Greta’nın tetiklediği iklim eylemi Kotawice’ye taşındı

Greta’nın tetiklediği iklim eylemi Kotawice’ye taşındı
Dünyanın en genç iklim aktivistlerinden İsveçli Greta Thunberg’in başlattığı iklim grevi dalga dalga yayılıyor.

Pelin CENGİZ


ARTI GERÇEK - Greta, birkaç ay önce iklim krizine karşı hem kendi ülkesindeki ve hem de diğer ülkelerdeki politikacıların harekete geçmemesini protesto etmek amacıyla parlamento önünde okul grevine başlamıştı. 

Her gün, Stockholm’ün merkezindeki parlamento binasının önündeki merdivenlerde oturan Greta Thunberg, okula gitmediği için dersleri kaçırdığını ve okula gitmesi gerektiğini söyleyenlere karşı, "Okulda neyi kaçırıyorum? Orada ne öğreneceğim? Gerçekler bir şey ifade etmiyor artık. Politikacılar bilimcileri dinlemiyor; o zaman ben ne öğreneceğim ki?" diye cevap vermişti. 

Greta’nın eyleminin ardından binlerce öğrenci, Avustralya Hükümeti’nin yetersiz gördükleri politikalarına dikkat çekmek için okula gitmeme eylemi gerekleştirmişti. Eylemin organizatörleri, benzer bir eylem yapan 15 yaşındaki İsveçli Greta Thunberg'ten ilham aldıklarını söylemişti.

Avustralya’dan sonra ise sıra Almanya’daydı. Tüm dünyada giderek yayılan iklim eylemlerine öncülük eden Greta’nın eylem zinciri Almanya'ya sıçradı. Berlin'de Federal Ekonomi ve Enerji Bakanlığı önünde toplanan öğrenciler, "Okula vakit var, iklim değişikliğini durdurmak için yok" diyerek, okulu kırdılar. 

PARLAMENTONUZUN YA DA BELEDİYENİZİN ÖNÜNDE EYLEM YAPIN

İki haftadır Polonya’nın Katowice kentinde gerekleştirilen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Anlaşması 24. Taraflar Konferansı’na (COP24) da katılan Greta, burada önemli mesajlar verdi. Twitter hesabından iklim grevi çağrısında da bulunan Greta, paylaştığı videoda, "Her kimsen ve her neredeysen sana ihtiyacımız var. Bu cuma günü, 14 Aralık’ta, uluslararası iklim grevi çağrısında bulunuyorum. Lütfen bizimle greve katıl, kısa bir süre bile olsa parlamentonuzun veya belediyenizin önünde iklim eylemi talep ettiğimizi anlamaları için eylem yap" dedi. 

Greta’ya COP24’e ev sahipliği yapan Polonya’da da destek vardı. Polonya’da şu anda en az 16 okulda iklim grevi yapılıyor. Greta’nın çağrısıyla Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Anlaşması 24. Taraflar Konferansı’nın yapıldığı binaya gelen öğrenciler, "Sadece 12 yıl kaldı, iklim grevi" yazılı bir pankart açarak, dünyada iklim için harekete geçen öğrenciler arasına katıldılar. Yavaş ilerleyen iklim görüşmelerini şarkılar söyleyerek protesto ettiler. 

POLONYALI ÖĞRENCİLERDEN İKLİM EYLEMİNE DESTEK

İklim değişikliği insan hakları ve hayvan hakları alanında çalışan küresel sivil toplum örgütü Avaaz Kampanya Direktörü Iain Keith, Greta Thunberg’ın öğrencilere çağrısının her cuma okul grevi yapmaları yönünde olduğunu belirterek, "Bu eylemler her cuma iklim krizini durdurmak için bulundukları yerdeki parlamento binası önünde, belediye binası önünde ya da görüşmeleri tıkayan bir fosil yakıt şirketi binası önünde olabilir. Tehlikeli şekilde yavaş ilerleyen görüşmelerde hükümetlerin daha istekli şekilde mücadeleye katılıyor olmaları gerekiyor. Dayanışma için Greta’nın çağrısına Polonyalı öğrenciler cevap verdi. Polonya’da en az 16 okulda iklim grevi var. Almanya’da yüzlerce öğrenci okula gitmeyip Parlamento binası Bundestag önünde eylem yaptı. Birkaç hafta önce yine Sidney’de 15 bin öğrenci iklim eylemine katıldı. Giderek büyüyen çok devasa bir hareket var" dedi.

HAREKETE GEÇMEK İÇİN SADECE 12 YIL KALDI 

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) COP24 başlamadan hemen önce açıkladığı 1,5°C Raporu’nda, iklim değişikliğini 1.5°C derecede sabitleyebilmek için dünyanın önünde 12 yıl kaldığından bahsediliyordu.

Keith, rapora atıf yaparak, "IPCC 1.5°C derece raporuna göre mevcut gidişatı değiştirebilmek için sadece 12 yıl var, ancak buradaki görüşmeler bizim ihtiyacımız olan sonucu vermiyor. 1.5°C raporundaki sonuçları kabul etmeleri gerekiyor. Ülkelerin daha önce verdikleri taahhütlerindeki karbon emisyonlarını azaltma hedeflerini 1.5°C derece raporuna göre iyileştirmeleri gerekiyor. En gelişmiş ülkelerin 10 yıl içinde yarıya indirmeleri gerekiyor. Herkes için, her yerde yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçiş gerçekleştirilmeli.

Görüşmeler yavaş ilerliyor, fakat çocuklar ayaklanıyor, buraya gelip liderlere bunun milliyetçilikten daha önemli olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Herkesin ve gelecek nesillerin de karşı karşıya olduğu küresel bir krizden bahsediyoruz" dedi. 


 

 

Öne Çıkanlar