Dolar kurunda S-400 dalgalanması

Dolar kurunda S-400 dalgalanması
S-400 ile ilgili haber akışı piyasa üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Sabah seansında sakin seyir izleyen dolar/TL, 6.11 seviyesinin üzerine çıktı.

ARTI GERÇEK - Güne 6.05-6.06 seviyelerinde başlayan dolar,  öğleden sonra yükselişini hızlandırarak 6.11'i aştı.

Bir yandan Türkiye-ABD ilişkileri, bir yandan da İstanbul seçim sürecini izleyen piyasada, haftanın en yüksek seviyesi test edildi. Kur, öğleden sonra 6.1147 seviyesine kadar çıktı. Dolar/TL, 6.09- 6.10 seviyesinde dalgalanıyor.

Merkez Bankası, 9 Mayıs'ta başladığı 150 baz puanlık ek sıkılaşmayı dün geri çekti ve haftalık repo ihalesine yeniden başladı. Ek sıkılaştırmanın geri çekilme kararıyla kur 6.04'ten 6.09'a yükseldi, daha sonra yeniden 6.05'lere geriledi. 

Noor CM Yurt içi Piyasalar Satış Müdürü Mert Yılmaz, 31 Mart seçimlerinden bu yana TL varlıklar üzerinde satış baskısının devam ettiğini söyledi. Yılmaz, "Kurda 5.58'lerden 6.10'lara geldik, faizlerde ciddi yükseliş, CDS risk priminde 500'lere yükseliş oldu. Endekste 93 bin 500 aşağı yönlü geçildikten sonra satışların hızlanması sürpriz değil. Endekste 85 bin üstünde kalamazsak bu satış baskısı bir süre daha devam edebilir" diye konuştu. 

S-400 gerginliğine dair haber akışının da fiyatlar üzerinde baskı yaptığını belirten Yılmaz, "ABD'nin Türkiye'ye iki haftalık süre verdiği haberlerinin yalanlanması veya tonun yumuşaması tekrar alım dalgası getirebilir" dedi. 

Standard Chartered Ekonomisti Carla Slim, Merkez Bankası'nın varolan baskıları daha da kötüleştirmemek için gevşeme döngüsünü başlatmak konusunda muhtemelen isteksiz olacağını belirtti. Slim, "Özellikle 23 Haziran'da İstanbul seçimlerinin tekrarlanacak olması nedeniyle Merkez Bankası'nın 12 Haziran toplantısında faiz indirimi yapması mümkün görünmüyor" ifadesini kullandı. 

Yurtiçi piyasada ABD-Türkiye ilişkilerine ilişkin haber akışı yakından izleniyor. S-400 hava savunma sistemi alımı ile ilgili son olarak Almanya Hükümet Sözcüsünden açıklama geldi.

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Türkiye'nin Rus yapımı S-400 füze savunma sistemi alım kararının NATO için cevaplanması zor sorular yarattığını ve Ankara'nın kararını tekrar değerlendirmesinin memnuniyet yaratacağını belirtti.

Seibert basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Hükümet bu konuyu çok dikkatli takip ediyor. NATO için, silahlı kuvvetlerinin birlikte çalışabilirlik göstermesi çok önemli ve bu nedenle bir ortağın, Rus sistemi alması durumunda cevaplanması zor sorular ortaya çıkıyor" dedi.

S-400'ler NATO sistemlerine entegre edilemiyor.

Kremlin ise dün CNBC'de yayımlanan habere tepki gösterdi. Rusya, S-400 hava savunma sistemi anlaşmasının Ankara'nın da belirttiği gibi bitmiş bir anlaşma olduğunu belirterek ABD'nin Türkiye'ye verdiği iddia edilen ültimatomu kınadı. Haberde Washington'un Türkiye'ye S-400'ten vazgeçmesi ve ABD'den silah alması için iki hafta süre verdiğini, aksi halde Ankara'nın yaptırımlarla karşılaşacağı bildirilmişti. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar