İspanyol 'Doktor Zelil' Şengal'de ağır yaralandı

İspanyol 'Doktor Zelil' Şengal'de ağır yaralandı
IŞİD'e karşı savaşmak için Irak'a giden eski İspanyol asker Marcos, Şengal'deki bir hastanenin bahçesindeki mayın patlaması sonucu ağır yaralandı.

ARTI GERÇEK - IŞİD'e karşı savaşan milislere katılmak için Irak'a giden 49 yaşındaki eski İspanyol asker Marcos, Şengal'deki bir hastanenin bahçesindeki mayın patlaması sonucu ağır yaralandı. Yaklaşık 2 senedir bölgede bulunan, Doktor Zelil ismiyle de bilinen Marcos, yaralılara, çocuklara ve kadınlara tıbbi yardımda bulunuyordu.

İspanyol El Pais gazetesinin haberine göre, Marcos Irak Kürdistanı'nda Şengal'deki bir hastanenin bahçesinde temizlik yaparken, Saddam döneminden kalma anti-personel mayının patlaması sonucu kollarından ve bacaklarından ağır şekilde yaralandı. Patlamanın şiddetiyle komaya giren Marcos, Irak'taki İspanya Elçiliği'nin de devreye girmesiyle Haseki kentindeki bir hastaneye götürülerek, yoğun bakıma alındı.

Madrid'de paraşütçü tugayında askerliğini yapan Marcos, daha sonra Madrid Complutense Üniversitesi'nde tıp eğitimi gördü. Suriye ve Irak'ta IŞİD kıskacında kalan Yezidilere yardım etmek için Irak'a giden Marcos 2017 yılında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi güçleri tarafından tutuklandı ve Erbil'deki bir cezaevinde yaklaşık 100 gün geçirdikten sonra Irak'taki İspanya Elçiliği'nin de devreye girmesiyle serbest bırakıldı ve İspanya'ya geri döndü.

Irak'taki Yezidi katliamı Marcos'un aklından hiç çıkmadı. İspanya'da kısa bir süre kaldıktan sonra tekrar bölgeye, IŞİD'in 2014'te Yezidileri katlettiği Şengal'e döndü. O artık Doktor Zelil'di. Nerede bir yaralı varsa yardımına koştu, ta ki Saddam döneminden kalan bir mayın onu bulana kadar.

Marcos'un, namı diğer Doktor Zelil'in sağlık durumu ciddiyetini korurken, arkadaşları onun iyileşip tekrar insanların yardımına koşacağından şüphe duymuyor.
 

Öne Çıkanlar