Felçliler dış iskeletle yürüyebilecek

Felçliler dış iskeletle yürüyebilecek
Özel dış iskelet sistemini test etmek için gönüllü olan felçli hasta aletin oldukça işe yaradığını ve markette tek başına dolaşabildiğini söylüyor.

'Eksoskeleton' yani dış iskelet, felçli hastaların yeniden yaşama katılabilmesi için en büyük umutlardan biri. Biyomedikal mühendisler tarafından tasarlanan, 12 kilogram ağırlığındaki bu cihaz, felçli hastaların tedavisine yardımcı olmak için tasarlanan bir robot sistemi.

"HAYATIMI DEĞİŞTİRDİ"

Dört yıl önce felç geçirmesinin ardından Pablo, sol tarafını hareket ettiremez hale geldi. Euronews’te yer salan habere göre özellikle felçli hastalar için ek bir tedavi aracı olarak geliştirilen bu özel dış iskelet sistemini test etmek için gönüllü olan Pablo bu aletin oldukça işe yaradığını söylüyor: "Daha önce, arabayla alışveriş yapmaya gittiğimde, dükkanlara olabildiğince yakın bir park yeri bulabilmek için etrafta dolanırdım ve eğer bulamazsam, genellikle eve geri dönerdim. Mesafe çok kısa bile olsa yürümeye mecalim yoktu. Şimdi ise bu tamamen değişti. Büyük alışveriş merkezlerine bile gidebiliyorum ve uzun bir süre etrafta dolaşabiliyorum. Bu daha önce mümkün değildi, çok yoruluyordum."

KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ

Dış iskeletin, hastaların yürüme düzenini düzeltmelerine yardımcı 6 motoru bulunuyor. Hız veya hareket açısı gibi değişkenler, her bir hastanın ihtiyacına uygun olarak kolayca ayarlanıyor ve kişiye özel hale getirilebiliyor. Bu konu üzerine çalışan biyomedikal mühendis Iker Marinelarena Arrizabalaga, "Bu dış iskelet bize iki avantaj sağlıyor. Öncelikle, hastanın hareket etmeyen uzuvlarını düzeltebiliriz. İkincisi ise, hastalara kişiye özel tedavi uygulayabiliriz. Klasik bir tedavide, hareketlerin daima en doğru ve verimli şekilde tekrarlanmasını garanti edemezsiniz. Hastalar yorulabiliyor ya da sakatlık yaşayabiliyor, çünkü doğal olmayan pozisyon ya da hareketleri yapmaya zorlanıyorlar. Ancak bir dış iskelet ile hareketleri tekrarlarken doğruluğu garanti edebilir ve daha sağlam veriler elde edebilirsiniz." diyerek bu sistemin avantajlarını vurguluyor.

SİSTEM 'GEREKTİĞİNDE YARDIM' KONSEPTİNE DAYANIYOR

Dış iskelet hastanın çabalarının güvenli hareketleri garanti altına almak için yeterli olmadığı zaman devreye giriyor. Endüstri mühendisi Juan Jose İceta Yurrita bu sistemin nasıl çalıştığını özetliyor: "Dış iskelet, vücudun bir hareketi yapmak için sarfettiği eforu sensörler aracılığıyla ölçerek, hastanın yapmak istediği hareketi tamamlıyor. Hasta bu modeli takip ediyor ve sonra örneği benimsemeleri için onlarla çalışıyoruz. Bu, hastanın gerekli çabayı göstermesi için aynı zamanda onları motive ediyor. Dış iskelet, terapinin ana amacına ulaşmak amacıyla bu eforları tamamlıyor."

DIŞ İSKELETİN FİYATI 60 BİN EURO

Avrupa araştırma projesinden bilim insanları, mevcut dış iskeleti geliştirmeye devam etmeyi planlıyor. Bu robot sistemi üzerine çalışan şirketlerden biri olan Gogoa Mobility Robots'un tepe yöneticisi Carlos Fernandez Isoird, projenin geleceğine dair "Şimdi çalıştığımız şey ses kontrolü. Ses ile dış iskelete komut verebilmek için gerçekleştiğimiz testler başarılı oldu. Böylece hem eli serbest kalan fizyoterapistler hastayı daha sağlam tutabilecek, hem de bireysel kullanım kolaylaşacak." diyor.

Onayların alınmasının ardından dış iskeletin, 6 aydan kısa bir süre içinde piyasaya sürülmesi ve fiyatının 60 bin Euro civarı olması bekleniyor. (YAŞAM HABERLERİ SERVİSİ)

 

Öne Çıkanlar