AKP eski Genel Başkan Yardımcısı Özdağ: Davutoğlu Türkiye İttifakı'nı destekliyor

AKP eski Genel Başkan Yardımcısı Özdağ: Davutoğlu Türkiye İttifakı'nı destekliyor
Selçuk Özdağ ve Emin Şirin, 'Türkiye İttifakı' tartışmalarına ilişkin görüşlerini Artı Gerçek'le paylaştı

Can BURSALI


ARTI GERÇEK-  AKP Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ ve AKP eski Milletvekili Emin Şirin, Türkiye İttifakı tartışmalarına ilişkin görüşlerini paylaştı. Özdağ, Ahmet Davutoğlu'nun Türkiye İttifakı'na destek verdiğini açıklarken, Emin Şirin ise CHP ile AKP arasında görüşmelerin olduğunu ve Cumhurbaşkanı'nın yetkilerini paylaşması halinde CHP'nin yarı başkanlık sistemi gibi bir formül üzerinde durduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Tayyip Erdoğan'ın yerel seçimin ardından Twitter hesabından yaptığı 'Türkiye İttifakı' vurgusu, kulisleri hareketlendirdi. AKP'nin Cumhur İttifakı'ndaki ortağı Devlet Bahçeli, Erdoğan'ın Türkiye İttifakı çağrısına tepki göstererek, "Ülke bazlı siyasi bir ittifak olamaz. Bizim ittifakımız cumhurladır, bizim ittifakımız AKP'li kardeşlerimledir. Siyasi görüş ayrılıklarını elbette kenara itmeyiz. Kafamızdaki soru işaretleri çoğalmıştır"dedi. Bahçeli'nin sözlerinin ardından Erdoğan bir açıklama daha yaptı. Erdoğan, Türkiye İttifakı ifadesinin cumhur ittifakının farklı bir versiyonu olduğunu belirterek "Biz şu anda 82 milyonu ayırarak konuşamayız. 82 milyonu biz bir ittifak içerisinde ‘tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet’ olarak topluyoruz. Kastımız da budur" dedi.

Türkiye İttifakı'yla ilgili tartışma sürerken, Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından sızdığı iddia edilen 8 maddelik "Türkiye İttifakı’nın ve Türkiye Ortak Paydasının Mutabakat Esaslarına İlişkin Temel Tespitler" metni haber sitelerinde yayımlandı. Türkiye İttifakı'na ilişkin spekülasyonlara göre, AKP ile CHP mutabakat zemini arıyor. Eski AKP Milletvekili Emin Şirin de gazeteci Çağlar Cilara'nın Youtube kanalındaki programında, AKP'den 15 gün önce CHP'ye ekonomideki sorunların çözümü için birlikte hareket etme teklifi gittiğini ileri sürdü. Yine kulislerde dolaşan iddiaya göre, Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik linç girişiminin arkasında, Türkiye İttifakı'nın istemeyen gruplar var.

Öte yandan Türkiye İttifakı'na ilişkin tartışmalar ve iddialar sürerken eski AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu da, 15 sayfalık bir manifesto yayınlayarak, Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nden dış politikaya, ekonomiden siyasetteki gerginliklere kadar çok sayıda konuya ilişkin görüşlerini açıkladı.

'CHP MALİYE BAKANLIĞI İÇİN ERSİN ÖZİNCE'Yİ ÖNERDİ'

Artı Gerçek'e konuşan Emin Şirin, Cumhurbaşkanı'nın Türkiye İttifakı çıkışından çok önce CHP'ye birlikte hareket etme teklifinin gittiğini ifade ederek, "Türkiye ekonomi ve dış politika adında iki buz dağıyla karşı karşıya. İktidar bir çıkış yolu arıyor. Ekonomi konusundaki istişarelerde CHP kanadından Hazine ve Maliye Bakanlığı için İş Bankası'nın 29 Mart 2019'da istifa eden Ersin Özince'nin ismi önerildi" dedi.

'CHP YARI BAŞKANLIK SİSTEMİ GİBİ BİR FORMÜLÜN ÜSTÜNDE DURUYOR'

Şirin, Türkiye İttifakı'nın mutabakat metni olduğu iddia edilen sekiz maddelik metnin Cumhurbaşkanlığı tarafından sızdırıldığını ileri sürerek, şunları söyledi:

"İlk yedi maddede uzlaşılır. Ancak 'Türkiye’nin siyasal icrasının merkezi olan Cumhurbaşkanlığını Ülke Liderliği olarak kabul etmek ve konumlandırmak. Cumhurbaşkanının Hükümet etme görevinin yanısıra Devletin başı olma ve devleti temsil etme ödevi kapsamında Ülke Liderliği olarak yürüttüğü faaliyetleri desteklemek ve güçlendirmek' denilen sekizinci madde, 'Gelin koltuk değneği olun' çağrısıdır. CHP bunu kabul etmez. Kabul ederse kitlesine anlatamaz. CHP'nin yarı başkanlık sistemi gibi bir formülün üstünde duruyor. Yasama ve yargı konularında Cumhurbaşkanı'nın yetkilerini paylaşıp TBMM'yi güçlendirmesini istiyorlar."

'ERDOĞAN YETKİLERİNİ PAYLAŞMAYI KABUL EDERSE TÜRKİYE GEMİSİ KURTULABİLİR'

Türkiye İttifakı'nın Türkiye'nin sorunlarının çözümü için gerekli olduğunun da altını çizen Şirin, "Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı'nın meşruiyeti konusunda hiçbir tartışma yok. Ancak Erdoğan yetkilerini paylaşmayı kabul ederse, ekonomi ve dış politika buz dağlarına çarpmak üzere olan Türkiye gemisi kurtulabilir" diye konuştu. Erdoğan'ın parlamenter sisteme geri dönüş için AKP tabanını 24 saat içinde ikna edebileceğini söyleyen Şirin, CHP'nin 17 yıllık iktidar dönemindeki yanlışların düzeltilmesi konusunda işbirliğinin önemli olduğuna vurgu yaptı.

'DAVUTOĞLU TÜRKİYE İTTİFAKI'NA DESTEK VERİYOR'

Emin Şirin'in ardından Artı Gerçek'e konuşan bir diğer isim ise, Ahmet Davutoğlu döneminde AKP Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan eski Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ oldu. 

Davutoğlu'na yakınlığıyla bilinen Özdağ, Ahmet Davutoğlu'nun yayınladığı manifestoyla ilgili görüşlerini aktarırken Davutoğlu'nun Türkiye İttifakı'na destek verdiğini söyledi.

'ÖNCE AK PARTİ İTTİFAKI'

Özdağ, "Sayın Ahmet Davutoğlu, tespitlerinde, AK Parti içinde bir ittifakın olmasına, AK Parti'nin fabrika ayarlarına geri dönmesine vurgu yapıyor. Davutoğlu, önce AK Parti'nin içindeki ittifakın sağlanmasını istiyor, ardından da Türkiye İttifakı'na destek veriyor ve önemsiyor" yorumunu yaparken, yayımlanan manifestoya ilişkin "Yeni bir parti çalışması mı yapılacak yoksa AKP içinde muhalif bir hareket mi başlatılıyor?" sorusuna şu aşamada yanıt vermeyeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı'nda hazırlandığı ve sızdırıldığı iddia edilen "Türkiye İttifakı’nın ve Türkiye Ortak Paydasının Mutabakat Esaslarına İlişkin Temel Tespitler" metni şöyle:

1- KURTULUŞ VE KURULUŞ : Kurtuluş ve Kuruluşun kapsayıcı ve koruyucu felsefesine sahip çıkmak. Cumhuriyet’imizi ve Kurucu Liderimiz Atatürk’ü Ülke ve Milli değerlerimiz olarak sahiplenmeyi güçlendirmek.

2- VATANIN VE MİLLETİN BİRLİĞİ : Türkiye’nin; coğrafi ve siyasi bütünlüğünü ve birliğini koruma ve güçlendirme mücadelesini tavizsiz sürdürmek.

3- GÜÇLÜ DEMOKRATİK DEVLET : Devleti demokratik yoldan ve demokratik devlet olarak güçlendirmeye devam etmek. Devlet ve Ülke karşıtı ideolojik siyasetle kararlı ve ödünsüz bir şekilde ideolojik, siyasi ve hukuki mücadele yapmak.

4- YURTSEVER DEMOKRASİ VE DEĞERLERİMİZ: Demokrasimizi, hak ve özgürlükler alanımızı yurtseverlik esasına dayalı geliştirmek. Sınırları belirsiz liberalizmden değil Yurtsever Demokrasiden yana olmak. Siyasi ve hukuki sistemimizi; tarihsel, kültürel, yerel, toplumsal ve manevi tüm yapıcı değerlerimize uyumlu kılacak bir yaklaşıma sahip olmak.

5- TERÖR VE ŞİDDET SİYASETİYLE MÜCADELE : Türkiye ve İnsanlık için şiddet siyasetiyle, terörle ve terör örgütleriyle kesintisiz ve kararlı mücadele içinde olmak. Ülkemize karşı ve ülkemiz içindeki şiddete dayalı her türlü siyasetin gayri meşruluğunu deşifre edip bunlarla tereddütsüz mücadele etmek.

6- ULUSLARARASI TOPLUMDA EŞİTLİK : Uluslararası ilişkilerde Eşit Seviyeyi ve Eşit Haklı bir pozisyonu sürekli kılmak. Küresel Toplum içinde merkez aktörlerden biri olmak için gösterilen çabaları güçlendirmek.

7- EMPERYALİZME ve FAŞİZME KARŞI OLMAK: Yeni tipte emperyalist saldırılara ve küresel faşizm oluşturma çabalarına karşı Demokratik Dünya Toplumuyla birlikte mücadele etmek. Bu bağlamda İslam düşmanlığıyla, ırkçılıkla ve bağımsızlığını korumaya çalışan ülkelere yapılan emperyalist saldırılarla mücadele içinde olmak.

8- ÜLKE LİDERLİĞİ: Türkiye’nin siyasal icrasının merkezi olan Cumhurbaşkanlığını Ülke Liderliği olarak kabul etmek ve konumlandırmak. Cumhurbaşkanının Hükümet etme görevinin yanısıra Devletin başı olma ve devleti temsil etme ödevi kapsamında Ülke Liderliği olarak yürüttüğü faaliyetleri desteklemek ve güçlendirmek.

Öne Çıkanlar