Ayhan'a veda: Seni unutmayacağız

Ayhan'a veda: Seni unutmayacağız
İbrahim Ayhan'ın cenaze töreninde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, 'İbrahim yoldaş gözün arkada kalmasın, yoldaşların mücadeleye sahip çıkacak' dedi.

Irak Kürdistanı Bölgesi’nin Erbil kentinde geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren bir dönem Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), iki dönem de Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa milletvekilliği yapan İbrahim Ayhan'ın cenazesi, sabaha karşı getirildiği Siverek Devlet Hastanesi morgundan alınarak Siverek NATO mezarlığında toprağa verildi. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Başkanlık Divanı üyeleri, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, yerine kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk ve Ağrı Belediye Eşbaşkanı Sırrı Sakık ile HDP milletvekilleri, Barış Anneleri, TJA üyeleri, HDP Urfa, Mardin, Şırnak, Diyarbakır, Mersin, Adana, Adıyaman, Antep il ve ilçe yöneticileri, STÖ temsilcileri, sanatçı Ferhat Tunç ve binlerce yurttaşın "Şehit Namirin" sloganıyla teslim aldığı cenaze, önce Ayhan'ın doğduğu eve doğru yola çıkarıldı. Ardından cenaze yüzlerce araçlık konvoyla mezarlığa götürüldü. Cenaze törenine katılanların omuzlarda taşıdığı cenazenin önü kısa süre polisler tarafından kesilidi. Polisin barikat ve engellemelerine rağmen mezarlık camisine alınan Ayhan'ın cenazesi dini vecibeler yerine getirildikten sonra, yeniden omuzlara alınarak defin edileceği mezara taşındı.

"KÜRT HALKI SENİ UNUTMAYACAK"

Mezarlıkta konuşan yerine kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk, devrimci İbrahim Ayhan’ın son yolculuğuna uğurlandığını söyledi. İbrahim Ayhan’ın Kürt halkının özgürlüğü için, onurlu ve kıymetli bir mücadele verdiğini hatırlatan Türk, verdiği mücadele için Kürt halkı adına kendisine teşekkür ettiğini söyledi. Kürt halkının kendisi için mücadele eden kimseyi unutmadığını vurgulayan Türt, "Seni de unutmayacak. Hep gönüllerde olacaksın" dedi.


İLGİLİ HABER: HDP’Lİ AYHAN’IN CENAZESİNE KİTLESEL KARŞILAMA


İBRAHİM YOLDAŞ GÖZÜN ARKADA KALMASIN"

Ayhan’ın Kürt halkına uygulanan tüm zulümleri gördüğünü ifade eden HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da, Ayhan’ın cezaevlerinde yattığını, işkence gördüğünü dile getirdi. Devletin ona en son zulmünün ise, onu sürgüne gitmeye mecbur bırakmak olduğunu sözlerine ekleyen Buldan, şöyle devam etti:  "Kürt halkına reva görülen her türlü zulme karşı mücadele etti. İbrahim yoldaşımız barış ve demokrasi mücadelesinin büyük bir neferidir. Bu sistemin, bu devletin Kürt halkına reva gördüğü zulümden kendine düşen payı aldı. İbrahim yoldaşın ödediği bedel büyük bir bedeldir. Bu mücadeleye büyük katkıları oldu. Ancak bu sistem ona bu ülkede yaşamayı reva görmedi. Bu ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Sağlık sorunlarından dolayı bu ülkede tedavi bile olamadı. İbrahim yoldaşın bizlere devrettiği bayrağı zafere taşıyacağız. Mücadelemizi devam ettireceğiz. İbrahim yoldaş gözün arkada kalmasın, yoldaşların mücadeleye sahip çıkacak."

‘SEN TÜM HALKLARIN KAHRAMANI OLDUN’

Buldan’ın ardından konuşan Ayhan’ın yeğeni Fatoş Ayhan ise, Ayhan’ın bir iyilik meleği olduğunu söyledi. Ayhan’ın tüm ezilen ve zulme uğrayanların yanında olduğunu ifade eden Ayhan, "Hiçbir görevden kaçınmaz, en zor görevlere bile talip olurdun. Emekçinin emek mücadelesini yürütür, köylünün ise kan davalarının barış elçisi olurdun. Sur’da, Nusaybin’de, Suruç’ta sivil canların siperiydin. Cenazelerin baş omuz vereniydin. İlkokulda öğretmen bize 'kendinize örnek aldığınız kahramanı' yazın dediğinde, seni yazmam tesadüf değildi. Ben büyüdüm ve sen tüm halkların kahramanı oldun. Güle güle kahramanıma, selam olsun onun bıraktığı mücadeleye" diye konuştu.

'ERDOĞAN'IN ZULMÜNDEN GİTTİ'

Cenaze hastane önünden alınırken Ayhan'ın eşi ile annesi de birer konuşma yapmıştı. Hastane önünde duygularını dile getiren Ayhan'ın eşi Rezan Ayhan, "İnsan evinde yemek yiyemiyor, kapı önüne çıkamıyor. Nasıl bir Başbakan, nasıl bir Cumhurbaşkanı var. Eline silah almadı ‘terör propagandası’ diyorlar, neyin terörü? Ne yaptı ki cezaevinde ateşe verdiniz, yakmaya çalıştınız. Yeter artık. Eşim o topraklara kaçmadı, dünyaya her şeyi anlatmaya gitti. Derin insandı, kitaptı, felsefeci idi. Herkes seviyordu. Suçumuz ne? TC. kimliği taşımamız mı, bu topraklarda doğmamız mı? Eşim sadece barış istedi" dedi.

Ayhan'ın annesi Zekiye Ayhan ise "Erdoğan elim yakandadır. Erdoğan senin de yüreğin yansın. Ben bu gün ayakta duracağım. Bugün İbrahim için ellerim havada kalacak. Erdoğan'ın zulmünden oğlum gitti. Kimsenin haram lokmasını yemedi, kendi şerefi ve namusuyla yaşadı. Yoruldu, bu zulme kalbi dayanmadı" dedi.

Ayhan, NATO Mezarlığında toprağa verildikten sonra siyasetçiler ve kalabalık kitle ilçe merkezindeki Yenişehir Cami ve Taziye Evi'ne geçerek aileye taziye ziyaretinde bulundu. Ayhan’ın taziyesi 3 gün sürecek. (MEZOPOTAMYA AJANSI)

 

Öne Çıkanlar