Gazeteci Hürtaş’a 10 yıla kadar hapis istemi

Gazeteci Hürtaş’a 10 yıla kadar hapis istemi
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Artı TV Ankara Temsilcisi Sibel Hürtaş’ın Afrin operasyonu sırasında yaptığı yayınlar nedeniyle 10 buçuk yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.

GÜNCEL - Artı TV Ankara Temsilcisi Sibel Hürtaş hakkında Afrin operasyonları sırasında yaptığı yayınlar nedeniyle başlatılan soruşturma tamamlandı. Savcılık, gazeteci Hürtaş’ın 10 buçuk yıla kadar hapsini istedi.

Sibel Hürtaş, 23 Ocak 2018 günü Artı TV’de yaptığı özel yayında, eski AKP Milletvekili Ahmet Faruk Ünsal ve vekilliği düşürülen HDP Diyarbakır Milletvekili Osman Baydemir ile röportaj yapmıştı. Haberlerin Artı TV resmi hesabından paylaşılan sosyal medya duyurularını rt etmesi sonrasında gazeteci Sibel Hürtaş, 24 Ocak 2018 tarihinde gözaltına alınmış ve 4 gün gözaltında tutulmuştu. Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde 4 günlük gözaltı süresinin ardındanmahkemeye çıkarılarak adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Hürtaş hakkındaki soruşturma tamamlandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Gazeteci Sibel Hürtaş ve Gazeteci Hayri Demir ile Afrin operasyonları sırasında sosyal medya paylaşımlarında bulunan 10 kişi hakkında dava açtı.

"AKP ZİHNİYETİ" YERİNE "CHP ZİHNİYETİ"

İddianamede, Sibel Hürtaş’ın röportaj yaptığı eski Milletvekili Ahmet Faruk Ünsal’ın programdaki sözlerine atfen paylaşılan "Afrin güvenli ve sakin bir yerken Türkiye’nin neden Afrin’den rahatsız olduğunu sormalıyız" ile "Saddam’ın Kuveyt’te sürüklendiği gibi Türkiye’nin Afrin üzerinden bir bataklığa sürüklendiğini" belirten paylaşımları rt etmesi, suç unsuru sayıldı.

İddianamede, Osman Baydemir’in programdaki sözlerinin paylaşılması da suç unsuru olarak değerlendirildi. Baydemir programda, "Savaşa karşıyız, adım adım kendi rejimini inşaa etmenin yeri olarak Kürt düşmanlığının kullanıldığı bu girişimden kimsenin lehine bir sonuç çıkmayacak" sözleriyle programda Afrin’e yönelik müdahaleye karşı çıkmış ve girişimi işgal operasyonu olarak değerlendirmişti.

İddianamede dikkat çekici bir noktada Baydemir’in, yayında söylediği, "Afrin düşmedi ama AKP zihniyeti düştü" şeklindeki sözlerinin doğru olamayan biçimde verilmesi. Baydemir’in progamda söylediği sözler iddianameye, "Afrin düşmedi ama CHP zihniyeti düştü" şeklinde yansıtılıyor.

Sibel Hürtaş’a açılan davada, gazeteci kimliği ile yaptığı söyleşide konuklarının sözlerinin yer aldığı Artı TV tweetlerini paylaşması suç olarak değerlendirilip ceza isteniyor.

10 BUÇUK YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın iddianamesinde Gazeteci Hürtaş’ın Türk Ceza Yasası’nın 216. Maddesinde düzenlenen "Halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek" suçundan 3 yıla, Terörle Mücadele Yasası’nın 7. Maddesinde düzenlenen "Terör örgütü propagandasını basın yoluyla yapma" suçundan 7,5 yıla kadar; toplam 10 buçuk yıl hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi.

GAZETECİLİK YAPMAYA DEVAM EDECEĞİM

Gazeteci Sibel Hürtaş iddianamenin kabul edilmesinden sonra yaptığı açıklamada, Savcı’nın tutumunun basın ve ifade özgürlüğüne yönelik önemli bir darbe olduğunu söyledi. Yaptığı haberler nedeniyle önümüzdeki günlerde yargılanmaya başlayacağını belirten Hürtaş, "Basın meslek ahlakı ve etiği çerçevesinde gazetecilik yapmaya devam edeceğim" dedi. Sibel Hürtaş hakkında Uluslararası Af Örgütü de kampanya başlattı.

12 KİŞİYE DAVA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, aynı soruşturma kapsamında, Gazeteci Hayri Demir hakkında da dava açtı. Afrin operasyonu nedeniyle yaptığı sosyal medya paylaşımları nedeniyle yargılanan Demir’in 10 buçuk yıla kadar hapsi isteniyor. İddianame kapsamında 10 kişiye de ayrıca dava açıldı. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar