Fransa'da Kara Salı: Öğrenciler sokakta

Fransa'da Kara Salı: Öğrenciler sokakta
Uzmanlar eylem yapan öğrencileri Sarı Yelekliler'in çocukları olarak nitelendiriyor.

Fransa'da bir ayı dolduran Sarı Yelekliler eylemleri ülkede tansiyonu artırırken, Cumhurbaşkanı Macron’un eğitim reformlarını protesto etmek için öğrenci sendikalarının ‘Kara Salı’ (Mardi Noir) çağrısına katılan liseliler bir araya gelerek birçok kentte yürüyüş düzenledi.

Bugünü 'Kara Salı' ilan eden liseliler Mantes La Jolie'de diz çöktütülerek polis şiddetine maruz kalan arkadaşlarının durumuna dikkat çekiyorlar. Macron'un akşamki açıklamasında kendilerinden hiç söz etmemiş olmasına da tepkililer. Özellikle Marsilya ve Paris'te kitlesel gösteriler yapan liselilere Nantes'da polis gazla müdahale etti. 

Fransa Eğitim Bakanlığı, bu haftaki gösterilerin 120 okulda devam ettiğini duyurdu.

Bağımsız ve Demokratik Liseliler Federasyonu Başkanı yaptığı bir açıklamada, "Taleplerimiz karşılanana dek protestolarımızı sürdüreceğiz" dedi.

İLGİLİ HABER: SARI YELEKLİLER: PAKET YETERLİ DEĞİL, EYLEMLER SÜRECEK

İLGİLİ HABER: MACRON SARI YELEKLİLER'LE AYNI MASADA

Macron’un protesto edilen reformları arasında okul bitirme sınavının iptali, sözel – sayısal – sosyal bölümlerinin kaldırılması gibi maddeleri öğrenciler arasında ayrımcılık olarak gören sendikalar protestolara devam etme kararı aldı.

'SOKAKTAKİLER SARI YELEKLİLER'İN ÇOCUKLARI'

Sciences - Po Üniversitesi Öğrenci Hareketleri Üzerine Çalışma ve Araştırma Grubu Başkanı Robi Morder, bir önceki hafta yaklaşık 300 lisenin katıldığı eylemlerde ‘sarı yelekliler’e de destek verildiğini hatırlatarak, "Öğrenci hareketi ses getirdiyse bunu ‘Sarı Yelekliler’e borçlu" dedi.

Morder, eylemcilerin çoğunluğunun banliyö bölgelerinden ve çevredeki küçük kasabalardan geldiğini geldiğini ve kamu hizmetlerinin eksikliği ve işsizlik gibi sorunlarla Paris eliti tarafından dışlandığını hissettiğini söyledi.

Sarı Yeleklilerle eylemci öğrenciler arasında bağlantı olmadığını söyleyen Eğitim Bakanı Jean Michel Blanquer'i eleştiren Robi Morder, "Sokaktaki öğrencilerin Sarı Yelekliler'in çocukları olduğunu anlamıyor" dedi.

POLİSE SUÇ DUYURUSU

Öte yandan, Lyon'da 15 yaşındaki öğrenci, eğitim politikalarını protesto gösterisinde gözünden yaralanmasına neden olan polisi "isteyerek şiddete başvurduğu" gerekçesiyle şikayet etti.

Le Figaro gazetesinde yer alan habere göre 15 yaşındaki öğrenci, geçen hafta ailesiyle katıldığı Lyon'un Venissieux banliyösündeki Jacques-Brel lisesi önünde düzenlenen gösteride yaralanmasına neden olan polisi "isteyerek şiddete başvurduğu" gerekçesiyle şikayet etti.

Haberde, öğrencinin sol gözünü kaybetme riskinin olduğu belirtildi.

Öğrenciler, geçen haftadan bu yana Macron'un eğitim politikalarını protesto etmek için ülkenin birçok kentinde gösteriler yapıyor.

Ülke genelindeki gösteriler sırasında çıkan olaylarda 6 Aralık'ta 700'den fazla, 5 Aralık'ta da 32 lise öğrencisi gözaltına alınmıştı. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar