Fatih’te CHP-İYİ Parti meclis üyesi adayları listesinde anlaşamadı

Fatih’te CHP-İYİ Parti meclis üyesi adayları listesinde anlaşamadı
Tarihi ilçelerden olan Fatih’te CHP ile İYİ Parti, meclis üyesi adaylıklarında uzlaşamayınca İYİ Parti aday çıkardı. İYİ Parti’nin bu hamlesi Fatih’te tartışma yaratmışa benziyor.

Rıfat DOĞAN

ARTI GERÇEK- Tarihi Yarımadası'yla, İstanbul’un en eski yerleşimlerinden biri olan Fatih’te CHP ile İYİ Parti arasında meclis üyesi adaylıklarında anlaşmazlık çıktı. İYİ Parti’nin adayı eski CHP PM üyesi.   

Kuzeyinde Eyüp ilçesi, kuzeydoğusunda Haliç, güneyde Marmara, batıda Zeytinburnu ve kuzeybatıda Bayrampaşa ilçelerine komşu olan Fatih, Suriçi denilen bölge içinde kalıyor. 

Roma İmparatorluğu gibi imparatorluklara ev sahipliği yapan, adını İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet’ten alan Fatih ilçesi, Tarihi Yarımadası'yla Türkiye’nin en önemli tarihi ve kültürel ilçelerden biri. Son bulgularla birlikte bölgenin yaklaşık 8 bin 500 yıldır yerleşim yeri olduğu ifade ediliyor.

İSTANBUL’UN TARİHİ İLÇESİ: FATİH 

Topkapı Sarayı, Sultanahmet Cami ve meydanı, Ayasofya gibi tarihi mekanların bulunduğu ilçe 29 Mart 2009 tarihinde yürürlüğe giren 5757 sayılı kanunla Eminönü ile birleştirildi. İlçede 2014 yılında yapılan son yerel seçimde AKP yüzde 48.6 ile belediyeyi alırken, CHP yüzde 31.6, MHP yüzde 7, Saadet Partisi yüzde 6.4 ve HDP yüzde 4.8 aldı.

2017’deki 16 Nisan referandumunda ise yüzde 51.4 oranında "evet", 48.6 oranında "hayır" çıktı. 24 Haziran seçimlerinde ilçeden Cumhur İttifakı yüzde 54.23 ile birinci çıkarken, Millet İttifakı yüzde 33.39 oranında oy aldı. AKP yüzde 47.03, MHP yüzde yüzde 6.34, CHP 23.22, İYİ Parti yüzde 8.21, HDP yüzde 11.38, Saadet Partisi yüzde 2.15 oy aldı.

AKP ADAYI ESKİ TOKİ BAŞKANI

Nüfusu 436 bin 539 olan Fatih’te 24 Haziran seçimlerine göre kayıtlı seçmen sayısı 283 bin 991. 31 Mart seçimlerine kısa bir süre kala ilçede seçim çalışmaları devam ediyor. 24 Haziran seçimlerinde milletvekili olabilmek için istifa eden belediye başkanı Mustafa Demir’in yerine ilçede 3 dönem meclis üyeliği ve belediye başkan yardımcılığı yapmış Hasan Suver olarak atandı. Ancak Suver’i aday göstermeyen AKP, onun yerine TOKİ başkanlığı da yapmış Ergun Turan’ı aday olarak gösterdi. 

İstanbul doğumlu olan Turan ise Fatih’e uzak bir isim. 1999-2014 dönemlerinde Güngören ilçesinden İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclis Üyeliği yaptı. Aynı zamanda 1999-2005 yılları arasında Güngören Belediyesi Teknik Başkan Yardımcılığı, İBB Meclisi İmar Komisyonu Üyeliği ve Başkanlığı, İBB Encümen Üyeliği, 2007-2009 döneminde İBB Meclisi 2. Başkan Vekilliği görevlerini yürüttü. 2014 yılında TOKİ başkanlığına getirildi.   

CHP ise aday olarak uzun süredir ilçe yöneticiliği ve meclis üyeliği de yapan, Kırklareli doğumlu Soner Ozimer’i aday olarak gösterdi. İlçede ikamet eden ve mali müşavirlik bürosu bulunan Ozimer, ilçede tanınan bir isim. 

İYİ PARTİ MECLİS ÜYESİ ADAYLIKLARINDA CHP İLE ANLAŞAMADI, ADAY ÇIKARDI

Saadet Partisi’nin de aday gösterdiği ilçede HDP, aday çıkarmaktan vazgeçerken, İYİ Parti ise CHP ile meclis üyesi adayları listesindeki sıralamada yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle daha önce CHP’de bir dönem Parti Meclisi üyeliği de yapmış olan İlay Aksoy’u aday olarak gösterdi.   

CHP’liler İYİ Parti’nin Fatih’te aday göstermesine tepkili. Bunun CHP’nin oylarını bölmeye dönük bir hareket olduğunu düşünen partililer, seçime etkisinin olup olmayacağı konusunda emin değiller.

CHP ADAYI: KAYBEDERSEK BUNDA İYİ PARTİ’NİN ADAY ÇIKARMASI FAKTÖR OLACAK 

Seçim çalışmalarıyla ilgili Artı Gerçek’e konuşan CHP Fatih Belediye Başkanı adayı Soner Ozimer’e göre CHP Fatih’te kaybederse İYİ Parti’nin aday çıkarması yüzünden kaybedecek. Bunun bir etkisinin olacağını düşünüyor.

Elindeki son ankete göre yaklaşık olarak bir puan önde olduklarını belirten Ozimer kararsız seçmenlerin ağırlığına dikkat çekerek şunları söyledi: "Ancak kararsız seçmen sayısı oldukça fazla. Yüzde 20’ler düzeyinde bir kararsız kitle var. Bunun çoğunluğu AKP seçmeni ve seçim sonucunu yine bu kararsız seçmenler belirleyecek. Kararsızlar bize verirse seçimleri kazanabiliriz."

İYİ PARTİ ADAYI: BİZ DEĞİL CHP İTTİFAKI BOZDU

Artı Gerçek’e konuşan İYİ Parti Fatih Belediye Başkan adayı İlay Aksoy ise ilçedeki ittifakın bozulması nedeniyle CHP’yi eleştirdi. Aksoy, meclis üyesi adayları listesinde kendilerine tanınan sıralamanın CHP Fatih İlçe Örgütü tarafından bozulduğunu belirterek, "Bu konuda bizi suçlamasınlar. Biz değil onlar ittifakı bozdu" dedi. Aksoy, ilçede İYİ Parti’ye 20 bin insanın oy verdiğini kaydederek seçimlerde bunu en iyi şekilde temsil edeceklerini söyledi.

Astırdığı "Fatih’i Suriyelilere teslim etmeyeceğim" pankartıyla tepki toplayan Aksoy, kendisini savundu. Aksoy, Fatih’te son yıllarda artan Suriyeli nüfusuyla birlikte demografik yapıda önemli bir değişikliğin olduğunu belirterek işyeri tabelalarının Arapça’ya dönüştüğünü ve bunun büyük bir sorun olduğunu söyledi.    

İYİ PARTİ-CHP ANLAŞMAZLIĞI AKP’YE KAZANDIRACAK MI?

İlçede AKP’nin seçimlerde bir üstünlüğü söz konusu. Öte yandan son genel seçimde yüzde 8 oranında oy alan İYİ Parti’nin Fatih’te çıkardığı adayın CHP’nin alacağı oylara etkisi görüldüğü kadarıyla olumsuz olacak. İki parti arasındaki anlaşmazlığın AKP’ye yaradığı çok açık. 31 Mart akşamı belli olacak ancak şunu söylemek mümkün. Fatih’te daha önce çok seçim görmüş deneyimli bir gazetecinin verdiği bilgiye göre bu seçim diğer seçimlere göre daha sönük geçiyor.  

Öne Çıkanlar