Hazine 1078 futbol sahası borçlandı

Hazine 1078 futbol sahası borçlandı
Ormandan çıkarılıp imara ve ranta açılan alanların yerine en az 1078 futbol sahası büyüklüğündeki Hazine arazisinin orman yapılması gerekiyor.

Orman alanlarını imara ve ranta açan düzenleme nedeniyle bin 78 futbol sahası büyüklüğünde Hazine arazisi borcu oluştu. Borcun ödenebilmesi için, devletin elinde ya da Hazine'nin özel mülkiyetinde olan 7.7 milyon metrekare boş alanın orman yapılmak üzere Orman Genel Müdürlüğü'ne verilmesi gerekiyor.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, TBMM'ye verdiği soru önergesiyle ormana olan borcun ödenip ödenmediğini, ormandan bozulan arazilerin ise kimlere verildiğini sordu.

Geçen yıl çıkarılan torba yasayla orman alanlarının imara açılmak üzere Hazine'ye devredilmesi konusunda Cumhurbaşkanına yetki verilmişti. Bugüne kadar üç kez kullanılan bu yetkiyle İstanbul, İzmir, Kocaeli, Kütahya, Adana, Manisa ve Mersin'de bulunan toplam 3 milyon 850 bin 444 metrekare büyüklüğündeki ormanlık alan ormandan çıkarılıp Hazine'ye devredildi.

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, Orman Kanunu'nun ek 16'ncı maddesine göre, ormandan çıkarılarak Hazine'ye devredilen alanlara karşılık devletin hüküm ve tasarrufu altında veya Hazine'nin özel mülkiyetinde bulunan en az iki katı büyüklüğündeki taşınmazın orman yapılmak üzere Orman Genel Müdürlüğü'ne (OGM) verilmesi gerekiyor.

Buna göre, OGM'ye devredilmesi gereken arazi büyüklüğü en az 7 milyon 700 bin 888 metrekare olarak hesaplandı. Bu da yaklaşık bin 78 futbol sahası büyüklüğünde bir alana karşılık geliyor. Hangi illerdeki ormanlık alanların bozulup imara açılacağı Resmi Gazete'de yayımlanmasına karşın ormana dönüştürülecek arazilere ilişkin bilgi aynı açıklıkla kamuoyuna verilmiyor. Dolayısıyla ormana olan borcun ödenip ödenmediği, ödendiyse bu alanların nerede olduğu bilinmiyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar