Hayali adreste 121, bir dairede 713 seçmen

Hayali adreste 121, bir dairede 713 seçmen
Şırnak'ta 51 yatak kapasiteli Öğretmen Evi'nde 422 kişinin, bir dairede 713 seçmenin, hayali bir adreste ise 121 askerin seçmen kaydı olduğu ortaya çıktı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Şırnak ve ilçelerindeki usulsüz seçmen kaydırmalarına ilişkin incelemelerini tamamladı. Seçmen kütüklerindeki usulsüzlüklerin giderilmesi için il ve ilçe seçim kurullarına başvuruda bulunan HDP'nin yaptığı incelemeler arasından dikkat çekici ayrıntılar yer aldı.

MERKEZDEKİ 3 BİN 500'LÜK ARTIŞ ŞIRNAKLI DEĞİL

HDP'nin yaptığı incelemelere göre, 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan genel seçimlerde 32 bin 259 seçmen sayısı bulunan kent merkezinde, seçmen sayısı 5 bin 616'lık bir artışla 37 bin 875'e yükseldi. 3 bin 500'ü aşkın yeni seçmenin nüfusa kayıtlı oldukları yerlerin genelde batı illeri olduğu ve karakolların bulunduğu yerlere kayıtlarının yapıldığı ortaya çıktı.

ULUDERE'YE KÖYLERDEN SEÇMEN TAŞINDI

HDP'nin itirazda bulunduğu Uludere'de de seçmen kaydırmalarıyla ilgili benzer bir durum tespit edildi. 24 Haziran genel seçimlerinde 4 bin 552 seçmenin kayıtlı olduğu ilçe merkezinde, askıya çıkan listelere göre bin 967 yeni seçmen artışı oldu. İlçeye bağlı köylerdeki seçmen sayısında ise, 642 seçmen azalmasının yaşandığı tespit edildi. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'na yapılan başvuruda, ayrıca birçok dairede onlarca seçmenin bulunduğu ifade edildi.

TEK DAİRE, AYNI SOYADI, 713 SEÇMEN

Başvuruda, kente bağlı Kılaban mahallesindeki Kale sokakta yer alan 11 No'lu kapı numarasındaki 1 No'lu dairede 713 seçmenin bulunduğu bilgisine de yer verildi. Söz konusu kişilerin çoğunun aynı soyadını taşıdığı, önceki seçimlerde bir kısmının il dışında olduğu ve Gülyazı ile Dağdibi köyü seçmeni olduğu bilgisine de yer verildi. Yine, AKP'lilere yakın kişilerin de aynı adrese taşındıkları belirtildi.

BAZI KİŞİLER AHIRLARA KAYDEDİLDİ

Kente bağlı köylerden özellikle korucuların içerisinde bulunduğu yüzlerce kişinin ise, Ödül, Özelli, Küçükçay ve Gündoğdu mahallelerine kaydırıldığı ifade edildi. Bazı kişilerin ise ahır olarak kullanılan yerlere kaydının yapıldığı tespit edildi. 

HAYALİ DAİREDE 121 ASKER SEÇMEN

Uludere'ye bağlı Şenoba beldesinde de seçmen kaydırmalarına ilişkin itirazda bulunuldu. Bir önceki seçimde 3 bin 293 seçmeni bulunan beldeye, yaklaşık 600 seçmenin kaydırıldığı ortaya çıktı. Yapılan inceleme sonucu, beldenin tek caddesi olan Besta Caddesi'nde hayali bir adrese 121 seçmen kaydı yapıldı. 1 No'lu dairenin 1 ve 2 No'lu kapılarına kaydı yapılan ve nüfus kayıtları başka illerde olan 121 kişinin Besta Karakolu'ndaki askerler olduğu kaydedildi.

BEYTÜŞŞEBAP'A KORUCU KÖYLERİNDEN KAYDIRMA

6 ay içerisinde seçmen sayısında bin 372 artış olan Beytüşşebap ilçesinde de birçok usulsüzlüğün yaşandığı belirlendi. Kente bağlı Elki mahallesinin 8'inci Caddesi'nde yer alan 2 No'lu binanın 2, Z-1, Z-2, Z-3, Z-4, ve Z-5 No'lu dairelerinde birçoğu aynı soyadına sahip 420 seçmenin bulunduğu öğrenildi. Söz konusu kişilerin, Ayvalık ve Dağaltı köyündeki seçmenler olduğu belirlendi.

51 KAPASİTELİ ÖĞRETMEN EVİ'NDE 422 KİŞİ

Yine, ilçede bulunan 21 odalı ve 51 yatak kapasiteli Öğretmen Evi'nde de 422 kişinin ikametinin bulunduğu ortaya çıkarıldı. HDP, birçoğu AKP'ye yakın korucular ve köylerdeki öğretmenlerden oluştuğu öğrenilen kişilerin ne kadar süredir burada kaldıklarının araştırılmasını talep etti.

Öte yandan, özellikle korucubaşlarının bulunduğu kente bağlı Ayvalık ve Cevizağacı köylerinde bir önceki seçime oranla yüzlerce seçmen düşüşünün olduğu kaydedildi. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar