‘Festivalden değil, saraydan kıssınlar’

‘Festivalden değil, saraydan kıssınlar’
Diyarbakır’ın meşhur karpuzları da ekonomik krizden etkilendi. 'Kamuda tasarruf tedbirleri' adı altında karpuz festivali iptal edildi.

Bahar KILIÇGEDİK


ARTI GERÇEK - "Diyarbakır’da eskiden Dicle’nin kenarında iki taraflı karpuz ekerlerdi. Kuş gübresinden, kumun içerisinde... O karpuzlar 80-90 kilo gelirdi. Pazara getirdikleri zaman kılıçla keserlerdi. Karpuzlar o kadar büyüktü ki develerle taşınırdı. Herkes evine ya yarım ya da karpuzun dörtte birini götürürdü. Bugünkü karpuzlar gibi değildi." diye anlatıyor, 80 yaşındaki Diyarbakırlı Ali Haydar Canlı.

Diyarbakır’daki karpuz festivali de ekonomik krizden etkilendi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile kayyım atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl yapılması planlanan "8. Kültür ve Karpuz Festivali" iptal edildi. Üstelik festivalin duyurusu yapılmış, hazırlıklar tamamlamış, karpuz koşusu bile yapılmışken…

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından, "kamuda alınan tasarruf tedbirlerine örnek olmak adına" festivalin iptal edildiği açıklandı. Diyarbakırlılar bu tasarrufa tepkili. Tasarrufun Diyarbakır’ın meşhur karpuzları üzerinden yapılması hem üreticinin, hem esnafın, hem de vatandaşın tepki duymasına neden oldu.

"50 TAKIM GİYMESİNLER, 10 ÇEŞİT YEMEK YAPMASINLAR"

Diyarbakır’ın şimdiki karpuzlarında eski tadı bulamadığını belirtse de esnaf Ali Haydar Canlı, tasarrufu kimin nasıl yapacağını şu şekilde sıralıyor;

"Tabii ki tasarruf şart. Ama cumhurbaşkanı, bakanlar, müsteşarlar olsun elli takım elbise giymesin. Her gün yeni bir takımla halkın önüne çıkmasınlar. Evlerinde on çeşit yemek yapmasınlar. Tasarrufu böyle yapsınlar."

"BU NAMUS KITLIĞIDIR"

Kimi vatandaş ise "Halktan keseceklerine saraydan kesilsin" diyerek ülkenin geldiği halden yakınıyor. Her ne kadar ülkede "kriz yok"muş açıklamaları yapılsa da Diyarbakırlılar ülkenin gidişatından, hayat pahalılığından şikâyetçi. 83 yaşındaki Hüseyin Duyu, festivalin iptal edilmesine anlam veremediğini belirterek, "Diyarbakır’ın kültür ve geleneğidir. Diyarbakır, karpuzuyla ünlüdür. Ekonomik krizle, festivalin ne alakası var. Olmaz, böyle bir şey olamaz. Fakiri daha fakir, zengini daha zengin yaptılar. Olur mu böyle bir şey! Diyarbakır’ın hali bu mudur? Adam aç, evine ekmek götüremiyor. 83 yaşındayım bu kadar kötü günler görmedim. Kıtlık gördüm ama bu kadar olmadı. Bu namus kıtlığıdır. Eskiden ekmek yoktu, arpa yerdik. Şimdi millet fakir olmuş. Bu olacak iş değil. Biz bunu kabul etmiyoruz. Hükümet kendine bir çeki düzen versin" diyor.

"ANKARA’DA DİYARBAKIR TANITILIYOR DİYARBAKIR’DA İPTAL OLUYOR"

Ürettiği karpuzlarla festivallerde birçok kez birincilik kazanan Ali Aydın, bu durumun kenti turizm açısından da vurduğunu söylüyor. Festivale yurt içi ve yurt dışından katılımlar olacağı ve bu turların da iptal olduğunu belirten Aydın "Aslında devlet, ‘güvenlik tedbirleri tasarrufu’ altında bu festivali iptal etti. Bu da Diyarbakır’a bir sekte vurdu. Vatandaş tepki gösteriyor. Ankara’da Diyarbakır tanıtım günleri düzenlendi. Milyarlarca para harcandı. Ama Diyarbakır’da, karpuz festivali iptal ediliyor. Ben şunu sormak istiyorum, acaba bu memlekette buranın sahipleri var mı? Ya da bölgemize sahip çıkacak, festivale sahip çıkacak milletvekillerimiz, büyükşehir belediyemiz, valimiz ya da büyükler buna ne diyebiliyorlar. Tepki büyük. Diyarbakır’da turizm potansiyeli olacaktı. Ama maalesef... Bu şekilde iptal edilmesinin sebebini bilmiyoruz. Diyarbakır turizme tanıtılacak mı, yoksa turizme kapatılacak mı? Bunu öğrenmek istiyoruz. Bence, devlet başka şeylere harcadığı paraları kıssa daha iyi olur. Ama halk tarafından tasvip edilmediğini söylemek isterim. Biz karpuz üreticilerini de hüsrana uğrattı. Ödül almak değildi amacımız, Diyarbakır tanıtılacaktı. Diyarbakır karpuzu ne kadar tatlıysa, Diyarbakır insanı da bir o kadar tatlıdır. Bu gibi hoş görüntüler olacaktı. Bu bir fırsattı. Ama bazı insanlar bunu engellediler" diyor.

Öne Çıkanlar