Doğalgaz zamlarına karşı 'yün yelekliler'

Doğalgaz zamlarına karşı 'yün yelekliler'
Tüketiciyi Koruma Derneği, Sarı Yelekliler'i hatırlatan bir açıklama yaptı.

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) üst üste gelen zamlarla doğalgaz faturasını ödemekte zorlanan yurttaşların ısınmak için "yün yeleklerini giydiği" açıklamasını yaptı.

Derneğin açıklaması, Fransa’da yaklaşık bir ay önce başlayan ve akaryakıta getirilen vergi zamlarının geri alınmasını sağlayan 'Sarı Yelekliler' eylemini akıllara getirdi.

Dernekten yapılan açıklamada şöyle denildi:

HAKLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM

"Ülkemizde her 3 ayda bir yapılacağı açıklanan elektrik zammı 3. ayı beklemeden gerçekleştirilmiş, doğalgaza ise 3 ayda 3 defa zam gelmiştir. Sonuç, vatandaş doğalgaz yakmamaya, bazı yerlerde kömür sobaları kurmaya başlamış, ısınmak için yün yeleklerini giymiş; ödenemeyen elektrik faturaları yığılmış ve icra dosyaları çığ gibi büyümeye devam etmiştir."

TÜKODER, "yün yeleklilere" zamlara karşı birleşme ve haklarına sahip çıkma çağrısında bulundu.

DÖRT KİŞİLİK AİLENİN ISINMA GİDERİ 327 LİRA

Öte yandan, Tüketici Hakları Derneği’nin tespitlerine göre, son zamlarla birlikte dört kişilik bir ailenin aylık elektrik ve doğalgaz giderinin 327 lira 36 kuruşa yükseldi.

Dört kişilik bir ailenin aylık ortalama elektrik tüketimi 230 kilowat saat. Bunun faturadaki, karşılığı 137 lira 36 kuruş. Yine, 4 kişilik bir ailenin aylık ortalama doğal gaz tüketimi 125 metreküp. Bu da 190 liralık fatura demek. Böylelikle özellikle kış aylarında aylık elektrik ve doğal gaz gideri 327 lira 36 kuruşa yükseliyor.

Bu durumda eşi çalışmayan, iki çocuklu bir asgari ücretlinin eline geçen maaşın yüzde 19,5’i yalnızca elektrik ve doğal gaza harcanıyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar