Fatura yurttaşa kesildi: Seçim bitti zamlar başladı

Fatura yurttaşa kesildi: Seçim bitti zamlar başladı
23 Haziran seçimlerinin ardından iki günde üç zam haberi geldi. Önce motorine sonra çaya sonra da şekere zam geldi. Zamların artabileceği beklentisi yüksek...

ARTI GERÇEK - Her seçim döneminden sonra ortaya çıkan zam geleneği 23 Haziran seçimlerinin sonrasında da bozulmadı. Seçimin ardından geçen iki günde önce motorine 23 kuruş, sonra kuru çaya yüzde 15 daha sonra şekere de yüzde 16 oranında zam yapıldı. Üç ürün de tüketimi çok fazla olan ve vatandaşın cebini doğrudan etkileyen ürünler. Sırada hangi ürünün olduğu merak ediliyor.

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR), artan yaş çay ürün, işçi ve işletme maliyetlerini göz önünde bulundurarak kuru çaya zam yapma kararı aldı. ÇAYKUR Yönetim Kurulu kararı ile kuru çaya yüzde 15 zam yapıldı. Kuru çay zammı bugünden itibaren geçerli olacak.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bir süredir çay sektörü temsilcileri fiyat maliyet artışları nedeniyle kuru çaya zam talebinde bulunuyordu.

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. şekere yüzde 16 zam yapıldığını açıkladı. Açıklamada, "50 kilogoramlık polipropilen torbalarda ambalajlı kristal şekerin fabrika çıkışı satış fiyatı, 25.06.2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 16 artırılarak (KDV hariç) 3,57 TL/Kg olarak yeniden tespit edilmiştir" denildi.

Zamlar enflasyona yukarı yönlü etkileri açısından takip ediliyor.

Hükümetin seçim ısrarı pahalıya maloldu, bütçeye yeni yük bindi. Seçimler için nisanda 337.4 milyon lira; mayısta ise 13.6 milyon lira harcama yapıldı. Yıl başından bu yana yapılan toplam harcama ise 385.3 milyon lira olarak gerçekleşti. Hane halkına yapılan transferler geçen yılın ilk 5 ayında 20.5 milyar lira iken, bu yıl aynı dönemde 26.5 milyar liraya çıktı. Hükümet buna karşın İstanbul seçimlerini kaybetti. 

Ekonomist Mustafa Sönmez, Twitter paylaşımında, "Mazot, çay, şeker derken yapabildikleri tüm kamu ürün ve hizmetine zam yaparken devamında vergi ve harçlar gelecek. Seçim kaybetmeyelim diye bütçeyi kara deliğe çevirdiler. Şimdi kaşığın ucuyla verileni sapıyla çıkaracaklar" dedi.

Yalçın Karatepe, "İstanbul seçimi biteli dün bir bugün iki; zamlar arka arkaya gelmeye başlamış. Sırada ne var acaba?" diye sordu.

Uğur Gürses de, "Seçim sezonu bitti; zam sezonu başladı" diye yazdı.

Vergi uzmanı Ozan Bingöl de, motorine gelen zamla ilgili, "Bu arada hep 50 liralık alan arkadaşlar yarın itibariyle;
29 liralık motorine 21 lira vergi ödeyerek yine 50 liralık alabileceklerdir" dedi.

Ekonomist Erkin Şahinöz ise konu hem özel sektörden hem de devletten fiyat artışları geleceğini söyleyerek, "Neden gelecek? Çünkü seçim öncesinde tuhaf, anormal bir şekilde harcamalar yapıldı. Vergilerde indirimlere gidildi. Bunun sürmesi mümkün değil. Bütçe açığı çok arttı. Bu açığın toparlanması lazım. Bu ne demek? Vergi artışı demek" açıklamasında bulundu.

Firmaların da zam yapacağını düşündüğünü söyleyen Şahinöz, "Çünkü firmalar geride kalan aylarda daha önce daha önce düşük kurdan aldıkları ürünleri sattılar. Ama bugün yüksek kurdan aldıkları ürünler ile üretim yapıyorlar. Dolayısı ile fiyat artışları kaçınılmaz" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar