İmamoğlu-Yıldırım tartışması: Seçmenin tercihlerini değiştiremedi

İmamoğlu-Yıldırım tartışması: Seçmenin tercihlerini değiştiremedi
Canlı yayında karşı karşıya gelen adayların performansı yeterli bulunmazken, iki adayın da neredeyse hiçbir yeni söz söylemediği görüldü.

Türkiye'nin siyasi tarihinde AKP iktidarıyla birlikte mazi olan siyesilerin tv tartışmaları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimleriyle birlikte yeniden ekranlarda.

AKP'nin adayı Binali Yıldırım ile CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu'nun ekranlara gelecek tartışmasının moderatörü Fox TV'deki Çalar Saat' programının sunucusu İsmail Küçükkaya adaylara sorular yöneltiyor.

Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nin önüne yerli ve yabancı yaklaşık 100 gazetecinin takip ettiği Binali Yıldırım ile Ekrem İmamoğlu canlı yayın başında babalar gününü kutlayarak birbirlerine kalem hediye etti.

KÜÇÜKKAYA: BAŞKAN İMAMOĞLU, BAŞKAN ADAYI YILDIRIM

Moderatör İsmail Küçükkaya, yayının açılışını yaparken konuklarını "Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım ile Millet İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu" ifadeleriyle tanıttı.

Küçükkaya'nın ilk sorusuyla başlayan tartışmada, AKP'nin adayı Yıldırım'a sorulan 'Seçim neden iptal edildi' sorusuna bir kez daha "Seçimde oylar çalındı" yanıtı veren Yıldırım, CHP'yi suçlamaya devam etti:

"Bizim tercihimiz seçimin yenilenmemesiydi" diyen Yıldırım, "Bunun için de çok çabaladık ancak CHP bu konuda bize yardımcı olmadı ve yenilenme yönündeki talebimizi kabul etmediler, reddi yönünde karar aldırdılar. Dolayısıyla seçime gitmek mecburiyetinde kaldık. Keşke oyların tamamı sayılabilseydi, o zaman hiç kimsenin kafasında bir tereddüt bir şüphe kalmayacaktı. Ve bu şekilde de bir daha İstabulluları 23 Haziran için yormayacaktık. Onların planlarını, yapacaklarını, hedeflerini değiştirmek zorunda kalmayacaktık" dedi.

İMAMOĞLU: ÖNCE 31 MART AKŞAMINI HATIRLAYALIM

Binali Yıldırım'ın 'oyların yeniden sayılmasını istediklerini ama CHP istemediği' ifadelerinin tamamen yanlış bir değerlendirme olduğunu söyleyen İmamoğlu, "Önce 31 Mart akşamını bir hatırlayalım. Anadolu Ajansı 12 saat veri geçmedi. Sayın Yıldırım seçimi kazandığını açıkladı" dedi.

Andadolu Ajansı'nın seçim sonuçlarının neden erken açıkladığını ve Yıldırım'ın seçimi kazandığını neden ilan ettiğini sorması üserine Yıldırım, Anadolu Ajansı'nın yetkileri dışında bir kurum olduğunu söylerken Anadolu Ajansı'nın bir açıklama yapması gerektiğini de belirtmek zorunda kaldı.

BİNALİ YILDIRIM: ANADOLU AJANSI BİR AÇIKLAMA YAPMALI

Ekrem İmamoğlu, Binali Yıldırım'ın iddiasına ve yanıtına yanıt verirken şu ifadeleri kullandı:

"AA bu veriyi neden kesti? Sayın Yıldırım’ın tek bir açıklaması yok. Niçin 12 saat veri verilemedi? Maddi hatalardan sonra sayı 20 bine indi. Daha sonra geçersiz oylar sayıldı. Sayı 13 bine indi. Daha sonra sondaj yapıldı. 13 bin 729’a indi. Sondaj yapılan sandıklarda bizim lehimize oy çıktı. Bir zarfta 4 oy var. Muhtarlık seçimi, ilçe belediyesi meclis üyesi seçimi, ilçe belediye başkanlığı seçimi… Şaibe yok. Şaibe bir tek İBB başkanlığında var. Buna hiçkimse inanmaz. İBB seçimleri anamızın ak sütü gibi helaldir. Çaldılar ama bilmiyorum olmaz. İftira var, bu çaldılar lafı olmaz. Kime söylüyorsunuz? AKP’li sandıkta görev alan kardeşlerime mi söylüyorsunuz? Sandık kurulu başkanlarına mı söylüyorsunuz? YSK’nın raporunda çaldılar yok. Meydanlarda, caminin önünde çaldılar sözü var. Kim çaldı Allah aşkına? 

Oyların sayılmasını istedik ama CHP istemedi yorumu yanlıştır. 31 Mart gecesini hızlıca hatırlayalım. Öncelikle TV kanallarının bir kısmı yasakları çiğneyerek bir süreç başlattı. Veri alınamama kısmı 12 saate yakın sürdü. Sayın Yıldırım ne olduysa kazandık diye açıklama yaptı. Ne tesadüftür ki o esnada AA yayını kesti. O günün sabahında YSK başkanı süreci sona erdiren açıklamasını yaptı. 29 binden fark indi diyor sayın Yıldırım. 24 bin 057 ilk sayı. 24 bin 057 oyla başlayan süreç 13 bine indi.

AA yayını kesti kesmedi benim işim değil. Bizim orda müşahitlerimiz var, onlarla görüşüyoruz. 4 pusula meselesi tamamen bir aldatmacadır. İtiraz edilen İBB başkanlığı. İlçeler için de itiraz var. Maltepe için MHP, Büyükçekmece için AKP, Sancaktepe için de CHP. CHP neden Sancaktepe’ye itiraz etti? İtiraz olan oy pusulası sayılır bu, bu kadar basit bir iştir. İşi çarpıtmanın bir anlamı yok."

'AKP PROJELERİMİZİ ÇALIYOR'

Tartışmanın ikinci konusu seçim vaatleri oldu. AKP'nin projelerini çaldığını belirten Ekrem İmamoğlu, İSKİ ve ulaşım da göreve geldiği sırada yaptığı ilk icraatlar olduğunu hatırlattı.

Binali Yıldırım'ın "Göreve başladığınız ilk gün neden verileri yedekleme işlemi yaptınız" sorusuna yanıt veren Ekrem İmamoğlu, "Bir belediye başkanı belediyesiyle ilgili her tülü işlemi yapabilir. Bu bir veri yedekleme işlemidir. Veritabanlarının yedeklenmesi ve yine büyükşehirde korunması. yedeklenerek muhafaza edilecek yer orası olacaktı. Ama olmadı" dedi.

 

İMAMOĞLU'NA VERİLERİN KOPYALANMASI İHTİYACINI NEDEN DUYDUĞUNU SORDU

Tartışmanın ikinci bölümü de Ekrem İmamoğlu'nun Büyükşehir Belediyesi'nin verilerinin kopyalanması konusunda sorularını sürdüren Binali Yıldırım, İstanbul'un verileriniyedeklemek ayrı kopyalamak ayrı şeydir. Veriler bir güvenlik meselesidir" dedi. Veri koyalama taktiği'nin 'FETÖ taktiği' olduğunu belirten Yıldırım, böyle bir durumun kabul edilemez olduğunu söyledi.

Seçim sonuçlarına bir kez daha itiraz edecekmisiniz sorusuna tepki gösteren Yıldırım tabi ki göstermeyeceğiz. Belki bu kez İmamoğlu itiraz eder" dedi.

Seçime itiraz hakkının kutsal olduğunu belirten Ekrem İmamoğlu ise söze Binali Yıldırım'ın ve AKP'li siyasetçilerin  "Çaldılar" söylemini yanıt verilmediğini hatırlatarak başladı:

"Ben FETÖ işlerimden anlamam. Verilerin kopyalanması doğal bir işlemdir her belediye başkanı yapmalı. Hiçbir riski yok. Bu yine İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde olacaktı. Yani ajanlar basmış vs. yazık günah. Böyle kavramlar üretmek, sayın Yıldırım'a süreci daha iyi analiz etmesini dilerim, talep ederim. Bunu da uyarı olarak söyleyeyim, 'Bir belediye başkanı belediyesiyle ilgili her türlü işlemi, incelemi yapabilir'. Bu basit kavramla kendisine ifade etmek isterim.

'ORDU VALİSİNE O SÖZÜ SÖYLEMEDİM. 'BASİTLİK' DEDİM'

Ekrem İmamoğlu, Ordu ziyareti sırasında Havalimanında Ordu Valisi'ne VİP geçişi krizine yönelik söylediği iddia edilen söze ilişkin konuştu.

İsmail Küçükkaya'nın "Valiye o sözü söylediniz mi" sorusunu yanıtlayan İmamoğlu, "Hayır demedim, benim dediğim 'basitlik yapıyorsun sözüdür. Söylediğimin arkasındayım.

Trabzon memleket ziyareti, Karadeniz illeri ziyaret. Miting değil bayramlaşma çağrısıydı. Muazzam bir buluşmaya dönmüştür. Bu muazzam süreç bir tuzakla sona erdirilmek istendi. Benim nasıl sükunete davet ettiğim belli, annemin düştüğü durum belli. VİP süreçlerinin net olarak düzenlenmesi gerekir demek ki. Geçenlerin haddi hesabı yok. Trabzon VİP'den geçtim, Ordu'dan neden geçirilmek istenmedim bilmiyorum. Sayın genel başkan yardımcısına ne dediğimi biliyorum, valiye ne söylediğimi biliyorum. Bu İstanbul'un konusu değildir. Basitleşmiştir demek hakaret mi, hakaret etmedim. Bize Yunan, Pontus, terörist dediler."

YILDIRIM'IN 'YALAN SÖYLÜYOR' SÖZÜNE TEPKİ GÖSTERDİ 

İmamoğlu'nun sözlerinim ardından konuşmasına "Ekrem İmamoğlu yalan söylüyor" diyerek başlayan Yıldırım, İmamoğlu'nun Ordfu Vali'sine hakaret ettiği iddiasını yinelerken sandıkta da oy hırsızlığı yapıldığı iddiasını yineledi. Bu açıklam nedenmiyle gerilen taraflardan İmamoğlu, Yıldırım'ın iddiasını şu ifadelerle yanıtladı:

"Binali Yıldırım’ın yalan konuşmasına programa saygım gereği müdahale etmedim. Ben yalan konuşmam. 23 Haziran sürecine dair verdiğim sayılar tamamen belge üzerindendir. Birleştirme tutanağından veriyorum. 6 ilçede yapılan, kiminin sandık bölgeleri belli. Oluşan fark 469. Yani artısı, eksisiyle. Sayın Yıldırım’ın anına pozitif fark budur. Esas fark geçersiz oylardandır. Yanlış kampanya yönettiniz. Kampanyada ampüle bas dediniz. Biz 18 günde vaadettiklerimizi tek tek yerine getirdik. Bizim birçok projemiz kopyalanıyor. Biz açıkladığımızda ulaşım indirimini parayı nereden bulacaksınız dediler."

Sayıştay raporunda son 5 yılda 753 milyon TL zarardan bahsedildiği ve vakıflara son 1 yılda ayrılan 308 milyon lira. olduğunu hatırlatan tartışma'nın moderatörü İsmail Küçükkaya, iki tarafa da "Belediye başkanı olunca siz nasıl yapacaksınız?" sorusu yöneltti.

Soruyu "Sayıştay raporunu gördünüz mü İsmail Bey. Sayıştay raporunda öyle bir rakam yok. 108 milyon mu ne. Bu yalan. Yalan olduğu İstanbul Büyükşehir Beledise tarafından açıklandı" sözleriyle yanıtlayan Yıldırım, Küçükkaya'nın "Sayıştay'dan hiç yalanlama gelmedi" sorusuna, "Geldi, onu bilmenizi isterim. Maalesef yeterince bu konu duyurulamadı. Onların yerine biz duyurmak zorunda kaldık. Böyle bir şey yok, kısacası yalan. Hadi doğru değil diyelim, Ekrem Bey alınmasın. Nitekim o televizyon programında bir düzeltmeyi yapınca 'doğru değilmiş' dedi ve geçiş yaptı. Değerli arkadaşımız bu konularda daha ilkeli davranmasını beklerim. Bu güne kadar ortaya atıp, kafa bulandırmaya çalışıp, bütün meselelerin doğru olmadığı ortaya çıktı. Bunları tek tek sayarım. Ama ben zul duyarım. Ama biz İstanbul'u konuşamadık. Vakıflarla ilgili de açıklamalar yapıldı. Zaten belediyeler vakıflara nakit kaynak aktaramaz." yanıtını verdi.

YILDIRIM'DAN TARTIŞILACAK 'VAKIFLAR VE FETÖ' YANITI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin vakıflara yaptığı yardımların hatırlatılmasına verdiği yanıtla uzun bir zaman tartışılacak bir konuyu ortaya atan Binali Yıldırım destek verilen vakıfların 'FETÖ'yü engellemek için desteklendiğini söyledi:

"Bu vakıflar eğitime destek veriyor, sosyal sorumluluk projeleri yapıyor. Yaptıkları iş tamamen kamu yararı. FETÖ'nün beyin yıkamak için gençleri devşirip, 15 Temmuz'u başımıza sardıysa bu vakıflar da o tehlikeyi bir daha yaşamamak için bu işleri yapıyor."

'SURİYELİLERİN PLAJA ALINMAMASI BENİM PARTİMDEN DE OLSA YANLIŞ'

Suriyeli mültecilerle ile ilgili soruya yanıt veren Ekrem İmamoğlu, CHP'li belediyelerin plaj yasağına değinerek, "Benim partimden olabilir, plaja girmesini yasaklaması yanlış, insanlık dışı uygulamalar yanlış" diye konuştu. 

İmamoğlu'nun Suriyeli mültecilere ilişkin sözleri şöyle:

"Mülteci konusunu iyi yönetemedik. Mülteci konusunu sadece vicdanla, toplumsal tavırla araştırmak doğru değil. Mülteci konusu evrensel kurallar taşır. Göçmenliğe ve mülteciliğe ilişkin, bir masa kuracağız. İBB’nin bu hususta bri politikası yok. Biz mevcut mülteci insanları, çocukları, kadınlarını dikkte almalı.

"Çocuk evlilikleri görüyorum, özel bir masa kuracağız. Benim partimden olabilir, plaja girmesini yasaklaması yanlış, insanlık dışı uygulamalar yanlış. 16 milyonluk kenti yönetiyoruz, güneyimizde yaşanan olaylarda, toprağın altında petrolleri düşünerek bizi mülteci sorunuyla baş başa bırakamazsınız."

'FETÖ'NUN YURTLARINDA KALDINIZ MI GÜLEN'İ GÖRDÜNÜZ MÜ' SORUSU

İsmail Küçükkaya'nın 'izleyicilerin bir kez daha sormamı istiyor' diyerek iki adaya yönelttiği 'FETÖ okullarında okudunuz mu,yurtlarında kaldınız mı ve Fetullah Gülen'i gördünüz mü sorularına yanıt veren iki aday da 'FETÖ' ile hiç bir ilişkilerinin olmadığını söyledi.


İki aday tartışma sonrası aileleriyle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

EKREM İMAMOĞLU'DA BENİM GİBİ ALLAHIN BİR KULU

Binali Yıldırım Ekrem İmamoğlu'nu çay içmeye davet ederken Ekrem İmamoğlu eşlerle birlikte fotoğraf çektirmeyitalep etti. iki talepte adaylar tarafından olumlu karşılandı.

Moderatör İsmail Küçükkaya'nın "Ekrem İmamoğlu'nu nasıl buluyorsunuz" sorusunu yanıtlayan Binali Yıldırım "Ekrem İmamoğlu'da benim gibi Allah'ın bir kulu" yanıtı verdi.

TROLLERDEN İMAMOĞLU’NA ‘YUNAN BAYRAĞI’ GÖNDERMESİ

Canlı yayına verilen aralarda gazeteci Fatih Portakal Artı TV'de tartışmayı değerlendirdi.

Program sırasında sosyal medyada trollerin, Ekrem İmamoğlu’nun mavi beyaz renkteki kravatının Yunanistan bayrağına benzediği üzerinden saldırmaya çalışması ise tepki çekti.

Artı TV yayınında trollerin söz konusu saldırısını değerlendiren gazeteci Fatih Polat, o renklerin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin logosunun renkleri olduğunun altını çizdi.

Polat ayrıca sosyal medyanın bir yıpratma faaliyeti olarak farklı bir kulvar olarak işlediğini sözlerine ekledi.

İMAMOĞLU TARTIŞMA İÇİN 'GEÇ KALMIŞ BİR TARTIŞMA' OLDUĞUNU SÖYLEDİ

Canlı yayının ardından çekilen aile fotoğrafının ardından Ekrem İmamoğlu program sonrası yaptığı açıklamada, 17 yıldır Türkiye'nin neden böyle bir siyasi buluşmadan kaçırıldığının nedenini sordu. 

Programa dair eleştirilerde bulunan uluslararası ve ulusal basın temsilcileri, tartışmayı ve adayları yetersiz bulduğunu açıkladı.

Ekrem İmamoğlu'nun binadan ayrılmasının ardından Binali Yıldırım'ın binada kaldığı görüldü. Yıldırım, bir müddet sonra binadan danışmanları ve korumalarıyla ayrıldı.

Ayrılmadan önce İmamoğlu gibi bir açıklamanyapan Binali Yıldırım, sorulara tatmin edici yanıtlar verildiğini söyledi. Zamanın seçim vaadlerini sıralamak için yeterli olmadığını belirten Binali Yıldırım, her şeye rağmen "güzel bir tartışma" olduğunu söyledi.

(HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar