'Milyonlarca paramız vardı ama biz çoğu zaman açtık'

'Milyonlarca paramız vardı ama biz çoğu zaman açtık'
Pablo Escobar’ın oğlu babasını anlattı: Tarantino bile babamın yaşattığı vahşeti tahmin edemezdi.

Uyuşturucu baronu Pablo Escobar'ın oğlu Juan Pablo Escobar babasının gerçekte nasıl bir insan olduğununu anlattı, kendisini idol olarak seçenlere 'Gerçek hayat hikayesini okuyun' önerisinde bulundu. Babasının ölümünün ardından Kolombiya'dan kaçması gerektiğini belirten oğul Escobar, babasının izinden gitmeyi redderek dünya çapında barış ve uzlaşma için mücadele etmeyi seçtiğini ifade etti. 

Yeni kitabının tanıtımı için Fransa’nın Lyon kentinden bulunan Escobar, Euronews için Medellin kartelinin kurucusu olan Escobar’ın gerçek kimliğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Escobar söyleşinin dikkat çeken kısımları şöyle: 

- "Uzun süredir Pablo Escobar hakkında sessiz kalmaya karar verdiniz. Son yıllarda ise babanız hakkında iki kitap yazdınız ve onunla ilgili bir belgeselde yer aldınız. Peki neden şimdi onunla ilgili konuşma ihtiyacını hissediyorsunuz?"

Öncelikle oğlu olarak, onu en iyi tanıyanlardan birisi olduğumu düşünüyorum. Babamın hayatı hakkında en fazla doğru bilgi ve kanıta sahip olan kişilerden biriyim. Bana öyle geliyor ki, Pablo Escobar hakkından anlatılan hikayeler onun gerçek kişiliğini ve yaşamını yansıtmıyor. Onun hakkından anlatılanların çoğu gerçek dışı, uyarlanmış hikayeler.

Oğlu olarak, Pablo Escobar hakkındaki gerçekleri anlatma vazifesini üstlenmek zorunda kaldım. Aslından bunları anlatmak bana hiç bir fayda sağlamıyor, aksine benim anlatığım Escobar, film ve dizilerde anlatılan Escobar’dan daha kötü birisi.

-Babanız birçok kişi tarafından bir Robin Hood olarak görünüyordu ve aynı zamanda birçok kişi de kendisini vicdansız bir uyuşturucu kaçakçısı olarak tanımlıyor. Sizce o hangisiydi?

Robin Hood aslında basının babama verdiği bir lakaptı, o dönemde gazeteciler ona Robin Hood diyordu. Çünkü babam devletin önemsemediği sosyal projeleri üstlenmişti. Devletin hiç inşa etmediği evleri, hastaneleri, okulları ve spor merkezlerini kendisi inşa etti. Dolayısıyla kendisini terk edilmiş hisseden sosyal sınıfların sempatisini kazanmayı başardı. Aynı zamanda yıllarca bir çok kişiyi de korudu ve muhafaza etti.

Aslında baktığınızda babamın hayatı çelişkilerle dolu: Gençlerin uyuşturucu kullanmaması için spor kompleksleri kurdu, fakat bunu uyuşturucu parasıyla finanse etti.



Pablo Escobar ve oğlu Juan Pablo Escobar

"SEBEP OLDUĞU ŞİDDETİ TAHMİN BİLE EDEMEZSİNİZ"

-İlk kitabınızı hayatınızda almamanız gereken yolu gösterdiği için babanıza ithaf ettiğinizi söylemiştiniz. Peki size bunu hissettiren anılarınız nelerdir?

Babamın sebep olduğu şiddeti tahmin bile edemezsiniz. Quentin Tarantino dahi babamın bu ülkeye ve ailemize yaşattığı vahşeti hayal bile edemezdi.

"BİZE KOŞULSUZ SEVGİSİ DOĞRUYDU"

-"Peki oğlu olarak onu nasıl hatırlıyorsunuz?"


Babamla ilgili çok iyi hatıralarım var fakat onun yaşam tarzının getirdiği inanılmaz şiddete maruz kaldık. Pablo Escobar hakkında söylenenlerden bir tek gerçek var o da ailesine karşı beslediği koşulsuz sevgiydi.

-Peki onu neyle suçluyorsunuz?

Bugün sizinle karşı karşıya oturduğum gibi, binlerce kez onun karşısına çıktım ve ona patlatığı bombalardan nefret ettiğimi, insanları kaçırmasını ve onları öldürdürmesini sevmediğimi hep söyledim. Çünkü sebep olduğu şiddetin bize döndüğünü biliyordum.

 

-İlk kitabınızın yayınlanmasından üç yıl sonra bir değişiklik fark ediyor musunuz? Babanızın algısında bir değişiklik oldu mu sizce?

Babam hakkında anlatılan hikayeler çoğu zaman sadece kurgudan ibaret. Televizyon’daki Escobar ile benim tanıdığım gerçek Escobar arasında bir uçurum var. Eğer kitaplarımda babamı övseydim, onun sadece iyi yanlarından bahsetseydim, bugün bin yerine milyonlarca kitap satmış olacaktım fakat bu benim hedefim değil.

Babamın hayatıyla ilgilenenlerle benim anlattığım Escobar hikayesi ana hatlarıyla aynı olabilir. Fakat onların babamı anlatma şekilleriyle benim anlatma tarzım arasında çok büyük fark var.

Size bu konuda yaşadığım bir hadiseyi paylaşayım. Geçenlerde, yeni kitabımın tanıtımı için Arjantin’deydim ve orada 13 yaşındaki bir çocuk bana bir mektup verdi. Mektubunda, sekiz yaşından beri babamın hikayesini takip ettiğini anlatıyordu, babamı farklı film ve kitaplardan tanımış. Kendisi babama o kadar hayran olmuş ki ilerde Pablo Escobar olmak istediğini söyledi. Fakat benim kitabımı okuduktan ve gerçek Escobar’ı tanıdıktan sonra, bu fikrinden vazgeçtiğini söyledi.

-Babanızı idol haline getiren ve ileride Pablo Escobar olmak isteyen gençlere ne demek istersiniz?

Öncelikle onları Escobar’ın gerçek hayat hikayesini öğrenmeye davet ediyorum. Maalesef Pablo Escobar hikayesi televizyonda gösterildiği gibi öyle görkemli ve göz alıcı değildi.

Eğer evde sizi bekleyen hiç kimseniz yoksa bir konak sahibi olmanın ne anlamı var? Babamla yaşadığım hayat saklanmakla geçti. Belki etrafımızda milyonlarca paramız vardı ama biz çoğu zaman aç kaldık.

Evet… Bu para bize açlığı getirdi, ölümü yaşattı, şiddete maruz bıraktı, sevdiklerimizi kaybetmemize sebep oldu. Korku ve şiddet hayatımızın her yerindeydi. Ben bu güne kadar hiç bir emekli uyuşturucu kaçakçısıyla tanışmadım. O yüzden bu hayatın zorluklarını yaşamış biri olarak nasıl kötü bir hayat olduğunu çok iyi biliyorum. (YAŞAM HABERLERİ SERVİSİ)

 

 

Öne Çıkanlar