Hakan Atilla suçlu bulundu

Hakan Atilla suçlu bulundu
Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Atilla'nın yargılandığı davada jüri üyeleri Atilla'yı 5 ithamdan suçlu buldu. Atilla hakkındaki nihai kararı ise 11 Nisan'daki duruşmada hakim verecek.

HABER MERKEZİ-  ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını yasa dışı yollarla deldiği iddialasıyla Reza Zarrabi ile Halkbank Eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın yargılandığı dava noel arasının ardından yeniden başladı. Jüri kararı aşamasına gelen duruşmalarda kararı noel tatilinden sonraya bırakan jüri üyeleri bugün yeniden toplandı.

Jüri üyeleri toplantıdan bir süre sonra mahkemeye bir not gönderdi. Notta, "Yargıç Berman, yeni yılınız kutlu olsun! Sanığı bütün ithamlardan değil de bazı ithamlardan suçlu bulursak ne olur? Bize bir karar formu daha verebilir misiniz?" yazıyor.

Reuters'ın bildirdiğine göre yargıc Richard Berman, jüri üyelerine gönderdiği cevap nontunda "Sevgili jüri, sorunuza şimdi cevap vermeyeceğiz" diye yazdı.

Jürinin notu bazı ithamlarda görüş birliği sağlandığı şeklinde yorumlandı.

Duruşmayı izleyen gazeteci Adam Klasfeld ise, "Kısmi karar' diye bir şey olabiliyor; yani jüri bazı ithamlarda görüş birliğine varıyor. Diğer ithamlardan daha sonra tekrar dava açılabiliyor. Ancak on yıldır bu mahkemede muhabirlik yapıyorum ve hiç böyle bir karara tanık olmadım" dedi.

SON KARARI HAKİM VERECEK

Uzun süren görüşmelerden sonra kararını açıklayan jüri heyeti Hakan Atilla'yı beş ithamdan suçlu buldu.
Atilla kara para aklamaktan ise suçsuz bulundu.

Karar okunurken Hakan Atilla'nın yüzünde pek bir duygu ifadesi görülmediği bildirildi. Atilla’ya verilecek cezayı 11 Nisan'da yapılacak duruşmada Yargıç Richard Berman belirleyecek.

Hürriyet New York Temsilcisi Razi Canikligil, "Hakimin kararı bozması pek mümkün görünmüyor ama böyle bir yetkisi var" diye konuştu.

Hakan Atilla’ya "ABD ve özellikle de ABD Hazine Bakanlığı’nı dolandırmak için kumpas kurma", "Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı (International Emergency Economic Powers Act) delmek için kumpas kurma", "bankacılık sisteminde sahtekarlık yapma", "bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak için kumpas kurma", "kara para aklama" ve "kara para aklamak için kumpas kurma" olmak üzere altı suçlama yöneltmişti. 

EŞİ GÖZYAŞI DÖKTÜ

duruşmayı izleyen Hakan Atilla'nın eşi Burçin Atilla gazetecilere yorum yapmadan adliyeden ayrıldı. Kararı duyduğunda ise başını ellerinin arasına alıp ağladı.

Atilla'nın avukatının, gazeteci Adam Klasfeld'in "Sizce müvekkiliniz adil yargılandı mı?" sorusuna, "Bence davalar hiçbir zaman mükemmel değildir. Bu dava da mükemmel değildi. Temyiz mahkemeleri zaten bu yüzden var" cevabını verdiği belirtildi.

YENİ SES KAYITLARI: ÇAĞLAYAN BENİ BAŞBAKANLA TANIŞTIRDI

Davayı takip eden gazeteci Adam Klasfeld yeni ses kayıtları paylaştı. Kayıtlardan birinde eski bakan Zafer Çağlayan ile Reza Zarrab arasında geçiyor.

Ses kaydına göre Reza Zarrab, Zafer Çağlayan'ın kendisini Ankara'daki bir düğünde Başbakan ile tanıştırdığını söylüyor. Konuşmaya göre Başbakan, Zarrab'a eşini sormuş. Zarrab ise polis koruması istemiş. 

ATİLLA'NIN TALEBİ REDDEDİLDİ

Bu arada Hakan Atilla’nın, hatalı yargılama yapıldığı gerekçesiyle davanın düşürülmesi talebi ikinci kez reddedildi.

Savunma makamı, 19 Aralık'ta Atilla'nın çapraz sorgusu sırasında savcılığın sanığa yönelttiği bir soruya itiraz etmiş ve mahkemeye ikinci kez 'hatalı yargılama' yapıldığını savunarak dilekçe sunmuştu.

İtiraz dilekçesinde Atilla'nın avukatları savcılığın çapraz sorgusunda 'Atilla'nın İran yaptırımlarını ihlal ettiğini savunan 17-25 Aralık'tan sonra eski Bankalar Yeminli Murakıbı, 'FETÖ' firarisi Osman Zeki Canıtez tarafından hazırlanan raporu sunduğunu', bu raporun deliller arasında yer almamasına rağmen jüri önüne getirildiğini ve bunun jüri üyelerini yanlış yönlendirdiğini savunmuştu.

Davanın yargıcı Richard Berman, Atilla'nın 'tamamen adil ve şeffaf bir şekilde' yargılandığı ve çapraz sorgusu sırasında sanıktan bu rapora ilişkin soruyu cevaplaması istenmediği gerekçesiyle 'hatalı yargılama' itirazını yine kabul etmedi. Savunma makamının Hüseyin Korkmaz'ın 'çalıntı deliller sunması' ve 'yanlış ifade vermesi' iddiası mahkemeye yaptığı hatalı yargılama" itirazları da reddedilmişti.

Öne Çıkanlar