AB ülkelerine ilticanın nedeni: Ayrımcı siyaset ve ekonomik kriz

AB ülkelerine ilticanın nedeni: Ayrımcı siyaset ve ekonomik kriz
HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Türkiye’deki ayrımcı politikalar nedeniyle AB ülkelerine yapılan iltica oranındaki artışın Meclis'te araştırılması için önerge verdi.

ARTI GERÇEK - Türkiye’den AB ülkelerine iltica başvurularına ilişkin verileri paylaşan Avrupa İltica Destek Ofisi, (EASO) sadece Ekim ayında, 2 bin 880 kişinin AB ülkelerine iltica başvurusu yaptığını duyurdu.

Bu rakamın, 2 bin 645 başvurunun yapıldığı bir önceki aya göre yüzde 9’luk bir artışa tekabül ettiğinin ifade edildiği raporda sadece ekim ayı itibariyle AB’ye yapılan iltica başvuruları için karar bekleyenlerin sayısı ise 17 bin 300 kişi.

'GÖÇ SORUNUN EN ÖNEMLİ NEDENİ, AKP POLİTİKALARI'

Türkiye’de son yıllarda gelişen ayrımcı uygulama ve söylemlerle daha da derinleşen kutuplaşma ile buna bağlı olarak ülke dışına göç etme olgusunun araştırılması için Meclis'e araştırma önergesi veren HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, yargının bağımlı hale gelmesi, hukuki güvence olmayışı, KHK ihraçları, ve ekonomik krizin göç sorununun başlıca nedenleri arasında olduğunu ifade etti.

Konunun Meclis  çatısı altında tartışılması ve araştırılması talebi ile hazırladığı araştırma önergesinde, son 6 ay içerisinde iltica başvurusuna olumlu yanıt alan yurttaşların oranının yüzde 45, olduğunu belirten Beştaş, Türkiye'nin, sırasıyla Suriye, Afganistan, Irak ve İran'lılar tarafından yapılan iltica başvurularının ardından AB ülkelerine iltica etmek için en fazla başvurunun yapıldığı beşinci ülke olarak kayıtlara geçtiğine dikkat çekti.

'AB ÜLKELERİNE İLTİCA BAŞVURULARINDA TÜRKİYE REKOR KIRDI'

Avrupa İltica Destek Ofisi'nin (EASO) açıkladığı verilerle hazırladığı araştırma önergesinde Türkiyeli yurttaşların, AB ülkelerine yaptıkları iltica başvurularının rekor kırdığına da dikkat çeken HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, derinlemesine incelenmesi talebiyle şu bilgilere yer verdi:

"AB'ye bağlı bir kurum olan EASO’dan yapılan açıklamaya göre yalnızca Ekim ayında 2 bin 880 kişi, AB ülkelerine iltica başvurusu yapmıştır.

Bu rakamın, 2 bin 645 başvurunun yapıldığı bir önceki aya göre yüzde 9’luk bir artışa tekabül ettiği ifade edilmektedir.

Hâlihazırda yalnızca Ekim ayı itibariyle AB’ye yaptıkları iltica başvuruları için karar bekleyenlerin sayısı ise 17 bin 300 kişidir.

Son 6 ay içerisinde iltica başvurusuna olumlu yanıt alan yurttaşların oranı ise yüzde 44 olmuştur.

Türkiye; sırasıyla Suriye, Afganistan, Irak ve İran vatandaşları tarafından yapılan iltica başvurularının ardından AB ülkelerine iltica etmek için en fazla başvurunun yapıldığı beşinci menşe ülke olarak kayıtlara geçmiştir.

2017 yılı kayıtlarına göre ise Türkiye, iltica başvurusunun yapıldığı ülkeler arasında 7 inci sırada bulunmaktaydı.

İLTİCANIN NEDENLERİ: KUTUPLAŞTIRICI SİYASET, KHK İHRAÇLARI VE EKONOMİK KRİZ 

EASO tarafından paylaşılan verilerin son dönemde artan ayrımcı uygulamalar ve kutuplaşma iklimi ile ilgisi olduğu tartışma götürmemektedir. OHAL ilanından sonra pek çok yurttaşın potansiyel suçlu olarak addedilmesi, hukuka aykırı gözaltı ve tutuklamalar, haksız KHK ihraçları ile artan güvencesiz ortam bu kutuplaşmayı derinleştirmiştir.

İktidar partisinin söylem ve eylemlerine katılmayan muhalif kesim OHAL ilanı ile birlikte başlatılan tasfiye ve yeni dizayn sürecinden doğrudan etkilenmiştir. KHK ile ihraç edilenlerin çoğunluğunun muhalif kesimlerden olması bir tesadüfün çok ötesindedir.

İhraç edilen akademisyenler yerine getirilenlerin siyasi arka planlarının iktidar partisine yakın bir duruş içermesi de benzer niteliktedir.

Bununla birlikte yargının bağımlı hale gelmiş olması ve yurttaşların hukuki güvenceden yoksun bırakılması da, iltica başvurularında en önemli etkenler arasındadır.

Bu gelişmeler yurttaşlar tarafından kaygı ile karşılanmaktadır. Tüm bu gelişmeler karşısında cumhurbaşkanının, 'Bazılarının burayı yaşanmaz bulup yurtdışına gitmeyi söylediğini duyuyorum…. Bunların bilet paralarını verip göndermek lazım. Çünkü bunlar ülkemize yük' şeklindeki söylemleri ise ayrımcılığı ve kutuplaşmayı tetiklemiştir.

AB ülkelerine göç taleplerinin bir diğer önemli sebebi de ekonomik krizin derinleşmesi ve artan yoksullaşma olmuştur.

İzah ettiğim hususlar kuşkusuz yurtdışına göç olgusunun yalnızca görünen nedenleridir. Türkiye’nin, dünyada en fazla göç veren İran, Afganistan gibi örneklerle benzer sıralamayı paylaşıyor olması hem endişeleri artırmakta hem de meselenin derinlemesine incelenmesini gerekli kılmaktadır.

Öne Çıkanlar