Pompeo görüşmesinin ardından Çavuşoğlu'ndan açıklama

Pompeo görüşmesinin ardından Çavuşoğlu'ndan açıklama
ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve dışişleri heyeti ile görüştü.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na girdikten sonra kendisinden haber alınamayan gazeteci Cemal Kaşıkçı olayını değerlendirmek üzere Türkiye'ye geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile bir araya geldi. Esenboğa Havalimanında gerçekleşen kabul, saat 10.10'da başladı, 35 dakika sürdü. Görüşmeye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, MİT Başkanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katıldı. Pompeo'nun görüşmede, Suudi Arabistan temaslarına ilişkin bilgi verdiği belirtildi. Görüşmede ayrıca Mınbiç ve Brunson krizinin de gündeme geldiği belirtiliyor.

ÇAVUŞOĞLU: KONSOLOSUN KONUTUNDA ARAMA YAPILACAK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Mike Pompeo ile görüşmesinin ardından açıklama yaptı. "Pompeo ile Kaşıkçı ve Mınbiç konularını konuştuklarını" belirten Çavuşoğlu şu değerlendirmelerde bulundu: "Verimli bir görüşmeydi. Pompeo başkan Trump'ın mesajlarını ilettiğini söyledi. Suudi tarafı ile görüşmelerini bize de anlattı. Rezidansta soruşturma yapılamadı. Ailesinin olduğu iddia edildi. Bu soruşturmalardan sonra ortaya çıkacak netice üzerinde net bir bilgi verebiliriz. Gazetede çıkan haberlere göre yorum yapmayız. Bugün konsolosun konutunda arama yapılacak. Başkonsolos ülkesine gidebilir, ne zaman gelip gelmeyeceği de benim işim değil. Suud yetkililer karar verir buna. Başkonsolosun bazı davranışları dalga geçer gibi oldu ve tepki topladı. Başkonsolosun aracında ve rezidansında arama yapılacak. Gecikme olduğunu kendileri de kabul ediyorlar."

Cumhurbaşkanımız Mınbiç için Pompeo'ya "Sizin zorluklarınız varsa biz teröristleri temizleriz" mesajını verdi. Yaptırımlar saçma sapan şeylerdi. Artık ilişkilerimizde yaptırım veya benzer konular olmaması konusunda hemfikiriz

SUUDİ ARABİSTAN'A DA GİTMİŞTİ

Pompeo, Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na girdikten sonra kaybolmasıyla ilgili görüşmeler yapmak üzere dün Riyad'a gitmişti. ABD'li Bakan burada Kral Selman bin Abdülaziz, Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Dışişleri Bakanı Adil el-Zübeyir ile görüşmüştü.

Pompeo, temaslarında ABD'nin olayla ilgili endişelerini yinelemiş ve soruşturma sürecinin önemine dikkati çekmişti. ABD Başkanı Donald Trump'ın kendisinden konuyla ilgili Türkiye'yi ziyaret etmesini istediğini belirten Pompeo, "Türk ve Suudi yetkililerle, incelemelerini bitirip bulunanları açıklayıncaya kadar yakın temasta olmaya devam edeceğiz." demişti.

Öte yandan Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'na ait konutta yapılması planlanan arama çalışmaları iptal edildi. Konut önündeki polis bariyerleri kaldırılırken, arama heyetinde bulunan Suud yetkililere ulaşılamaması nedeniyle konsolosluğa ait konutta arama yapılamadığı öğrenildi. 

Washinton Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın kaybolmasının ardından başlatılan çalışmalar kapsamında Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda dün gece 9 saat süren arama yapılmıştı. Konsolosluk binasında toplanana deliller emniyete götürülmüştü. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar