?

AP'nin bu suçsuz tutuklamalara seslerinin güçlü bir biçimde çıkarmadığı aşina, peki ya AİHM neden halen sessizligini koruyor(siyasi)? Devletin yaptığı haksızlıklara çığlık atıp dağ tarafındakilere bağırmak haksızlık olmaz mı? Onlara da aynı tepki lazım.

Ders çalışmaktan helak olan gençler olarak bizi en güzel vakitlerimizde içeri hapseden bu sınav ve eğitim sisteminden kurtarabilecek misiniz?

1. İktidara geldiğinizde işçiler için ne yapacaksınız? 2. Asgari ücret nekadar olacak? 3. Emekli maaşları nekadar olacak?

Demirtaş kendisine farklı dillerde sorulan sorulara da yanıt verdi.

 

 

I asked @hdpdemirtas about what he think about the support he recives from inside Turkey and internationally about his imprisonment & not being able to campaign freely

Hi, Demirtaş! This is Inge from the Norwegian newspaper VG. I’m wondering: How will you become president when your locked up in a prison cell? And do you think the ruling president sees your candidacy as a threat? Teşekkürler!

Do you expect the election to be free and fair? Will you tell your supporters to respect the results, regardless of the outcome? Why do you think the opposition parties didn't want you in their alliance?

How can we best help as internationals? Did all I could having been brought into a genocide battle (Hollywood Level)&unwittingly landed in KDP circles. Deals meant the work I did only went so far-file/details are with the bodies referred to in my profile here. BIJI

 

 

Diyarbakır da başlayan ve birçok ile sıçrayan 53 kişinin ölümüne sebep olan 6-7 Ekim olaylarında suçlular kimlerdir? Neden müdahale edemediniz? Nerede hata yaptınız? Pervin Buldan in dediği gibi ikna için gitmek istediğinizde kimler engel oldu?

Ez beşa zimanê kurdî dixwînim lê atama tune gelo ew bibe serokwezîr wê rewşa me çawa be. Û li ser rewşa xwendekaran çi difikire spas.

Li kolanên Amedê zarok wê bi listîkên Kurdî bilîzin? Wê dengbêj bilorînin li ser evîndarên bêderman? Wê keç û xort govend bigerînin di beranberdanan de? Kirasên meles, kitanên spî, şal û şapik wê li kargeha min bibine mecburî? Konê Kurmancî tînî yan na Keko?

Demirtaş, herkesin sorularına açık basın toplantısında son olarak da eşi Başak Demirtaş'ın sorusunu yanıtladı.

Üniversite yıllarından beri ütü yapıyorsunuz. Evlendikten sonra da devam ettiniz. Cumhurbaşkanı olursanız evde ütü yapmaya, çocuklara kahvaltı hazırlamaya, pazar ve market alışverişine gitmeye devam edecek misiniz?

Soruları yanıtlamayı tamamlayan Demirtaş, herkese açık basın toplantısını bitirdiğini de twitle duyurdu.

 

Öne Çıkanlar