Gelecek haftaya Merkez kararı damga vuracak

Gelecek haftaya Merkez kararı damga vuracak
Gelecek hafta gözler Merkez Bankası'nda olacak. Beklentilere göre, TCMB 25 Nisan'daki Para Politikası Kurulu toplantısında faiz indirimine gitmeyecek.

Yurt içi piyasaların bu hafta en önemli gündem maddesi Merkez Bankası'nın faiz kararı olacak. Merkez Bankası, son olarak mart ayı toplantısında politika faizini yüzde 24'te tutmuş, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme olana kadar sıkı duruşun korunacağını vurgulamıştı. 

Reuters ve Foreks ekonomist anketlerine göre, Merkez Bankası 25 Nisan'daki Para Politikası Kurulu toplantısında faiz indirimine gitmeyecek. Ek olarak, anket katılımcıları ilk faiz indiriminin tarihini öteledi ve bu yıl yapılabilecek indirimin miktarını da düşürdü.

REUTERS ANKETİ: 2019 İNDİRİM BEKLENTİSİ 250 PUANA GERİLEDİ

Merkez Bankası’nın 25 Nisan’daki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini yüzde 24 seviyesinde sabit tutması beklenirken, yılın kalanında indirim beklentileri 250 baz puana geriledi.

Reuters’ın toplam 19 kurumun katılımı ile gerçekleştirdiği ankette 16 kurum 25 Nisan’daki politika faizi için tahmin verirken, tamamı politika faizinin yüzde 24’te tutulmasını bekliyor. Analistler, kurda yaşanan son dalgalanmanın da etkisiyle bu toplantıda önümüzdeki dönemde yapılabilecek bir faiz indirimine ilişkin sinyal verilmesini de olası görmüyor.

Ankete göre, yılın tamamına ilişkin politika faizinde yapılacak indirim beklentisi, tahmin veren 11 kurumun beklentilerinin medyanına göre yerel seçimlerin ardından 5 Nisan’da yapılan bir önceki anketteki 325 baz puandan 250 baz puana geriledi. Bu beklenti 6 Mart’ta yapılan ankette 500 baz puan seviyesindeydi. Yani yaklaşık 1.5 aylık dönemde faizlerdeki düşüş beklentisi yarı seviyeye indi.

TCMB’nin ilk faiz indirimini ne zaman yapacağı beklentileri farklılık gösteriyor. Soruya yanıt veren 10 kurumdan dördü temmuzda, üçü haziranda, biri eylülde, biri ekimde, biri ise 2020’de faiz indirimi bekliyor.

FOREKS ANKETİ: İLK FAİZ İNDİRİMİ TEMMUZDA

Ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) 25 Nisan Perşembe günü gerçekleştirileceği toplantıda haftalık repo faizinin sabit bırakılmasını bekliyor.

Foreks anketine katılan 19 ekonomistin tamamı faizlerde herhangi bir değişiklik yapılmayacağını öngördü. Ekonomistler, TCMB’nin 2019 yılında ilk faiz indirim kararını temmuz ayında almasını bekliyorlar. 2019 yılında ilk faiz indirim kararının hangi ayda alınacağına ilişkin soru ile ilgili ankete katılan 10 ekonomistin dördü haziran, üçü temmuz, üçü eylül yanıtını verirken, bir ekonomist ise 2019 yılında faiz indirim beklentisi bulunmadığını kaydetti.

Geçen ay yapılan ankette 2019 yılına ilişkin ilk faiz indirim kararının haziran ayında alınması bekleniyordu.

Haftalık repo faizinin 2019 yılının toplamında 250 baz puan indirileceği öngörülüyor. Ankette 2019 yılı toplam faiz indirimine ilişkin ortalama tahmin 275, minimum tahmin 0, maksimum tahmin 475 baz puan olarak gerçekleşti. 13 Eylül tarihinde yüzde 17,75’ten yüzde 24,00 seviyesine yükseltilen TCMB gösterge faizi, 25 Ekim, 13 Aralık, 16 Ocak ve 6 Mart tarihli toplantılarda beklentilere paralel olarak yüzde 24,00 seviyesinde sabit tutulmuştu.

FAİZLERDE DEĞİŞİKLİK BEKLEMİYORUZ

GCM Menkul Değerler Ekonomisti Enver Erkan, enflasyonda yukarı yönlü risklerin devam etmesi ve finansal piyasalara ilişkin oynaklık unsurlarının fiyat istikrarı üzerindeki riskleri nedeniyle Merkez Bankası’ndan faizlerde değişiklik beklemediklerini belirtti. Son dönemde, özellikle seçimin hemen öncesinde finansal piyasalarda meydana gelen dalgalanmalara karşı olarak Merkez Bankası’nın olağan dışı para politikası araçlarını kullanarak TL’nin değerini sabit tutmayı amaçladığını belirten Erkan, "Bunu ağırlıklı fonlamanın gerçekleştiği aralıklardan görebiliyoruz. Bu nedenle, Merkez Bankası’nın "sıkı para politikası" vurgusunu devam ettirmesi gerekliliğinin devam ettiğini düşünüyoruz" diye konuştu. 

Erkan, "Enflasyon konusunda, özellikle gıda enflasyonuna dair sıkıntıların devam etmesi ve mevcut şartların halen enflasyon görünümünde kayda değer ve ikna edici bir gerilemeye işaret etmemesi itibariyle parasal gevşeme şartlarının oluşmadığını düşünüyoruz. 25 Nisan, gevşeme döngüsü için çok erken bir tarih olur" yorumunu yaptı.

Nomura ekonomisti İnan Demir ise, TCMB’nin retoriğinde bir değişiklik olmasını beklemediğini söyleyerek, "Son birkaç haftada döviz piyasasında yaşanan stres düşünüldüğünde faiz indirimi zamanlaması konusunda sinyal verilmesi imkanını görmüyorum. Sıkılaştırma eğiliminin devam etmesini beklerim. Bu arada faiz kararından daha önemlisi rezervler konusunda bir yönlendirme/bilgilendirme sağlanması olacak. Gördüğüm kadarıyla PPK kararı tamamen rezerv tartışmasının gölgesinde kalmış durumda" dedi. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar