Gazeteci İshak Karakaş'a 1 yıl 6 ay hapis

Gazeteci İshak Karakaş'a 1 yıl 6 ay hapis
Afrin operasyonunu eleştirdiği için yargılanan ve aralarında Gazeteci İshak Karakaş'ın da bulunduğu 10 kişi hapis cezasına çarptırıldı

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Afrin'e yönelik operasyonu sırasında sosyal medyadan, operasyonu eleştiren gazeteci İshak Karakaş ve birlikte yarılandığı 7 kişiye 'zincirleme örgüt propagandası’ suçlamasıyla 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verildi. İki sanık ise 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Evrensel'den Cansu Pişkin'in haberine göre sosyal medya hesaplarından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Afrin harekatına dair eleştirel paylaşımlarda bulundukları için 'örgüt propagandası' suçlamasıyla yargılanan 10 kişinin beşinci duruşması Çağlayan'daki İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya, sanıklar İshak Karakaş, Ahmet Alanç, Yücel Üney ile avukatları katıldı.

Suçlama konusu yapılan sosyal medya paylaşımlarının ifade özgürlüğü kapsamında olduğuna dikkat çeken sanık avukatları, suçun unsurlarının oluşmadığını belirterek beraat talebinde bulundu.

Karakaş'ın avukatı Yıldız İmrek de, savaşa karşı barış propagandasının insanlık tarihinde yüzyıllara yayılan birikim sonrasında ortaya çıktığını ve uluslararası sözleşmelerde yer alan bir hak olduğunu anımsattı. Müvekkili Karakaş'ın Barış Vakfı kurucularından olduğunu ve barış gazeteciliği alanında çalıştığını söyleyen İmrek, "Müvekkil paylaşımlarının birinde Afrin'de 800 bin kişinin yaşıyor olmasından duyduğu endişeyi ifade etmiş, bir diğerinde nefret söylemi kullanılmasını eleştirmiştir. Örgüt propagandası olarak değerlendirilebilecek bir paylaşımı yoktur. Örgüt propagandası niyeti ya da amacı söz konusu olsaydı başka paylaşımlar da yapardı. Ancak müvekkile ait dijital incelemede Afrin paylaşımları dışında bir şey görülmemiştir. Afrin müdahalesinden hemen sonra yaptığı eleştiriler, olguya dayanarak bir kanaat özgürlüğü kapsamında değerlendirilmelidir" dedi. Avrupa İnsan Haklar Mahkemesi'nin (AİHM) emsal kararlarını da mahkemeye sunan İmrek, müvekkilinin beraatini istedi.

Son sözü sorulan İshak Karakaş, savaşa karşı bir barış aktivisti olduğunu ve gazetecilik görevini yaptığını belirterek beraat istedi.

Kararını açıklayan mahkeme, 'zincirleme terör örgüt propagandası yapmaktan' suçlu bulduğu İshak Karakaş, Yücel Üney, Yaşar Yılmaz Altunbilek, Tarzan Aktan, Ömer Karakurt, Murat Demir, Şervan Dinçer ve Abdullah Yeşilbağdan'a ayrı ayrı 1 yıl 6 ay 22 gün; 'terör örgütü propagandası yapmaktan' suçlu bulduğu Cevdet Taş ve Ahmet Alanç'a ise 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Öne Çıkanlar