Doların ateşini S-400 açıklamaları yükseltti

Doların ateşini S-400 açıklamaları yükseltti
İstanbul seçimini Millet İttifakı'nın adayı Ekrem İmamoğlu'nun tekrar kazanmasının ardından 5.82'den 5.71'e kadar gerileyen kur S-400 haberleriyle tekrar yükselişte.

ARTI GERÇEK - Pazar günü gerçekleşen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu'nun ikinci kez kazanmasının ardından pazartesi günü dolar/TL 5.82'den 5.71'e kadar geriledi. Ancak S-400 konusundaki haber akışıyla kur dün akşam yeniden yönünü yukarı çevirerek seçim öncesi seviyelere döndü.

Bu sabah en yüksek 5.8306'yı gören dolar, 5.80'ün üzerindeki 5.82-5.83 bandındaki seyrini sürdürüyor. Euro ise 6.63 civarında.

Analistler, seçim riski ortadan kalksa da, S-400 konusu ve ABD’den gelebilecek olası yaptırımların TL için hâlâ risk unsuru olduğunu belirtirken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın 28-29 Haziran’da G-20’de yapacağı görüşme öncesinde TL’de kazanımların sınırlı kalabileceğine dikkat çekiyordu.

Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge, "Seçim belirsizliğinin bitmesi TL varlıklar için olumluydu ama S400 gündemi TL varlıkların önündeki en büyük engel olarak gözükmekte" diye konuştu.

Doların yükselişinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamaları etkili oldu. Çavuşoğlu, "Türkiye özgür ve bağımsızdır. Türkiye, ABD, al dediği zaman alacak bir ülke değil. Hangi yaptırım kararı olursa olsun biz S-400’ü aldık. Artık ne zaman teslim edileceğini konuşuyoruz" dedi.

ABD, Türkiye’yi S-400 almaktan vazgeçmemesi halinde F-35 savaş uçağı programından çıkarmakla ve çeşitli yaptırımlarla tehdit ediyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’nın G-20 zirvesinde yapacakları görüşmenin teyit edildiğini belirten Çavuşoğlu, "Bu görüşmede sadece S-400 değil birçok konu ele alınacak. Ortak komite, Suriye’den çekilme kararı, güvenli bölge, İdlib gibi konular" dedi.

GEREKEN YANIT VERİLDİ

Çavuşoğlu, S-400 konusunda ABD’nin Türkiye’yi F-35 anlaşmasından çıkaracağı yönündeki kararına ilişkin, "Diğer ortaklar ABD’nin adımını desteklemiyor. Türkiye F-35’in ortağı, maddi katkı sağladı. ABD’nin adımları hukuka uygun değil. Ortaklar rahatsız" dedi.

ABD’nin F-35 mektubuna gereken yanıtın verildiğini söyleyen Çavuşoğlu şöyle konuştu: 

"ABD’den gelen o mektubun kabul edilebilir olmadığını vurguladık. ABD’nin bu tutumunu anlamakta zorlanıyoruz. Türkiye özgür ve bağımsızdır. Türkiye, ABD, al dediği zaman alacak bir ülke değil. Hangi yaptırım kararı olursa olsun biz S-400’ü aldık. Artık ne zaman teslim edileceğini konuşuyoruz. Süreçten vazgeçmemiz mümkün değil. Türkiye’nin S-400’e acil ihtiyacı var. NATO ya da herhangi müttefikten saldırı olduğu zaman Türkiye’yi korumasını beklemeyiz. Sınırımızdan Patriotları çeken kim? Kendi güvenliğimiz için bu ihtiyacımızı karşılamak durumundayız. Trump ile konuşuyoruz, anlaşıyoruz; ama ABD’den farklı sesler geliyor."

SEVKİYAT İÇİN TÜM KARARLAR ALINDI

Çavuşoğlu'nun açıklamalarının ardından bir açıklama da Rusya Ticaret Bakanı Denis Manturov'dan geldi. Manturov, S-400 hava savunma sistemlerinin parçalarının Türkiye'ye sevkiyatının yakın zamanda başlayacağını belirtti.

"Sevkiyat için gereken tüm kararların alındı" diyen Manturov, Türkiye'nin, S-400 sistemlerini almasını istemeyen ABD karşısında takındığı 'sağlam tavrı' da övdü. Manturov bir Rus ajansına demecinde, "ABD'nin, sözleşme şartlarının yerine getirilmesini engelleme girişimlerine karşın, Türkiye S-400 hava savunma sistemi satın almış olması konusunda sağlam ve tavizsiz bir tavır sergiledi" dedi.

Manturov, "S-400 hava savunma sisteminin Türkiye'ye teslimatı için gereken tüm kararlar alınmış durumda. İlk parçaların sevkiyatı planlandığı gibi en yakın zamanda başlayacak" dedi.

Türkiye'nin Rusya'dan dört adet S-400 bataryası almasını öngören anlaşmanın değerinin 2.5 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Öne Çıkanlar